fbpx
spisak stvari za bebu

Spisak stvari za bebu. Šta vam sve treba kada beba dođe?

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Pred vama je najkomplentniji spisak stvari za bebu koje su vam potrebne. Pogledajte ga i proverite da li ste sve nabavili ili uz njega planirajte kupovinu!

Svaka porodilja koja postaje mama po prvi put,  pita se šta joj je sve potrebno za bebu – odeća, kozmetika, flašice…? Srećom, postoji okvirni spisak, koji će vam olakšati ovu brigu. Zato, čitajte dalje i uverite se sami!

Ranije je postojao običaj da se ništa ne kupuje za bebu dok se ona ne rodi, takoreći “protiv uroka”, već da se to prepusti suprugu i drugim članovima porodice. Oduprite se ovom starom, neosnovanom verovanju i spremite sve unapred i na vreme. Kada budete došli kući sa bebom iz porodilišta biće vam neuporedivo lakše da se snađete i uhodate ako vas sve bude čekalo spremljeno.

Zašto je dobro imati spisak stvari za bebu?

Ovakav spisak je od velike pomoći zato što vam govori šta je potrebno za prve dane bebinog života, te smanjuje brigu oko toga da li ste nešto zaboravili i sprečava preteranu i nepotrebnu kupovinu.

U današnje vreme, kada je sve dostupno, od jednokratnih pelana pa sve do grejača za te iste pelene, u želji da buduća mama bude spremna, kupuju se i nepotrebne, često ne baš jeftine, stvari.

Ukoliko postajete mama po prvi put, možda ne bi bilo na odmet da se posavetujete sa nekim ko je to već prošao. Iskusne mame već uglavnom znaju šta je to što treba kupiti, a šta pozajmiti, šta bi moglo da vam bude korisno, a na šta ne treba bespotrebno trošiti novac.

Ako trenutno ne poznajete neku iskusnu mamu, ili prosto želite još jedno mišljenje, čitajte dalje da ne biste zalutali u moru proizvoda i opreme za decu i nabavite ono što vam je zaista potrebno. 

Spisak stvari za bebu u porodilištu

Ono što je potrebno da imate za bebu u samom porodilištu je:

 • Pelene za bebu za jednokratnu upotrebu: veličina namenjena za novorođenčad, potrebno vam je oko 20 komada.
 • Krema za pelensku regiju bebe (krema koja se maže bebama pri presvlačenju/menjanju pelena): na raspolaganju vam je više proizvođača, savetujem vam da se opredelite za što prirodniju varijantu.
 • Vlažne maramice

Ovo su ujedno i stvari koje idu u torbu za porodilište, zajedno sa dole navedenim stvarima za bebin izlazak iz porodilišta.

Nije potrebno nositi dodatnu odeću za bebu, kao ni druga sredstva za ličnu higijenu bebe i flašice, cucle, varalice. U porodilištu imaju odeću koja se tamo oblači bebama, kao i stvari potrebne za kupanje i hranjenje beba. Za sve dodatne stvari koje bi vam mogle biti potrebne raspitajte se u porodilištu u kojem planirate da vašu bebu donesete na svet.

Spisak stvari za bebin izlazak iz porodilišta

Za izlazak, odnosno, iznošenje bebe iz porodilišta vam je potrebno sledeće:

 • Odeća za bebu: bodi ili benkica i zeka (jednodelno odelce), čarapice, kapica, jakna ili skafander, tanje ili deblje u skladu sa vremenskim uslovima.
 • Ćebence: potrebno za uvijanje bebe, tanje ili deblje zavisno od vremenskih uslova.
 • Nosiljka ili korpa za bebu: možda vam je najpraktičnije auto-sedište za novorođenčad i male bebe, tzv. “jaje” sedište, koje je ujedno i nosiljka (ako imate od koga, možete ga i pozajmiti, s obzirom da se brzo preraste).

Spisak stvari za bebu za prve dane kod kuće

Kada beba napokon stigne kući, potrebno je da imate neke stvari pripremljene u napred. Ovo znači da ćete prvu kupovinu za bebu obaviti pre njenog rođenja, a ostale stvari ćete već dokupiti i snaći se u hodu.

