fbpx
temenjača kod beba

Temenjača kod beba i kako je pravilno ukloniti

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Temenjača – nepoželjno iznenađenje na glavici vaše bebe. Ne paničite i ne očajavajte, nestaće bez traga, a rešenje vam je na dohvat ruke!

Šta je temenjača kod beba i kada se javlja?

 

Temenjača kod beba (eng. cradle cap, crib cap), čiji je medicinski naziv infantilni seboreični dermatitis, je relativno čest problem kože beba i pogađa u proseku oko 10% beba, podjednako i dečake i devojčice. Javlja se obično između 2. i 6. nedelje života, a najčešće prolazi do 1. rođendana, uz retke izuzetke do 4. godine.

Može vas zbuniti to što pojedini autori razdvajaju pojam temenjače i infantilnog seboreičnog dermatitisa, gde temenjača označava promene po koži kosmatog dela glave, a termin infantilni seboreični dermatitis se upotrebljava kad se promene prošire na kožu lica i ostalih delova tela. U pitanju je ista stvar.

Izgled temenjače kod beba

 

Temenjača ima izgled čvrstih, masnih, beličastih do žućkastih naslaga i/ili ljuspica pri čemu koža ispod promena može biti crvenkasto prebojena i može delovati nadraženo.

Kao što i samo ime kaže, javlja se na temenu glave (poglavini), ali se može javiti/proširiti ka drugim delovima tela: obrvama, ušima (iza ušiju), nosu (oko nosa), pregibima (vrat, pazusi, iza kolena), pelenskoj regiji. Ukoliko zahvati pregibe ili pelensku regiju izgled može biti nešto drugačiji, u smislu da naslaga nema, a koža je crvena, vlažna i deluje iziritirano.

Iako temenjača može neprijatno, možda i bolno da vam izgleda, ona ne stvara bebi nikakve tegobe ni nelagodu, čak ni ne svrbi (vrlo retko). Takođe bih naglasila da temenjača nije zarazna, odnosno, da se ne može preneti na drugu osobu, kao i da nije odraz nedostatka higijene

Kako nastaje temenjača kod beba – uzroci?

 

Tačan uzrok nastanka temenjače se ne zna, jednistven nije savim sigurno, već je u pitanju sadejstvo više različitih faktora.

Preovladavaju dva mišljenja:

1. Hiperaktivnost lojnih žlezda

 

Pojačano stvaranje loja (sebuma) u lojnim žlezdama i folikulima dlake, odnosno, višak loja takoreći sprečava mrtve ćelije kože da se osuše i otpadnu sa površine kože, već se one naprotiv zalepe, formirajući pomenute naslage i ljuspice.

Pretpostavlja se da ova hiperaktivnost lojnih žlezda može nastati iz sledećih razloga:

 • pod dejstvom hormona majke koji dospeju u organizam bebe pre rođenja (ovi hormoni mogu se zadržati u bebinom organizmu i više meseci)
 • kao posledica itritacije bebine nežne kože nastale upotrebom agresivnih šampona i sapuna

2. Gljivica Malassezia furfur koja raste u loju (sebumu)

 

Gljivica Malassezia furfur normalno raste u loju zajedno sa bakterijama koje čine normalnu mikrofloru kože. Ovi mikroorganizmi su u jednoj vrsti ravnoteže, gde bakterije sprečavaju nekontrolisan rast gljivica. 

Tu bi postojala dva moguća objašnjenja za nastanak temenjače: 

 • prvo: pojačano stvaranje loja (sebuma) pogoduje rastu gljivica
 • drugo: ako je majka pre porođaja, ili beba po rođenju primala antibiotsku terapiju može doći do eliminisanja ovih korisnih bakterija na račun čega se će se razviti gljivična infekcija

Neka klinička ispitivanja su pokazala da se temenjača češće javlja kod onih beba gde neko od članova porodice ima seboreični dermatitis ili neko alergijsko oboljenje (astma, atopijski dermatitis ili ekcem). Međutim, svakako da temenjaču ne treba mešati sa atopijskim dermatitisom, što je dosta česta pojava. 

Postoje jasne razlike između ovih stanja, a dve glavne su: atopijski dermatitis je praćen izrazitim svrabom i javlja se nakon 2. meseca života, nasuprot temenjači koja vrlo retko svrbi i javlja se posle 2. nedelje života.

