fbpx
ojed kod beba

Pobedite ojed kod beba! Sve o uzrocima, lečenju i preventivi

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Ojed kod beba – neprijatelj broj 1 bebeće nežne kože. Ne brinite! Evo saveta kako da ga lečite. Još bolje, saznajte šta sve može biti uzrok ojeda i tako ga sprečite.

Sve odgovore na vaša najčešća pitanja, od uzroka i izgleda, do terapije i obilja korisnih saveta vezano za ojed kod vaše bebe naći ćete na jednom mestu.

Šta je ojed kod beba, gde i kada se javlja?  

Ojed kod beba predstavlja vrstu zapaljenja kože koje najčešće zahvata pelensku regiju, odnosno, kožu genitalija i analnog predela, ali se može proširiti i na okolni deo kože butina i struka.

Shodno tome zove još i pelenski ojed ili pelenski dermatitis.

Najčešće se javlja između 4. i 12. meseca života, pogađa oko 35% dece do uzrasta oko 2 godine, pri čemu će velika većina dece imati bar jedanput pelenski ojed pre nego što skine pelene.

Znači, ne brinite! Niste jedini sa ovim problemom.

Kako izgleda ojed kod beba i njegove vrste?

 

Pelenski ojed je relativno lako prepoznati.

Promene na koži mogu da variraju od jasno ograničenog crvenila do crvenila praćenog ljuštenjem kože i pojave ogoljenih delova (erozija) kože koji su vlažni i deluju kao da se presijavaju. Takođe, na crvenoj koži mogu biti prisutni i plikčići ispunjeni bistrom do žućkastom tečnošću koji pucaju i ostavljaju ranice na koži, kao i beličaste naslage. 

Treba imati u vidu da izraženije i uznapredovale promene mogu biti znak bakterijske ili gljivične infekcije kože.

Uočljive promene na koži su bez izuzetka praćene neraspoloženjem, razdražljivošću i plačem bebe, naročito usled dodira pelenske regije prilikom menjanja pelena i kupanja.

Ojed na vratu, ispod pazuha, na preponama tj. ojed u pregibima

 

Ojed u predelu pregiba se stručno naziva intertrigo. Javlja se kako kod beba tako i kod odraslih, a uzroci su nekad slični. 

Najčešći razlog za pojavu ojeda u pregibima kod beba jeste trenje kože o kožu na mestima gde se koža previja zbog manjeg ili većeg viška potkožnog masnog tkiva. 

Drugi razlozi za pojavu ojeda u pregibima bi bili prekomerno znojenje usled pregrejavanja ili pretopljavanja bebe (ojed ispod vrata i pazuha), neodgovarajuća, gruba odeća koja žulja nežnu bebinu kožu (ojed ispod pazuha i na preponama), ali i slivanje pljuvačke i mleka niz bradu (ojed oko usta i ispod vrata).

 

ojed na pregibima kod beba

 

Takođe, uzroci ojeda u pregibima mogu biti i neke bolesti kože: atopijski dermatits, seboreični dermatitis, psorijaza.

Intertrigo je pogodan teren za nastanak infekcije kože, kako bakterijske tako i gljivične. Iz tog razloga posebnu pažnju treba posvetiti svakodnevnom održavanju bebine lične higijene i kupanju bebe. U slučaju pojave infekcije, neophodna je adekvatna terapija koju treba da odredi vaš lekar.

 

A sada da rešimo i ovu engimu…

Ojed kod beba, devojčica i dečaka – da li ima razlike?

 

Iako se u principu radi o istoj stvari, odnosno, o istim uzrocima, postoje neke diskretne razlike između ojeda kod devojčica i dečaka. 

Kod devojčica uz prisutno crvenilo može postojati i beličast do žućkast sekret iz vagine, dok kod dečaka crvenilo može da bude prisutno i na samom penisu i glaviću. Shodno tome, u slučaju uzimanja brisa kožnih i sluzokožnih promena, kod devojčica se on uzima i sa malih i velikih usana, a kod dečaka i sa unutrašnje strane kožice koja prekriva penis.