 

spisak stvari za bebu

 

Osnovne stvari koje su vam potrebne su sledeće:

 • stvari za presvlačenje ili povijanje bebe
 • spisak kozmetike za bebe
 • spisak odeće za bebe
 • spisak opreme za bebe

Stvari za presvlačenje bebe tj. za menjanje pelena

 

Ovde su nabrojane neophodne, ali ne i sve stvari koje se mogu koristiti pri presvlačenju bebe, odnosno, pri menjanju pelena:

 • Jednokratne pelene: Potrebno vam je barem jedno pakovanje, po mogućstvu veće, jer se pelene brzo troše u prvim mesecima života. Dnevno se utroši između 8 i 12 komada pelena. 
 • Tetra pelene: Pamučne, platnene pelene se koriste u razne svrhe od podloge za podrigivanje do presvlačenja ukoliko niste pobornik jednokratnih pelena. Potrebno je oko 10 komada ili više, u zavisnosti od izbora kojim pelenama ćete previjati bebu.
 • Švedske pelene: Neophodne su za široko povijanje beba, koje se kod nas još uvek preporučuje (u svetu znatno manje). Imajući to u vidu, treba uzeti barem 5 komada da budu pri ruci ako zatrebaju.
 • Pamučna vata i pamučna gaza, posebne pamučne, platnene maramice: Vata i gaza se kvase vodom i za jednokratnu upotrebu su, a maramice koje se takođe kvase vodom su za višekratnu upotrebu i nakon upotrebe se peru i peglaju. Ovo je najbolji, način da operete guzu vaše bebe prilikom menjanja pelena koji neće škoditi njenoj nežnoj koži.
 • Vlažne maramice: Na tržištu imate na raspolaganju maramice bez štetnih sastojaka, sa 99% vode koje mogu da budu od koristi za brisanje nežne bebine guze, ali i u razne druge svrhe. Ne treba ih koristiti često, samo u situacijama u kojima nemate drugu alternativu.
 • Podloga za povijanje bebe: Specijalna plastificirana podloga koja ne poropušta tečnost može biti kupljena odvojena, kao mobilna podloga, ili fiksirana za dečiju komodu sa kadicom za kupanje. Takođe, ova podloga može biti meka, koja se presavija na krajevima i uglavnom se postavlja na komodicu ili neko tvrđe postolje, i tvrda podloga koja se može postaviti bilo gde. U svakom slučaju, od pomoći je za presvlačenje beba, ali nije neophodna. Dobra stvar kod ovakvih podloga je i što imaju povišene ivice koje sprečavaju bebu da se povredi i prevrne u prvim mesecima života. Kada bebe ojačaju i prerastu podlogu, ona nije više od koristi.

Još neke dodatne stvari koje mogu da se nađu na ovom spisku su: kanta za pelene koja neutrališe njihov miris i grejač za pelene koji održava pelene toplim da bebi bude prijatnije kada se presvlači. Da li vam je to stvarno potrebno, odlučićete sami.

Spisak kozmetike za bebu

 

spisak kozmetike za bebu

 

Kozmetika za bebe je veoma važno pitanje kojem svaka mama, kako buduća tako i ostvarena, treba da posveti pažnju!

Želimo da koža i zdravlje naše dece bude na najvišem mogućem nivou, i imajući to u vidu, uvek treba birati proizvode na prirodnoj bazi, proveravati deklaracije i čitati etikete.

Kao majka, ali i kao pedijatar, znam dobro koliko je važno da kozmetika za bebe bude prirodna i zdrava, baš osmišljena pažljivo za njihovu delikatnu kožu. To može da spreči brojne probleme. Želja da ovakva kozmetika bude dostupna svim roditeljima bila je glavni pokretač nastanka Dr Pilar kozmetike.

 

Kada je kupanje beba u pitanju, koje uglavnom radimo svaki dan, neka bude prirodno i bez hemikalija. Dr Pilar kupka & šampon je moj savet i favorit sve većeg broja roditelja. Ovo je inovativna formula koja je pažljivo osmišljena i ne štanca se u velikim serijama. Nećete je naći po marketima i bebi radnjama. Može se naručiti samo na ovom linkudoktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Koje su sve to kozmetičke potrepštine za vašu bebu saznajte u daljem tekstu:

 • Šampon i kupka (pojedinačno ili u kombinaciji kupka-šampon) ili sapun: Šta god da je vaš izbor, vodite računa da su sastojci pažljivo birani, što prirodniji i da nisu agresivni za nežnu kožu novorođenčeta. Idealni za bebu su blagi šamponi/kupke sa formulom “bez suza”, bez dodatih sulfata, parabena, ftalata, silikona i parfema, koji nisu guste konzistencije već se lako ispiraju.
 • Krema za pelensku regiju: Ova krema se koristi pri svakom presvlačenju bebe tj. pri svakom menjanju pelena i za mazanje pregiba nakon kupanja, te je zato neizostavna stavka na svakom spisku. Mora da bude blaga, što prirodnijeg sastava, ali i kvalitetna da bi adekvatno štitila i negovala nežnu kožu bebe. Ne bi trebalo da u svom sastavu ima: parabene, ftalate, silikone, boje, parfeme i talk. Zaštita kože bebe u pelenskoj regiji je izuzetno važna upravo zbog česte pojave ojeda kod beba u tom predelu, te je od izuzetnog značaja da ova krema adekvatno štiti od štetnog uticaja mokraće i stolice kojem je bebina koža konstantno izložena. 

Moj vam je savet da mudro birate kremu, jer ova regija je podložna iritacijama. Uz dobru kremu ne samo da ćete ih sprečiti, nego će koža dobiti adekvatnu negu. Da bih to omogućila, osmislila sam posebnu formulu na biljnoj bazi koja je bogata negujućim sastojcima, a bez štetnih materija. U pitanju je Dr Pilar krema za pelensku regiju i više o njoj možete saznati na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 • Bebi ulje ili mleko za telo: Nega kože tela bebe uljem ili mlekom za bebe može biti korisna u smislu zaštite kože od štetnih uticaja okoline i jačanja otpornosti bebine osetljive kože. Kao i kod ostale kozmetike i ovde je bitno da su sastojci kvalitetni i provereni, da nema gore navedenih nepoželjnih sastojaka, ali i da se lako nanose i brzo upijaju. Nema potrebe da mažete celu bebu mlekom/losionom već samo suve delove kože i ne preterujte sa količinom već upotrebite onoliko koliko vam je potrebno da nežno izmasirate i opustite bebu nakon kupanja.
 • Četka i češalj za kosu bebe: Obično se kupuju u paru. Četka treba da je mekana, po mogućstvu od prirodne dlake, a češalj da je oblih zubaca. Predlažem da uzmete onu četku/češalj koji su deklarisani za bebe jer su oni idealni za bebinu osetljivu glavicu. Ova svakako potrebna stavka je od velike pomoći ukoliko se pojavi temenjača kod bebe.
 • Makazice za nokte i mala turpija: Ovaj bebi manikir set je takođe neophodan, jer iako bebe imaju tanke noktiće, ipak se mogu lako ogrebati. Makazice sa zaobljenim vrhom olakšavaju skraćivanje noktiju kod beba, a turpijica dodatno ublažava njihovu oštrinu.
 • Fiziološki rastvor u ampulama i pumpica/aspirator za nos: Fiziološki rastvor može biti izuzetno koristan za čišćenje bebinog nosića, s obzirom da začepljen nosić otežava hranjenje i remeti bebin san. Uz upotrebu pumpice/aspiratora za nos lako ćete odstraniti sasušen sekret iz bebinog nosića koji ste prethodno razmekšali fiziološkim rastvorom. Ove pumpice/aspiratori postoje u više oblika: sa ili bez creva, oni koji rade uz upotrebu struje/baterija ili kojima sami izvlačite sekret. Obezbedite sebi 5-10 ampula fiziološkog rastvora i onu pumpicu/aspirator koji vam se čini najpogodnijim za upotrebu.

Nosić ćete pravilno očistiti ako pre ukapavanja fiziološkog rastvora okrenete bebinu glavu u stranu i tako izbegnete nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo što može izazvati kašalj i zagrcnjavanje bebe. Rastvor ukapavate u  “gornju” nozdrvu i dovoljno vam je 0,5-1ml rastvora po nozdrvi. Po ukapavanju rastvora sačekajte par minuta i izvucite sekret pumpicom/aspiratorom. Ukoliko dođe do kašlja i zagrcnjavanja, bebu podignite i uspravite sa glavom nagnutom napred, blago potapšite po leđima i sve će proći za nekoliko trenutaka. 

