fbpx
rani simptomi trudnoće

Rani simptomi trudnoće i kako da ih prepoznate?

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Otkrijte koji su to rani simptomi trudnoće! Kada se javljaju najranije? Jave li se i pre izostanka menstruacije ili je to mit?  To je tema o kojoj ću danas pisati!

Kada se najranije javljaju prvi simptomi trudnoće?

 

Verovali ili ne, neke žene mogu da osete prve znake trudnoće već tokom prve nedelje začeća! To znači da je plod tek počeo da se razvija i da je veličine zrna peska, samo mala skupina ćelija koje se svakim danom sve više umnožavaju stvarajući dalje čitavo malo biće. Čudesna priroda i sve njene moći stvaranja se ogledaju upravo u tom neverovatnom pohodu dve male, jedva mikroskopski vidljive ćelije koje stvore čitavog čoveka – čudesna stvar zar ne?

Promene koje se tada dešavaju u telu žene, buduće majke osete vrlo rano, ali niko ih ne povezuje sa trudnoćom. Često se ti prvi znaci trudnoće ni ne primete ili se zamene za nešto drugo – početak prehlade ili umor i stres. Nismo ni svesni da nas to zapravo pozdravlja trudnoća i najavljuje nam sve one lepe, ali i manje prijatne stvari koje nosi sa sobom.

Prvi, najuobičajeniji znaci trudnoće

 

Generalno se veruje da prvi znaci trudnoće uvek treba da budu mučnina, povraćanje i čudne želje i potrebe za hranom.

To jesu neki karakteristični simptomi, ali nije uvek baš tako.

 • Mučnina u trudoći, sa ili bez povraćanja, zapravo jeste jedan od uobičajenih simptoma trudnoće. Može se javiti vrlo rano, ubrzo po izostanku menstruacije, ili nekoliko nedelja kasnije. Uprkos čestom nazivu “jutarnja mučnina”, ona se može javiti u bilo koje doba dana ili noći. Svakako da ima žena koje prođu trudnoću bez da je iskuse, ili je dobiju tek u poslednjem tromesečju trudnoće.
 • Čudne želje i potrebe za određenom hranom obično počinju u prvom, svoj vrhunac dostižu u drugom, a opadaju u trećem tromesečju i nisu tako česta pojava kao što se to prikazuje. Svakako jesu zanimljiva pojava, jer su neke želje zaista čudne – na primer jedan dan idealna kombinacija će biti čokolada i slanina, a drugi dan kiseli krastavci i sladoled. Ne zna se tačan razlog njihovog nastanka, jedno od objašnjenja bi moglo biti povećanje energetskih potreba u ranoj trudnoći.

Ipak, nevezano za filmove i karikaturne prikaze trudnoće, prvi i najuobičajeniji simptomi trudnoće, osim gore navedenih, su sledeći:

 • Izostanak menstruacije
 • Grčevi u donjem delu stomaka
 • Bol u karlici i lumbalnom (donjem) delu kičme, glavobolje
 • Vrtoglavica (uz mučninu najčešće, ali dešava se i bez mučnine)
 • Umor i iscrpljenost
 • Preosetljivost na mirise (obično prethodi mučnini)
 • Promene raspoloženja

Izostanak menstruacije kao rani znak trudnoće

 

Izostanak menstruacije je prvi i najuobičajeniji simptom trudnoće i znak koji kaže: ”uradi test na trudnoću!”

Jajna ćelija koja se oslobodi iz jajnika u toku ciklusa (prskanjem folikula tokom perioda ovulacije) biva oplođena i otpočinje svoj proces deobe i stvaranja zigota, pa dalje morule, blastule do embriona koji se zatim nakon sedam dana spušta i usađuje u zid materice i nastavlja svoj dalji rast i razvoj. Nakon što se ceo taj proces odigra, menstruacija, odnosno, izbacivanje neoplođene jajne ćelije se ne dešava, jer je ona oplođena i ispunjava dalje svoj cilj.

Kada mensturalno krvarenje izostaje duže od 7 dana, vreme je da se uradi test na trudnoću, a nakon toga i poseti lekar.

Međutim, relativno česta pojava tokom rane trudnoće je implantacijsko krvarenje. Javlja se kod oko 25% žena i predstavlja blago krvarenje pri usađivanju embriona u zid materice. Obično je rozikaste ili svetlobraonkaste boje, traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Količina krvi je tek tolika da nosite običan dnevni uložak. S obzirom da se javlja otprilike u vreme očekivane menstruacije, nekada ga žene zamene za oskudnu menstruaciju pa zanemare mogućnost trudnoće.