Ojed ili osip? 

 

Kada se spomene ojed kod beba najčešće se misli na pelenski ojed, a još jedan čest sinonim je i pelenski osip. Međutim, pelenski osip ne treba mešati sa ostalim vrstama osipa kod dece koji se javljaju i van pelenske regije, a posledica su:

 • infektivnih bolesti (virusne: boginje, bolest šaka usta stopalo, enterovirusna infekcija, trodnevna groznica, peta bolest…, bakterijske: šarlah, infekcije centralnog nervnog sistema…)
 • alergijskih bolesti (alergije na hranu, lekove, ubode insekata…)
 • kožnih bolesti (seboreični dermastits, atopijski dermatitis, psorijaza…)
 • autoimunih bolesti (vaskulitisi, lupus…)
 • bolesti krvi (idiopatska trombocitopenijska purpura, leukemije…)

Kako nastaje ojed kod beba – koji su uzroci ojeda kod beba?

 

Mogući uzroci ojeda kod beba su sledeći: 

Iritacija kao uzrok ojeda kod beba

 

Ovo je najčešći uzrok pelenskog ojeda, a do iritacije dolazi iz nekoliko razloga. 

 • Prvi je svakako nedovoljno često menjanje pelena, gde duži kontakt mokraće i stolice sa kožom bebe dovodi do njenog nagrizanja. 
 • Upotreba platnenih pelena koje mogu da žuljaju bebinu kožu i upotreba plastičnih gaćica koje se navlače preko istih pelena koje ne daju bebinoj koži da “diše” takođe su česti uzroci ojeda. 
 • Hrana je takođe jedan od krivaca za nastanak ojeda i to u sledećim situacijama: konzumiranje kisele i začinjene hrane od strane majke-dojilje, uvođenje nemlečne/čvrste hrane u jelovnik beba što dovodi do izmena u sastavu stolice, a može dovesti i do povećanja broja stolica u toku dana. I kiseo sadržaj i učestale stolice mogu iziritirati kožu pelenske regije.
 • Proliv (dijareja), odnosno, učestale i znatno kiselije stolice od uobičejnog, su razlog za nastanak ojeda kod beba najčešće u sklopu stomačnih viroza.

 

Iritacije se značajno mogu smanjiti i sprečiti ako koristite dobru kremu za pelensku regiju. Pod tim mislim da je efiksana, blaga i negujuća formula na biljnoj bazi , bez štetnih sastojaka. Da ovo nije prazna priča, uverili su se i mnogi korisnici Dr Pilar kreme za pelensku regiju. Mnogi tvrde da je ova krema za njih mnogo više od obične kozmetike. Zašto tako misle, saznajte iz njihovog ličnog iskustva klikom na ovaj link: https://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-pelensku-regiju-je-spas-za-kozu-moje-bebe/

 

Kod ojeda izazvanog iritacijom promene su lokalizovane u pelenskoj regiji, variraju od samo crvenila do crvenila praćenog ljuštenjem i pojavom erozija na koži, a izraženije su na mestu kontakta iritansa i bebine kože.

 

ojed kod bebe

Alergija kao uzrok ojeda kod beba

 

Određene hemijske materije koje se mogu naći u sastavu jednokratnih pelena, vlažnih maramica, deterdženata, omekšivača, šampona, losiona, krema i pudera mogu izazvati alergijsku reakciju na nežnoj bebećoj koži, kako u pelenskoj regiji, tako i van nje. Ova pojava je svakako češća kod dece koja imaju osetljivu kožu, koja su sklona alergijama i koja imaju atopijski ili seboreični dermatitis.

Promene izazvane alergijom se odlikuju crvenilom kože na kojoj se mogu uočiti i sitne, tačkaste promene nalik plikovima, koji su tvrđi i nisu ispunjeni tečnim sadržajem, a mogu biti praćene i svrabom.