 • Štapići za uši sa graničnikom: Ovi štapići su anatomski oblikovani tako da štite bebinu bubnu opnu od slučajnog povređivanja. Koristite ih po potrebi i posle kupanja tek toliko da očistite ušnu školjku i sam ulaz u ušni kanal. Potrebno vam je 1 pakovanje da imate kod kuće.
 • U prvim danima nege novorođenčeta biće vam neophodne sterilne komprese (oko 10 komada) i povidon jod, hidrogen 3%, namenski sprej za dezinfekciju ili neko slično sredstvo za negu pupka koje će vam preporučiti patronažna sestra ili lekar. 

Na ovom spisku mogu se naći i: deterdžent za veš i omekšivač za bebe, meka rukavica ili frotirić za kupanje bebe i bokal koji vam služi za polivanje/ispiranje bebe tokom kupanja. Odlučite sami da li vam ovo može biti od koristi.

Nega i kozmetika su samo neke u nizu stavki koje zbunjuju roditelje. Imate nedoumice? Ponekad nam tuđa iskustva dobro dođu da ih rešimo, kao kada je u pitanju izbor kupke za bebe. Šta kažu iskustva kada je Dr Pilar kupka u pitanju i zašto je baš ona favorit sve većeg broja roditelja? Pročitajte, i izbor ovog komada kozmetike biće vam znatno olakšan. Neke lične priče nalaze se na ovom linku:https://doktorpilar.com/dr-pilar-kupka-i-sampon-iskustva-korisnika/

Dalji popis stvari za bebu uključuje sledeće…

Spisak odeće za bebu

 

spisak odeće za bebu

 

Spisak odeće za bebe može biti poduži, te smo zato izdvojili najosnovnije stvari:

 • Bodići bez rukava: U bilo koje doba godine (leti kad je jako toplo i treba da raskomotite bebu ili zimi kad vam treba potkošulja) dobro je ovakve bodiće imati pri ruci. Ne treba preterivati pri kupovini, jer bebe brzo rastu i prerastu prve, najmanje veličine, i zato se ograničite na manji broj komada, otprilike 5.
 • Benkice ili bodići kratkih ili dugih rukava (zavisno od vremenskih uslova): Benkice se za razliku od bodića oblače bez prevlačenja preko glave, što novim mamama može biti olakšavajuće. Benkice i bodići dugih rukava su zgodni za prelazne vremenske periode, u proleće ili jesen, a zimi se mogu koristi ispod deblje odeće. Mera je ista, ograničite se na 5 komada.
 • Donji delovi u vidu pantalonica: Posebni donji delovi, bilo da su za dečake ili devojčice, u prvim danima najpraktičniji su oni sa stopicama. Poželjno je da budu mekani i sa rastegljivim pojasom. 5 komada vam je dovoljno za početak.
 • Zeke/jednodelna odelca kratkih ili dugih rukava (zavisno od vremenskih uslova): Zeke su vrlo praktične jer odmah imate kompletno obučenu bebu. Obratite samo pažnju na funkcionalnost, odnosno, praktičnost pri presvlačenju. Najzgodnije za početak su vam zeke koje imaju drikere napred i na obe nogavice, jer se taj model se lako otkopčava i ne mora se skidati cela zeka pri presvlačenju. Potrebno vam je 4 komada.
 • Kapice: Kapice su potrebne bez obzira na godišnje doba, leti tanje, a zimi deblje, a praktične su i nakon kupanja. Još uvek postoje i kapice koje se vezuju ispod brade, mada su vam zgodnije one koje se navlače na glavicu, jer beba gotovo da nema vratić te je tu nezgodno vezivati bilo šta. Dovoljno vam je 2 komada.
 • Čarapice: Čarapice su praktične i odličan dodatak ako su donji delovi odeće bez stopica ili sa stopicama zimi kada je potrebno toplije obući bebu. I tokom letnjih dana je dobro da bebe imaju tanje čarapice na nogama, ali nije neophodno ako su velike vrućine. Obezbedite 4 para za početak.
 • Portikle: Nije potrebno objašnjavati čemu one služe, spremite 3-4 komada da vam se nađu kad zatreba.
 • Jaknica ili skafander (tanji ili deblji, zavisno od vremenskih uslova): Ovo je obično i najskuplji bebin odevni predmet, a s obzirom da se vrlo kratko nosi jer ga beba brzo preraste zgodno je ako imate od koga da ga pozajmite ili nasledite. Svakako da vam je dovoljan 1 komad. 