Retke su situacije u kojima se i pored trudnoće javlja menstrualno krvarenje.

To zapravo i nije menstrualno krvarenje jer ona u trudnoći ne postoje. Ovo se dešava kod žena koje dodatno imaju i neki problem reproduktivnih (endometrioza, infekcije vagine, grlića materice i mokraćnih puteva, polipi i karcinom materice) ali i drugih organa (Von Willebrand-ova bolest). Svakako da ova stanja zahtevaju obraćanje vašem lekaru.

Grčevi u donjem delu stomaka kao rani simptom trudnoće i drugi bolovi

 

Prvi pokazatelji trudnoće su upravo i grčevi u donjem delu stomaka koji podsećaju na menstrualne. Žena je ubeđena da menstruacija samo što nije, jer je osećaj isti i to je ono što zavara, te može proći i do mesec ili dva do testiranja dok se ne posumnja na trudnoću. 

 

rani znaci trudnoće

 

Ovaj bol se opisuje kao kratkotrajan i srednje jak bol u predelu jajnika ili u karlici uopšte, javlja se povremeno, a obično je praćen blažim bolom u lumbalnom delu kičme i bolom i osetljivošću grudi (najpre usled zadržavanja vode u tkivu grudi, a zatim i kao reakcija na aktivaciju primarne funkcije mlečnih žlezda – proizvodnju mleka), kao i blažim glavoboljama.

Krivci za ovu pojavu su najčešće hormoni koji počinju da se luče u znatno većim količinama u ženskom organizmu i spremaju ga na dalji tok trudnoće i promene kroz koje će tek da prođe.

Ono što bih naglasila jeste da se bezazleni bolovi, grčevi vezani za ovu regiju mogu javljati i kroz celu trudnoću. U tom slučaju uzroci im mogu biti različiti zavisno od toga koji je period trudnoće u pitanju. Neki od uzroka bi bili: usađivanje embriona u zid materice, nadutost uz proliv ili zatvor, rastezanje ligamenata karlice i rastezanje samog trbušnog zida, Braxton-Hicks-ove kontrakcije (lažne ili pripremne kontrakcije), povećan protok krvi kroz matericu, grčevi marterice za vreme ili nakon orgazma

 

Rastezanje trbušnog zida u trudnoći prati vrlo brzo i neizbežno rastezanje kože. Iz tog razloga želim da vam skrenem pažnju i na jedan rani simptom nastanka strija, a to je svrab kože stomaka. Da do toga ne bi došlo, bitno je sa negom kože stomaka krenuti na vreme. Tokom drugog stanja, kozmetika treba da bude na biljnoj bazi i sa što manje hemikalija koje koža može da upije. Dr Pilar krema za strije je biljna, inovativna formula koja nudi baš to – sastojke koji neguju na najzdraviji način. Možete je nabaviti klikom na ovaj link: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Kod žena koje imaju već jednu ili više trudnoća iza sebe, gore navedene tegobe mogu biti blažeg i/ili prolaznog karaktera. Ukoliko se dogode dve trudnoće u kratkom vremenskom periodu, kada je laktacija u grudima još uvek aktivna, tada bol u grudima izostaje, ali se može dogoditi pojava grčenja materice dok starija beba sisa.

Tu bih vam skrenula pažnju na jednu stvar. Generalno se smatra bezbednim da dojite starije dete dok ste trudni, ali samo ako je vaša trudnoća nekomplikovana. Grčenje materice neće naškoditi bebi, a količina hormona koja dospe u vaše mleko je mala i neće imati nikakvog uticaja na bebu. Međutim, ukoliko je vaša trudnoća komplikovana, odnosno, visoko rizična (na primer višeplodna trudnoća, prethodni spontani pobačaj, prevremeno rođenje prethodnog deteta, itd.) dojenje se ne preporučuje. U oba slučaja se svakako se konsultujte sa vašim lekarom.

Vrtoglavica (sa ili bez mučnine) kao rani znak trudnoće

 

Vrtoglavica je čest uobičajeni simptom trudnoće i javlja se tokom prvog i drugog meseca od začeća. Uglavnom je pratilac mučnina i povraćanja ili se javlja kod žena koje su anemične.

Kod trudnica koje od samog početka imaju jake mučnine koje su praćenje gubitkom apetita i povraćanjem, vrtoglavica je izazvana upravo prekomernim povraćanjem i nemogućnošću da se hranjive materije nadoknade. Tada je potrebno obratiti se lekaru koji će pratiti stanje trudnice i eventualno primeniti neku terapiju.

Vrtoglavica je naročito česta pojava kod žena koje su anemične, odnosno imaju nedostatak gvožđa u krvi.