U cilju identifikacije uzročnika alergijske reakcije može se sprovesti alergološko testiranje, ali se najčešće iz praktičnih razloga prvo pribegava promeni proizvođača, robnih marki pelena i dečije kozmetike.

 

Iz ovog razloga vam savetujem da od početka birate kozmetiku koja u sebi sadrži prirodne supstance i koja je bez sulfata, parabena, ftalata, silikona, boja i alergenih mirisa. Kada je pelenska regija u pitanju moja preporuka je Dr Pilar krema za pelensku regiju – upravo zato jer ispunjava ove uslove: na biljnoj bazi je i bez štetnih sastojaka. Možete je nabaviti klikom na ovaj link: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

Infekcija kože

 

Infekcije kože u pelenskoj regiji, odnosno, ispod pelene, lakše nastaju nego na drugim delovima kože jer je to vlažna i topla sredina koja pogoduje razmnožavanju mikroorganizama

Razlikujemo:

 • Bakterijski pelenski dermatitis se naziva još i impetigo, a izazivaju ga bakterije, streptokok i stafilokok. Prepoznaje se po pojavi plikčića ispunjenih bistrom do žućkastom tečnošću koji pucaju i ostavljaju ranice na koži.
 • Gljivični pelenski dermatitis izaziva gljivica kandida, a ova infekcija se naziva još i kandidijaza. Ovu infekciju odlikuje izrazito crvenilo, nekada i pojava beličastih naslaga, a često su praćene i jakim svrabom. 

I bakterijski i gljivični ojed mogu nastati kako na intaktnoj koži (retko), tako i na terenu već iziritirane i oštećene kože. Takođe se mogu proširiti i van pelenske regije, pri čemu se gljivične infekcije karakteristično javljaju u pregibima kože. Potrebno je naglasiti i da kod devojčica, koji god da je uzročnik u pitanju, može biti prisutan i beličast do žućkast sekret iz vagine.

Da bi se tvrdilo koji je uzročnik u pitanju neophodno je uzeti bris kože/sluzokože, a potom i primeniti odgovarajuću terapiju koju će odrediti vaš lekar.

Infekcija mokraćnih puteva

 

Ono što se ne bi smelo propustiti jeste infekcija mokrećnih puteva iz razloga što zahteva obaveznu primenu antibiotske terapije koju će prepisati lekar.

Kako prepoznati problem? 

Često mokraćna infekcija može početi upravo pojavom ojeda tj. crvenila u predelu genitalija gde se nalazi spoljašnji otvor mokraćnog kanala. Kod devojčica se ojed se lokalizuje oko malih i velikih usana, a kod dečaka na kožici koja prekriva penis (spolja i iznutra) i na samom glaviću. Iz ovog razloga pojava pelenskog ojeda po prvi put zahteva odlazak lekaru.

Infekcije mokraćnih puteva su često praćene i drugim simptomima i znakovima

 • Ako je u pitanju infekcija mokraćne bešike obično je prisutna blaga temperatura (mada može biti i odsutna), često mokrenje, peckanje pri mokrenju, neprijatan miris mokraće. 
 • U slučaju infekcije bubrega temperatura je visoka i praćena je drhtavicom, bolom u trbuhu, povraćanjem, tegobama s mokrenjem i lošim opštim stanjem deteta (dete je bezvoljno, iscrpljeno, lošeg apetita).

Antibiotici – ojed od antibiotika

 

Primena antibiotika na dva načina favorizuje nastanak ojeda kod beba. 

 • Prvi način je uništavanje prirodne bakterijske flore creva i genitalne regije. Ona ispoljava svoj zaštitni uticaj tako što sprečava prekomerno razmnožavanje gljivica koje normalno naseljavaju creva i genitalnu regiju i čine njegov fiziološki mikrobiom. Ovaj efekat se ostvaruje bilo da je beba ili majka-dojilja pod antibiotskom terapijom.
 • Drugi način je da usled antibiotske terapije često dolazi do pojave proliva koji može iziritirati kožu anogenitalne regije.

