fbpx

Projekat Dr Pilar objedinjuje veb-sajt, kreiranu liniju autentičnih kozmetičkih proizvoda na bazi bilja i objavljivanje relevantnih medicinskih sadržaja na blogu. Svrha ovog projekta jeste prevencija i očuvanje zdravlja dece i cele porodice proverenim medicinskim metodama, protokolima i proizvodima.

Dr Pilar Svetlana u ordinaciji
Dr Pilar Svetlana u ordinaciji

Kako je nastao projekat Dr Pilar?

Ideja o pokretanju ovog projekta kao i sopstvenog posla je sazrevala u meni nekoliko godina. Na osnovu ličnog i roditeljskog iskustva, svoje lekarske prakse i praćenja aktuelnih istraživanja iz oblasti zdravlja, zaključila sam da želim i mogu doprineti zdravlju dece i porodice. Želim to da ostvarim kreiranjem kvalitetnih kozmetičkih proizvoda na bazi bilja i edukacijom roditelja putem objavljivanja originalnih stručnih sadržaja važnih za zdravlje i prevenciju određenih stanja kod dece i u porodici.

Dr Pilar projekat i brend je plod porodične firme koju smo osnovali suprug i ja. Moj suprug je preduzetnik, menadžer i marketar po struci, a ja sam doktor specijalista pedijatrije. Ono što me je podstaklo da uopšte razmišljam o profesionalnom osamostaljivanju jeste činjenica da je moj suprug oduvek bio u privatnom biznisu i da sam prosto iz prve ruke mogla da vidim sve prednosti i mane vođenja sopstvenog posla. Zaključila sam da meni ove prednosti mnogo više znače, pre svega kreativna sloboda i mogućnost napredovanja koju nudi privatan posao u mnogome nadmašuju sve ono što državni posao nudi.

Sama ideja kreiranja proizvoda i sadržaja na temu zdravlja dece i porodice je potekla od mog supruga koji se uspešno bavi preduzetništvom već duži niz godina. Na meni je bilo da prihvatim ovaj izazov i da se i sama otisnem u preduzetničke vode. Da bi postavila dobre temelje za svoj budući posao i pružila mu realne šanse za uspeh, morala sam da napustim svoj dotadašnji posao pedijatra u državnoj zdravstvenoj ustanovi i da se maksimalno posvetim razvijanju novog posla od samog početka. Koliko god uzbudljivo ovo zvučalo, zapravo je ovo bio hrabar iskorak iz zone komfora u nešto poprilično nepoznato za mene u tom trenutku. Malo toga sam znala o privatnom preduzetništvu, menadžmentu i marketingu. Srećom, imala sam veliku podršku svoga supruga te je moj najveći deo posla bio kreiranje kozmetičkih proizvoda i sadržaja na temu zdravlja dece i porodice.

Dr Pilar Svetlana u ordinaciji sa pacijentom
Dr Pilar Svetlana u ordinaciji sa pacijentom

U velikoj meri mi je bilo od pomoći znanje iz dermatologije koje sam stekla tokom osnovnih studija medicine, a potom i specijalističkih studija pedijatrije. Pored znanja koje sam stekla tokom školovanja i stručnog usavršavanja, u sagledavanju problema dečje kože mnogo mi je pomoglo i moje lično, roditeljsko iskustvo. Obe moje ćerkice imaju vrlo osetljivu kožu, a mlađa ima i atopijski dermatitis. Nakon isprobavanja brojnih kozmetičkih proizvoda za decu došla sam do zaključka da mojoj deci ne odgovara većina komercijalne kozmetike koja se nudi na tržištu. Bilo je zaista teško naći neku prirodniju varijantu dečje kozmetike kvalitetnog biljnog sastava. Upravo iz ovog mog problema je potekla ideja da pokušam da napravim kozmetiku koja je u potpunosti prilagođena i osetljivoj i normalnoj koži. Iznad svega, želela sam da pomognem svim roditeljima koji imaju sličan problem i da ponudim objašnjenje zašto je uopšte potrebno obratiti pažnju na negu dečje kože i zašto je potrebno da dečja kozmetika bude drugačija od one za odrasle. Razlog je vrlo jednostavan, koža dece i odraslih nije ista. Dečja koža se razlikuje strukturno i funkcionalno u odnosu na kožu odraslih i zato je osetljivija.

Pored znanja iz dermatologije bilo mi je neophodno dodatno znanje iz kozmetologije, a naročito iz oblasti upotrebe bilja u kozmetici. Utrošila sam mnogo vremena na istraživanje da bih se naoružala potrebnim znanjem koje smo moj tim i ja iskoristili da vam danas ponudimo inovativne kozmetičke formulacije koje smo stvorili. Ovaj put nije bio nimalo lak, pratilo ga je mnogo uspona i padova. Svaki proizvod je imao svoje specifičnosti i izazove koje je trebalo savladati. Nakon mnogo proba i testiranja, naš trud je urodio plodom. Uspeli smo stvorimo zaista kvalitetne proizvode, na koje smo svi ponosni i koji su apsolutno prvi izbor za našu decu, ali i za nas odrasle sa osetljivom kožom.