U ovom slučaju vrtoglavice su praćene umorom, malaksalošću, glavoboljom, stezanjem u grudima, a nekada mogu biti toliko jake da izazivaju mučninu i povraćanje.

Umor kao rani simptom trudnoće

 

Skoro da nema trudnice koja nije iskusila ovaj rani simptom trudnoće. Sasvim je normalno požaliti se na umor, čak i iscrpljenost u prvom tromesečju trudnoće.

Trudnice ga opisuju na više načina: teškoće prilikom buđenja ujutro, nedostatak energije i pospanost preko dana, potreba da legnete uveče u krevet ranije nego inače.

Uzroci ovog simptoma su vrlo logični, naravno hormoni su u pozadini, a dešava se sledeće: ženski organizam stvara posteljicu, povećava se protok krvi, ubrzava se metabolizam i to sve sa ciljem da se jedno majušno biće snabde kiseonikom i potrebnim hranljivim materijima. Razumljivo je da je sve ovo jedan energetski vrlo zahtevan proces. Po ulasku u drugo tromesečje situacija će se popraviti, ali ćete se u trećem tromesečju ponovo vratiti gde ste bili na početku, samo iz drugih razloga (loš san, teret bebe koja brzo raste, brojne obaveze i stres pripremanja za rođenje deteta).

Preosetljivost na mirise kao rani znak trudnoće

 

Preosetljivost na mirise, i ugodne i neugodne, je takođe jedan od znakova trudnoće koji se javlja prilično rano i obično traje tokom cele trudnoće.

Neke žene osete promenu, odnosno, pojavu da joj se neki mirisi koji su joj bili ugodni odjednom ne sviđaju. Zapravo smetaju i izazivaju mučninu (na primer, neko ko je uživao u kafi i njenom specifičnom mirisu, više ne može da je podnese). S druge strane, kad su neugodni mirisi u pitanju, osete ih mnogo jače i oni takođe izazivaju mučninu.

Promene raspoloženja kao prvi znaci trudnoće

 

Gotovo svaka žena je iskusila predmenstrualne promene raspoloženja. U toku trudnoće manje ili više dana može biti takvo i većina žena barem nekoliko puta iskusi burne promene raspoloženja.

Ono što je posebno zanimljivo (mada ne i trudnici koja to proživljava) jeste da su te promene burne i brzo se smenjuju. To znači da se može desiti da vas lako rasplače neka uobičajena svakodnevna stvar, a da se ubrzo nakon toga smejete nečemu.

Takođe, i nervoza i anksioznost se mogu pojaviti tokom prvih meseci trudnoće. Uzrok ovim pojavama i pred ciklus, a naročito u toku trudnoće, jeste naglo povećanje nivoa hormona i prateće promene koje se dešavaju u telu žene u tom periodu. Kao i za druge pojave u trudnoći, i ovde važi pravilo da je veća mogućnost javljanja ukoliko ste prvorotka ili ako ste imali neka slična iskustva u prethodnim trudnoćama.

Ipak, ukoliko se javljaju osećanja poput preteranog straha, depresije, povlačenja od partnera ili uopšte od bliskih osoba, neophodno je obavestiti lekara o tome, i potražiti adekvatnu pomoć.

Ukratko da sumiramo, ukoliko primetite gore navedene povezane simptome, imajte na umu da trudnoća uvek može da vas iznenadi upravo onda kada se najmanje nadate! 

Rani simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije

 

Postoje i simptomi trudnoće koji se javljaju i pre izostanka menstruacije. Oni su obično blagi i ponekad mogu da liče na nešto što zapravo nisu.

 

prvi simptomi trudnoće

 

Na primer, kod čak 84% žena je potvrđeno da imaju nagon za češćim mokrenjem u samom početku trudnoće (usled pojačanog protoka krvi kroz bubrege stvara se više mokraće). One to često zamene pretpostavkom da su se prehladile. Učestalo mokrenje je obično praćeno i blagim grčevima u donjem delu stomaka, čime se ova pretpostavka da je u pitanju prehlada samo dodatno potvrđuje.

Kada se među prvim simptomima pojavi i začepljenost uz curenje iz nosa, čak i blaga temperatura (u ovom slučaju uzrokovani hormonskim promenama u ranoj trudnoći) kao još jedni u nizu simptoma prehlade, onda je cela stvar apsolutno potvrđena i trudnoća je poslednje na šta se pomisli. 

Sve ovo nabrojano zapravo jeste jedan od simptoma rane tudnoće, a to je blagi pad imuniteta. Naravno, neke žene ovo ne iskuse, a neke ne.