Pregrejavanje i pretopljavanje – ojed od vrućine

 

Ovaj ojed može se desiti i zimi i leti. Leti usled velikih vrućina, a zimi kada smo skloni da pretopljavamo decu. U oba slučaja može doći do prekomernog znojenja. 

Međutim, bebe i mala deca imaju nerazvijene pore preko kojih se inače znoj oslabađa na površinu kože. Usled toga određena količina znoja ostaje zarobljena u koži i formira tačkasta, tvrđa ispupčenja koja su praćena okolnim crvenilom i svrabom kože. 

Ova pojava je moguća u pelenskoj regiji, ali i na drugim delovima tela gde koža ne može da “diše”.

Komplikacije ojeda kod beba

 

Iz prethodno navedenih uzroka nastanka ojeda lako se može zaključiti koje bi bile njegove komplikacije:

 • Bakterijske i gljivične infekcije kože. U ovom slučaju komplikacije nastaju na terenu već iziritirane i oštećene kože. Kad je integritet kože narušen, to predstavlja otvoren put za ulazak mikrorganizama, dok topla i vlažna sredina ispod pelene predstavlja idealne uslove za njihovo razmnožavanje.
 • Infekcije mokraćnih puteva. Možda niste znali, ali bakterijska infekcija ojeda može da se proširi i na mokraćne puteve, pre svega na mokraćnu bešiku.

Navedene komplikacije zahtevaju adekvatnu terapiju koju će odrediti vaš lekar.

Kad god postoji neki problem kod bebe, prva stvar na koju roditelji pomisle jeste da li to može biti opasno po bebino zdravlje. Roditeljska briga je uvek opravdana, bilo da je problem mali ili veliki. Svima nam je u interesu ista stvar, a to je dobrobit naše dece.

Da li ojed boli bebu i da li može biti opasan?

 

Ojed u najmanju ruku stvara osećaj nelagode kod beba, a vrlo često je praćen osećajem pečenja, žarenja i bola, dok je sama koža koja je zahvaćena topla na dodir. 

 

ojed kod beba od pelena

 

Ovo naročito dolazi do izražaja kad je potrebno očistiti pelensku regiju i beba tada negoduje, uznemiri se i plače.

Ojed se sam po sebi ne smatra opasnim. Ono što predstavlja opasnost jeste potencijalno oboljenje koje je može biti u njegovoj osnovi (infekcije mokraćnih puteva, imunodeficijencije, metaboličke bolesti). Takav ojed je praćen i drugim znacima i simptomima bolesti, neće proći sam od sebe i zahteva lečenje od strane lekara.

Svakako treba imati u vidu da ojed kod beba, ali i ostale dece može nažalost biti i znak seksualnog zlostavljanja.

Dve stvari koje najviše zanimaju roditelje kada je ojed u pitanju su: kada potražiti lekarsku pomoć i kako tretirati i sprečiti ojed. O tome, saznajte u nastavku!

Kako lečiti ojed kod beba?

 

U cilju lečenja ojeda kod beba koristi se sledeće:

Krema sa cink oksidom

 

Kreme koje sadrže cink oksid su prva linija terapije protiv ojeda kod beba i treba da se nađu na spisku stvari potrebnih za bebuKvalitetne kreme sa cinkom takođe mogu da sadrže i: biljna ulja (ulje nevena, lavande, kokosa, badema), aloe veru, pčelinji vosak, pantenol. Osim što cink deluje protivupalno, on stvara i tanak zaštitni sloj na koži.

Kremu sa cinkom treba nanositi nakon svakog pranja pelenske regije, pri čemu bebinu guzu ne treba prati svaki put kada menjate pelenu, nego samo ako je imala stolicu. Pelenu treba da menjate otprilike na svaka 2 sata, poželjno je čak i noću (dok se ojed ne ublaži), a bebinu guzu operite u proseku 4 puta dnevno i uvek posle stolice (te ćete toliko puta i naneti kremu sa cinkom). 