Ovom spisku se mogu dodati još i nehodajuće cipelice za bebe. One su vrlo atraktivan modni detalj, krajnje simpatične i prosto vas mame da ih kupite. Više su dekorativne nego praktične, ali ako ne možete da im odolite udovoljite sebi. Imajte u vidu, ukoliko još nešto poželite da dodate, da su najbolji izbor za bebu prirodni materijali, pre svega pamuk.

Spisak opreme za bebu

spisak opreme za bebu

 

Na ovom spisku se nalaze razne stvari, pobrojaćemo najvažnije, od kojih smo neke već spomenuli:

 • Auto-sedište za bebe: Ova stavka se nalazi i na popisu stvari za izlazak iz porodilišta. Osim kao sedište u kolima služi i kao nosiljka.
 • Kolica za bebu: Proizvođača i vrsta je mnogo, a najpraktičnija su vam ona koja obuhvataju auto-sedište za bebu, imaju ravan položaj za novorođenčad, a koja se kasnije se mogu adaptirati u kolica za veće bebe koje umeju da sede. Važno je da imaju čvrste gumene, rotirajuće točkove sa amortizerima zbog lakšeg upravljanja i veće udobnosti bebe tokom vožnje. Dodatna pogodnost je i ako imaju rukohvat koji menja strane, tako da beba u zavisnosti od potrebe gleda u vas tokom vožnje, ili obrnuto, ispred sebe. Imajte na umu još samo da su lakša i jednostavno sklopiva kolica daleko prektičnija za svakodnevnu upotrebu. Na vama je da istražite ono što je u ponudi i da se opredelite.
 • Torba za bebine stvari: Često se dobija uz kolica, ali ako to nije slučaj svakako je nabavite jer je vrlo korisna.
 • Kengur nosiljka ili marama za nošenje bebe: Ovo nisu neophodne stvari i da li ćete ih nabaviti ili ne je stvar vaše odluke. Ono što je nekom korisno, ne mora da znači da će biti i vama.
 • Krevetac i dušek: Krevetac je neophodan čak iako neke bebe malo vremena spavaju njemu. Krevetić čvrste konstrukcije sa mobilnom stranicom koja se diže i spušta po potrebi, tako da vam je beba lakše dostupna, sigurno je dobar izbor. Što se dušeka tiče, poželjan je onaj sa memorijskom penom koji je ujedno i antialergijski, ali krajnji izbor je na vama.
 • Posteljina: Gde je krevetić, tu je i posteljina. Komplet bebi posteljine često uključuje i ogradicu, ukrasnu koja se kači na stranice krevetića. Ukoliko ne kupujete ovaj komplet posteljine kojih je potrebno 2 komada, dovoljna su vam 2 donja čaršava, 1 lagani prekrivač i 1 ćebence. Uz posteljinu nabavite i napromočivi čaršav, odnosno, mušemu za krevetac, čega vam je potrebno 2 komada. Nemojte kupovati jastuke jer oni bebi nisu potrebni, a nisu ni bezbedni. Dezeni i boje su stvar vaše mašte, ali najbolje za bebu je da posteljina kao i garderoba bude od pamuka.
 • Vreća za spavanje: Može biti korisna, naročito kasnije, kada beba postane aktivnija i okretnija. Takođe vam može poslužiti i umesto prekrivača tokom šetnje napolju za vreme hladnijih dana. Dovoljan vam je 1 komad, ali nikad ne kupujte vreću za spavanje koja je i za jedan broj veća. U tom slučaju bebina glava može da se provuče kroz otvor za vrat i da se beba cela nađe unutar vreće uz rizik da se uguši. Idealno je da noge bebe sežu do 3/4 dužine vreće za spavanje ostavljujući donju četvrtinu slobodnom. Ovo pruža dovoljno komocije bebi bez mogućnosti da se otkrije, ali i bezbednost iznad svega.
 • Kadica ili korito za kupanje bebe: Kadica ili korito za kupanje bebe je obavezna stavka. Postoje razni oblici i veličine. Najpraktičnije su one koje imaju ugrađeni “držač”, odnosno, potporu za bebu, na koji se beba položi beba tokom kupanja. Neki roditelji se odlučuju za veću kadicu ili korito i dodatno kupe “kupka” (potporu za bebu tokom kupanja),  jer bebe brzo prerastu one manje modele. Neke kadice imaju ugrađen i termometar koji meri temperaturu vode za kupanje, što je dodatna pogodnost. Za bezbedno i kupanje nije bitna samo kadica i temperatura vode. I kupka je važna i treba da bude bez štetnih sastojaka, baš kakva je Dr Pilar kupka. Više o njoj saznajte klikom na sliku ispod:

 • Komoda za bebu: Ova komoda predstavlja spoj ormarića za bebine stvari, podloge za presvlačenje sa ili bez kadice za kupanje. Praktična je i obuhvata sve što je potrebno za negu bebe i odlaganje njenih stvari na jednom mestu. One su malo skuplje pa nekada nisu prvi izbor, s obziorm da i običan ormarić može poslužiti u iste svrhe.
 • Peškiri sa kapuljačom: Vrlo su praktični i lako se koriste. Potrebna su vam 2 komada, pri čemu obavezno uzmite veći jer će beba brzo da ga preraste. 
 • Monitor za bebu (bebi alarm): Korisna, ali ne i neophodna naprava. Odlučite sami da li vam je potrebna.

Dodatni spisak stvari za bebe koje ne sisaju

spisak stvari za novorođenče

 

Dole navedene stvari ne treba da kupujete unapred, ukoliko želite i planirate da dojite svoju bebu:

 • Flašice: Za mleko vam je potrebno 4 flašice: dve od 60ml, jedna od 90ml, jedna od 120ml, jer se vremenom povećava količina mleka koja je bebi potrebna. Potrebna vam je i 1 flašica za vodu. Uz flašice su vam potrebne i cucle, a na raspolaganju su vam silikonske i one od kaučuka.
 • Četka za pranje flašica: Okrugla i gusta četka za rotirajućom drškom omogućava lako, brzo i temeljno pranje flašica za mleko.
 • Grejač flašica: Ovo nije neophodno, ali je vrlo praktično pomagalo. Brzo i lako ugreje tečnost u flašici i sve je u tren oka spremno za upotrebu.
 • Sterilizator flašica: Takođe nije neophodnost, jer flašice možete otkuvati i u običnoj, čistoj, kuhinjskoj šerpi, ali je svakako praktično.
 • Adaptirane mlečne formule: Pre kupovine se posavetujte sa lekarom koji će vam preporučiti onu formulu koja je najbolja za vašu bebu.

Dodatni spisak stvari za mame koje doje

 • Brushalter za dojilje: Vrlo praktičan, sa dugmićima i raskopčavanjem po potrepi bez skidanja, olakšava dojenje bebe. Idealno je da imate 3 komada.
 • Ulošci za brushalter: To su pamučne komprese koje se postave/zalepe za unutrašnju stranu korpe brushaltera i sprečavaju curenje mleka po garderobi. Uzmite 1 pakovanje.
 • Krema/balzam ili komprese za bradavice protiv ragada: Sprečavaju nastanak i neguju već postojeće ragada/ranice na bradavicama nastale od dojenja.
 • Pumpica za izmlazavanje: Ovo pomagalo je korisno imati pri ruci, bilo da je električna ili ručna pumpica. U slučaju da morate otiće negde, a dojite bebu i niste u mogućnosti da se vratite na vreme za podoj, pumpica vam je idealno rešenje. 
 • Jastuk za dojenje: Ovo nije neophodna stavka, ali može pomoći kod držanja bebe u adekvatnom položaju pri dojenju.
 • Silikonske bradavice/šeširići: To su nastavci koji se stavljaju na dojku preko kojih beba sisa. U slučaju da imate teškoće sa dojenjem ili imate ragade na bradavicama, ovo vam može biti i te kako od pomoći. Možete i ne morate da ih kupite unapred, odlučite sami.

 

Pred vam je jedan okvirni spisak stvari za bebu i na njemu ćete sigurno naći sve neophodne stvari za prve dane bebinog života. Verovatno da se tu može dodati još ponešto i svakako da će vaša kupovina zavisiti samo od vas. Imajte samo u vidu i da neke stvari možete nabaviti naknadno ili ćete ih možda dobiti/naslediti od rodbine ili prijatelja. 

Zapamtite za kraj sledeće:  Deca brzo rastu i potrebe im se shodno tome menjaju, naročito tokom prve godine života. Zato budite umereni i dobro procenite šta je ono što vam zaista treba, a šta ono bez čega biste i te kako mogli ili što nikada nećete upotrebiti.