Bilo kako bilo, tek kada dođe do izostanka menstruacije, budi se i prva sumnja da je možda u pitanju nešto drugo, a ne obična prehlada.

Blizanačka trudnoća – rani simptomi

Ovde se čudo stvaranja života dešava duplo, te neki simptomi mogu biti izraženiji nego u jednoplodnoj trudnoći, pre svega mučnina sa ili bez povraćanja i umor.

Naravno ovo ne mora uvek da bude slučaj. Tako neke trudnice od početka imaju osećaj da nose blizance, a neke vest o blizanačkoj trudnoći dočekaju kao potpuno iznenađenje.

Tek od drugog tromesečja razlike mogu postajati sve uočljivije, kao što je veći prirast u telesnoj masi, pokreti ploda se mogu osetiti nešto ranije (pre 18. nedelje), itd.

Jedan od češćih, a nimalo lepih simptoma trudnoće u ovom slučaju jesu i strije na stomaku. Kako se stomak više širi, tako se i koža rasteže i rizik od strija je veći. Ako na vreme reagujete, od prvih znakova trudnoće, ovaj rizik se znatno može smanjiti. U tome vam može pomoći Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama. Više o njoj saznajte klikom na ovu sliku: 

Rani simptomi trudnoće po nedeljama

 

Rana trudnoća bi podrazumevala otprilike prvih 8. nedelja, što je oko dva meseca trudnoće. Po nedeljama, ono što možete očekivati, izgledalo bi ovako.

 • Period od 1. do 4. nedelje: blagi grčevi, blago krvarenje, izostanak menstruacije.
 • Period od  4. do 6. nedelje: umor, mučnina, nadutost, učestalo mokrenje, bolne grudi.
 • Period od 6. do 8. nedelje: promene raspoloženja, preosetljivost na mirise, blago povišen krvni pritisak, nešto brži otkucaji srca, ponekad gorušica (koja kasnije biva izraženija).

Ni u jednom momentu se nemojte ustručavati da svoju sumnju, nedoumicu i pitanje koje vas muči u vezi sa trudnoćom postavite svom lekaru. Razgovor sa lekarom će vas umiriti i pružiti vam sve potrebne odgovore.

Pojačan sekret u ranoj trudnoći

 

Pojačana vaginalna sekrecija na samom početku trudnoće je takođe česta pojava. To može biti običan beličasti sekret, bez mirisa, a ponekada se javlja i proziran vodenast sekret. Oba su vezana za hormonske promene u telu kada se oplođena jajna ćelija implantira u matericu i nastavlja svoj dalji rast i razvoj.

Žene koje su sklone gljivičnim infekcijama, odnosno, vaginalnoj kandidijazi, mogu iskusiti pojavu ove dosadne i uporne upale, ali bez brige jer ona najčešće ne može da naškodi plodu.Za one koje nisu imale iskustva sa kandidom, to je pojava gušćeg beličastog sekreta koji je praćen crvenilom, jakim svrabom, ponekad i bolom spoljašnjih genitalija, osećajem pečenja prilikom mokrenja i tokom odnosa. Ukoliko se ovako nešto javi, neophodno je javiti se lekaru koji će prepisati najbolju terapiju koja je dozvoljena u trudnoći.

Takođe, ako sumnjate da ste u drugom stanju i imate sekreciju bilo koje druge boje osim bele praćenu jakim, neugodnim mirisom obavezno se javite lekaru da bi se učinile sve neophodne pretrage i sprovela potrebna terapija.

Krvarenje u ranoj trudnoći

 

Već smo spomenuli da je ponekada pri usađivanju embriona u matericu moguća pojava blagog, kratkotrajnog krvarenja koje se naziva implantacijsko krvarenje. Takođe, pojava blagog rozikastog krvarenja može da se desi i nakon ginekološkog pregleda ili seksualnog odnosa jer  je povećan protok krvi kroz matericu i krvni sudovi na periferiji su osetljiviji na bilo kakvu traumu.

Ukoliko vam se ovo dogodi, ne treba da brinete, ali ako vam unosi nesigurnost, strah popričajte o tome sa vašim lekarom. Umiriće vas, a mir je ono što je u trudnoći možda najvažnije.

Ukoliko se javi se krvarenje u vidu sveže krvi, naročito u većoj količini od opisane, obavezno se javite lekaru da bi se utvrdio uzrok krvarenja i primenila neophodna terapija.