Kremu sa cinkom nanesite u tankom sloju po kožnim promenama, a preko nje nanesite i tanak sloj kreme za negu pelenske regije koju inače koristite prilikom menjanja pelena. Krema za negu pelenske regije se inače nanosi po spoljašnjim genitalijama, analnoj regiji, preponama i po koži bebine guze uz analnu regiju.  

Kremu sa cinkom koristite samo dok traje ojed, ona ne služi kao preventiva.

Antibiotici i antigljivični lekovi

Ove metode lečenja ojeda kod beba primenjuju se samo u slučaju infekcija kože, isključivo po preporuci lekara, nikako samoinicijativno i nikako kao prevencija ojeda. 

U slučaju bakterijske infekcije primenjuju se antibiotici, oralno u vidu sirupa ili lokalno u vidu kremova ili masti, a za gljivične infekcije se prepisuju antigljivični lekovi u vidu kremova ili masti. 

Kortikosteroidi

 

Primenjuju se blagi kortikosteroidi, u vidu kremova i masti i to samo kod teških oblika ojeda.

Isto kao i antibiotici i antimikotici koriste se isključivo po preporuci lekara, nikako samoinicijativno.

Šta je to što se NE preporučuje?

 

 • Rastvor hipermangana se ne preporučuje jer može dodatno iziritirati već oštećenu kožu, a takođe može i uzrokovati opekotine ako se ne razblaži dovoljno (što je česta pojava naročito kad je upitanju nežna bebeća koža). 
 • Borna kiselina 3% (acidi borici 3%) se ne preporučuje zbog toksičnosti, jer se preko oštećene kože povećava njena apsorpcija. 
 • Talkovi i puderi ne samo da se ne preporučuju, već mogu biti i opasni po zdravlje bebe jer prilikom njihove primene može doći do udisanja istih, a to može uzrokovati oštećenje pluća kod bebe.

Prirodni lekovi za ojed kod beba

 

Postoje razni prirodni lekovi protiv ojeda kod beba. Međutim, iako se zovu “lekovi”, oni ne mogu izlečiti ojed, odnosno, neće biti dovoljni da bi se ojed sanirao. Iz tog razloga, oni se mogu preporučiti samo kao kao potporna, a ne jedina terapija.

 • Čaj od kamilice se može koristiti za ispiranje kože pelenske regije sa ojedom jer ima blago protivupalno i umirujuće dejstvo na kožu.
 • Kantarionovo ulje se dugo već upotrebljava za negu kože zbog svog antimikrobnog i reparativnog dejstva na kožu, i ovo su sigurno koristile naše bake za ojed kod beba. Međutim, efekti ovog ulja su slabo ispitivani na dečjoj koži, a ono što se zna jeste da u nekim slučajevima može delovati kao iritans i da izaziva fotosenzitivnost (povećana osetljivost kože na sunce).
 • Mast na bazi ribljeg ulja je takođe već duže vremena u upotrebi jer ima reparativni efekat na kožu. Nezgodna stvar kod njegove upotrebe je alergeni potencijal.

 

Mnoge kreme mogu da izazovu iritaciju i peckanje na ojedenom mestu tokom kupanja. Zbog toga, a i generalno zbog zdravije nege kože, savetujem uvek da se koristi prirodna kozmetika bez iritanasa i alergena. Moja preporuka je Dr Pilar krema za pelensku regiju. Saznajte sve o njoj klikom na link: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 

Prilikom menjanja pelena, kad perete bebinu guzu, upotrebite tupfere vate natopljene vodom i nežnim pokretima bez grubog trljanja očistite bebinu kožu. Potom kožu u potpunosti osušite tapkanjem mekanim peškirom ili pamučnom, platnenom pelenom. Takođe, kad god je to moguće, bebi skidajte pelenu (otprilike tri puta dnevno po 10 minuta, ili tokom spavanja) da bi se promene sušile na vazduhu i tada ne nanosite nikakvu kremu. 