Koje probleme rešava projekat Dr Pilar?

U moru zdravstvenih dezinformacija i kozmetičkih proizvoda kojima je veći prioritet zarada nego zdravlje i kvalitet, projekat Dr Pilar želi da omogući realno predstavljanje proverenih informacija i zdravijih kozmetičkih proizvoda uz informisano odlučivanje roditelja o mogućnosti zdravijih izbora za sebe i svoju decu.

Kakvu promenu pokušava da postigne projekat Dr Pilar (vizija i misija)?

VIZIJA: informisano odlučivanje roditelja o mogućnosti zdravijih izbora za sebe i svoju decu uz pomoć naših relevantnih medicinskih sadržaja i proizvoda.

MISIJA: insistiranje na proverenim i jasnim objašnjenjima koja se odnose na temu zdravlja dece i cele porodice, kao i na detaljnim opisima prednosti i načina ispravne upotrebe naših proizvoda.

Na koji način je osmišljeno poslovanje u sklopu projekta Dr Pilar?

Kada sam razmišljala o tome kakve sadržaje želim da kreiram, kao i šta su mi prioriteti kod kreiranja kvalitetnih proizvoda, shvatila sam da vrlo sličan pristup imam i kada razmišljam o poslovanju moje kompanije. Aktuelni problemi sa različitim neproverenim sadržajima o zdravlju, kao i problemi sa dostupnim kozmetičkim preparatima različitog kvaliteta, uverili su me da je potrebno da svojim proizvodima, sadržajima i samim poslovanjem pokazujem i dokazujem svoje životno opredeljenje na iskrenost, pravičnost i tačnost.

Udubivši se u proučavanje savremenih načina poslovanja, došla sam do zaključka da su skoro svi aktuelni poslovni trendovi u svetu u vezi sa mojom vizijom kako bi ova kompanija koju sam stvorila trebala da funkcioniše. Upravo to mi je i postao jedan od ciljeva – kako da vremenom primenim što više principa održivog poslovanja u svojoj kompaniji (ciljevi poslovanja zasnovani na ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija). Na žalost, zbog različitih razloga i trenutnih ograničenja, ne može se sve primeniti odmah. Kako se ovaj projekat bude razvijao trudiću se da vremenom primenim što više aspekata održivog poslovanja.

Fair Trade

Jedan od principa održivog poslovanja koji mogu odmah da primenim u velikoj meri je princip fer trgovine (fair trade). Prema tome, veoma mi je važno da sve kompanije sa kojima sarađujem u procesu kreiranja i plasiranja svojih proizvoda brinu o svojim zaposlenima i da su adekvatno plaćeni za svoj posao. 

Moji proizvodi su osmišljeni tako da imaju dobar odnos vrednosti za fer cenu, a u kontekstu interesa kupca – zdravlje i dobrobit su ispred mogućnosti za veću zaradu.

Donatorstva

U kontekstu mojih poslovnih ciljeva, odlučila sam da izdvojim jedan deo godišnjeg profita (prihoda) na inicijative i projekte koji su u vezi sa širenjem relevantnih zdravstvenih poruka i kvalitetnih kozmetičkih i drugih proizvoda. 

Sredstva će biti namenjena deci bez roditeljskog staranja, deci roditelja kojima je zbog siromaštva i obrazovnog statusa uskraćeno adekvatno informisanje i dostupnost istih proizvoda, itd.

Koja je vrednost projekta Dr Pilar?

Projekat Dr Pilar je porodična firma koju smo osnovali suprug i ja, menadžer i lekar. Kao roditelji u preduzetništvu, ideja nam je da kreiramo brend po meri svake porodice. Naši proizvodi predstavljaju zdraviju alterantivu, kvalitetnu kozmetiku na bazi bilja za celu porodicu kreiranu po svetskim standardima. Našim korisnicima je takođe na raspologanju i bespalatan sadržaj na temu zdravlja koji sadrži isključivo proverene i relevantne informacije. Cilj nam je da pomognemo porodicama da se informišu na pravi način uz maksimalnu uštedu svoga vremena i shodno tome odlučuju o zdravijim izborima za sebe i svoje najbliže.

Projekat Dr Pilar je zasnovan na temeljima održivog poslovanja koje stavlja akcenat na brigu o svojim zaposlenima i zaštitu životne sredine. Ultimativni cilj projekta je zdravlje i dobrobit porodice koje je ispred mogućnosti za veću zaradu na račun manjeg kvaliteta proizvoda i na račun očuvanja životne sredine.