Jedan od najčešćih uzroka krvarenja u ranoj trudnoći i ujedno najveći strah budućih mama je sasvim sigurno pobačaj. Dešava se najčešće u prvim nedeljama trudnoće, čak 15% utvrđenih trudnoća se završava pobačajem i to 85 % u prvom tromesečju trudnoće. Treba imati u vidu da je većina ovih neuspešnih trudnoća zapravo vid prirodne selekcije kojim se eliminišu plodovi sa “greškom”.

Drugi potencijalni uzroci krvarenja bi bili: infekcije urinarnog trakta i male karlice, hematomi materice, ali i vanmaterična trudnoća i sva ova stanja zahtevaju terapiju, a nekada i bolničko lečenje.

A trudnoća bez simptoma? Postoji li to? 

 

Asimptomatske trudnoće su prilično retka pojava, i one se pre svega, dešavaju kod žena koje imaju neredovan menstrualni ciklus

 

rani simptomi trudnoće

 

Neredovni ili iregularni menastrualni ciklusi podrazumevaju: cikluse kraće od 21 dan ili duže od 35 dana (učestali ili produženi ciklusi) i/ili izostanak ciklusa (jednog ili više njih za redom). Mogu biti praćeni menstrualnim krvarenjem koje je oskudnije ili obilnije od uobičajenog, bolovima u vidu grčeva, mučninom i povraćanjem. Javljaju se kod osoba sa hormonskim poremećajima (sindrom policističnih jajnika), ginekološkim problemima (endometrioza, pelvična inflamatorna bolest, polipi materice, karcinom materice), ali i kao posledica stresa, restriktivne dijete, dugotrajnog napornog vežbanja, upotrebe kontracepcije. Ukoliko je žena svesna svog problema, a planira trudnoću, češće kontrole lekara svakako ne bi bile na odmet.

Takođe, postavlja se pitanje do kada trudnoća može biti asimptomatska, odnosno, neprepoznata?

Nekoliko kliničkih studija je pokazalo da će većina žena posumnjati da je u drugom stanju najduže do otprilike 20. nedelje ili 5 meseci trudnoće. Nije neobično da simptoma nema u prvih 6 najviše 8 nedelja, ali posle toga se oni sasvim sigurno javljaju, ali bivaju pripisani nečemu drugom, a ne trudnoći. Situacije koje viđamo u reality show-ovima gde žene nisu svesne trudnoće do samog porođaja su loš i nerealan prikaz žena koje obično imaju neke psihološke probleme u pozadini koji ih sprečavaju da sagledaju svoje stvarno stanje. Ovo su žene koje ne žele da budu u drugom stanju, koje poriču ovakvu mogućnost, i tu najčešće spadaju: tinejdžeri, žene koje psihološki nisu spremne da rode dete i žene sa bolestima zavisnosti.

Iskustva sa ranim simptomima trudnoće

 

Svaka trudnoća je iskustvo za sebe i tu naročito postoje velike razlike između žena kojima je u pitanju prva trudnoća i onih koje imaju jednu ili više trudnoća iza sebe. Neke imaju jače simptome, neke manje izražene. Neke trudnoće ostave trajne tragove, neke ne. Glavni pečat koji ostaje nakon drugog stanja su strije. 

Mnoge mame su se uverile u to da je moguće sprečiti nastanak strija i ublažiti njihovu vidljivost – pravom negom i pravom kremom. O čemu je reč? Saznajte iz njihovih ličnih priča koje su na ovom linku:https://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-strije-iskustva-korisnika/

Žene koje su prvi put trudne obično primećuju mnogo više ranih simptoma trudnoće. Nekako kada se prvi put nađete u toj situaciji, sve vam je sve novo i nepoznato i onda obraćate pažnju na svaku pojavu i promenu koja se dešava u vašem telu. Lekari često znaju koje su trudnice prvorotke jer uvek sa sobom na pregled donose i čitav spisak pitanja o svemu što su primetile od kako su saznale da su u drugom stanju

Kada su u pitanju žene koje su već iskusile trudnoću, iskustva su drugačija. One manje primećuju tegobe, ili su već upoznate sa njima pa ih ne doživljavaju kao nešto važno. Takođe su opuštenije, manje se brinu i prosto su spremne na sve promene koje im se dešavaju u telu tokom trudnoće.

Sama ideja o tome da je telo žene sposobno maksimalno da se promeni i pruži budućem ljudskom biću zaštitu i sve uslove za kompletni razvoj je čudo! Kada shvatite da se od dve ćelije manje od zrnca prašine stvori sve od malog prsta na nozi do vlasi kose na glavi, složićete se samnom da je trudnoća fascinantna pojava i da zaista zahteva svu posvećenost i brigu koju možemo da obezbedimo.

Zato se informišite, pitajte, učite i budite spremni – jer stvaranje života nije mala stvar!