Ne koristite šampone i sapune za pranje bebine guze i ne koristite vlažne maramice kada menjate pelene, osim u situacijama kada nemate drugu alternativu.

Kako sprečiti ojed kod beba?

 

Evo nekoliko praktičnih saveta kako da sprečite pojavu ojeda kod vaše bebe:

 

sprečavanje ojeda kod beba

 • Koristite redovno kremu za negu pelenske regije i šampone/kupke koju su blagi, na prirodnoj bazi i bez štetnih sastojaka (sulfata,parabena, ftalata, silikona, mineralnih ulja, alkohola, talka) i parfema koji mogu dodatno iziritirati nežnu kožu bebe. Bebu kupajte svakodnevno.
 • Pelene menjate redovno, čak i češće nego što ste navikli, jer one nemaju neograničenu moć upijanja. Ne čekajte da se pelena natopi mokraćom i proverajte češće da li se beba ukakila.
 • Ne koristite vlažne maramice kad menjate pelene, već tupfere vate natopljene vodom.
 • Ukoliko koristite pelene za jednokratnu upotrebu, a vaša beba ima uporan ojed, pokušajte da promenite robnu marku pelene ili da pređete na upotrebu pamučnih, platnenih pelena.
 • Ukoliko koristite pamučne, platnene pelene, a vaša beba ima uporan ojed, promenite deterdžent za veš. Prilikom pranja podesite veš-mašinu na dvostruko ispiranje. 
 • Odeća bebe treba da bude od prirodnih materijala, najbolje od pamuka, a bebu uvek oblačite shodno vremenskim prilikama.

Koliko traje ojed kod beba tj. koliko mu treba da se povuče?

 

Običan, nekomplikovan ojed, ukoliko se sanira na adekvatan način brzo prolazi, u proseku za 7 dana. Međutim, usled pojave komplikacija u vidu bakterijskih i gljivičnih infekcija njegovo zaceljivanje može potrajati nešto duže. 

Takođe je moguće da se ojed ponovo vrati, što i nije tako retka pojava. To može biti frustrirajuće za roditelje koji će posle prve borbe sa ojedom sigurno posvetiti veću pažnju nezi pelenske regije. U tom slučaju ponovna pojava ojeda je posledica veće osetljivosti bebine kože, a ne loše higijene.

Da ne bi dolazilo do nepotrebnih iritacija, koristite blagu kozmetiku na biljnoj bazi i bez iritanasa kao što je Dr Pilar kupka. Više o njoj saznajte klikom na sliku ispod:

Kada potražiti lekarsku pomoć?

 

Iako smo ovo već delimično pominjali, sažeću vam ukratko i bez nejasnoća šta je to što treba da alarmira roditelje da potraže lekarsku pomoć:

 • ojed koji se javlja prvi put
 • ojed koji je zahvatio veće površine kože
 • uporan ojed koji ne prolazi do 5 dana ili se pogoršava i ojed koji se stalno vraća, bilo da je primenjena terapija ili ne
 • ukoliko se pojavi povišena telesna temperatura, jak svrab, vlaženje, gnojenje i krvarenje kožnih promena kao i loše opšte stanje deteta

Iako ćete se nekada osećati bespomoćno pred ovim dosadnim i upornim neprijateljem, znajte da ćete na kraju vi odneti pobedu, jer  je ojed prolazna pojava tokom odrastanja vaše bebe. Iako je nepoželjna pojava, može vam poslužiti kao podsticaj da se što pre rešite pelena. Čim vaša beba dostigne potrebnu zrelost i razumevanje za obavljanje osnovnih fizioloških potreba – iskoristite to, jer je to obostrana korist. Vi više nećete morati da menjate pelene, a vaša beba više neće imati ojed!