Potencijalni faktori rizika za razvoj infantilnog seboreičnog dermatitisa bi bili: 

 • preosetljivost na pojedine sastojke adaptirane mlečne formule koju beba koristi, ili ako je beba dojena preosetljivost na neku hranu koju majka unosi
 • beba sa prekomernom telesnom masom
 • drugo oboljenje kože kod bebe
 • ekstremni vremenski uslovi

Međutim, ništa od ovoga nije detaljno ispitivano da bi se moglo tvrditi sa sigurnošću da tu postoji uzročno-posledična povezanost.

Da bih vam zaokružila priču o uzrocima infantilnog seboreičnog dermatitisa, pomenuću vam samo još jednu stvar. Težak oblik infantilnog seboreičnog dermatitisa se može javiti u sklopu imunodeficijencija. Ovo su vrlo retka oboljenja dečijeg uzrasta i predstavljaju poremećaje imunskog sistema koji se, pre svega, karakterišu nemogućnošću odbrane od infekcija. Svakako da su praćena i brojnim drugim simptomima i znakovima bolesti (nenapredovanje, loše opšte stanje…).

Obratite pažnju dalje! Ovo ne smete da radite!

Da li se temenjača kod bebe sme grebati?

 

Ne, temenjaču ne smete i nemojte grebati. 

 

temenjača na glavi

 

Koliko god da ste u iskušenju da to učinite, odustanite od takve namere, jer možete napraviti jedino štetu.

U pokušaju da temenjaču grubo mehanički odstranite možete povrediti bebinu nežnu kožu i na taj način otvoriti put za razvoj bakterijske infekcije. U tom slučaju potrebna je adekvatna antibiotska terapija propisana od strane lekara. Sigurna sam da ovo želite da izbegnete.

Verovatno ste se zapitali da li i ovo može da se desi, ali ne očajavajte sve promene vezane za temenjaču prolaze.

Da li temenjača smrdi? Da li od nje bebi može opasti kosa?

 

Temenjača ne smrdi. Miris temenjače se ne opisuje kao neprijatan i najbolje se može uporediti sa mirisom masne kože. 

Ukoliko osetite kiselkast miris kože kod vaše bebe (neki ga opisuju i kao miris ustajalog hleba) moguće je da je došlo do razvoja gljivične infekcije. U tom slučaju morate da se javite vašem lekaru da bi se primenila odgovarajuća terapija.

Opadanje kose kao posledica temenjače je moguće, ali je vrlo retka pojava.

Dešava se na mestima gde su naslage deblje, nakon njihovog otpadanja. Budite bez brige jer je ovo prolazna pojava. Kad temenjača prođe kosa će ponovo izrasti.

Komplikacije temenjače kod beba

 

Iako se retko javljaju, komplikacije su moguće, i to najčešće u vidu bakterijske infekcije kože.

Ponekad se koža ispod ovih naslaga, a naročito u pregibima može inficirati, pogotovo ako pokušavate da temenjaču uklonite grebanjem ili kidanjem. 

Infekciju temenjače ćete prepoznati ako se pojavi crvenilo praćeno toplinom kože i plikčići ispunjeni gnojem koji nakon pucanja postaju ranice. Ova infekcija se može proširiti i na druge delove tela, a može se preneti i na druge osobe. Svakako da će ovakvo stanje zahtevati antibiotsku terapiju koju će odrediti vaš lekar.

Temenjača kod bebe – kada potražiti lekarsku pomoć? 

 

Važno je da znate kada je potrebno da potražite pomoć lekara, a te situacije su sledeće:

 • temenjača se javlja prvi put
 •  temenjača se ne popravlja ili se pogoršava uprkos primenjenoj terapiji
 • zahvaćenost velikih površina kože
 • širenje na delove kože bez kose
 • opadanje kose, vlaženje i svrab kože (kod beba ćete svrab prepoznati po tome što je dete uznemireno i što će pokušavati da trlja glavu ili druge delove tela o okolne predmete)
 • pojava znakova infekcije, bakterijske (crvenilo kože, plikčići ispunjeni gnojem, ranice) ili gljivične (neprijatan, kiselkast miris kože)
 • ukoliko dete ima neki vid imunodeficijencije, a dobije temenjaču
 • ukoliko se kod deteta sa težim oblikom temenjače javi: povišena temperatura, dijareja, nenapredovanje, loše opšte stanje
 • ukoliko temenjača traje duže od godinu dana

Čitajte dalje jer ću u narednim redovima objasniti kako i kojim sredstvima da se efikasno borite protiv temenjače!

Kako skinuti temenjaču kod beba – kako se pravilno neguje, uklanja, leči?

 

Iz do sada pročitanog verovatno ste zaključili da je temenjača najčešće bezazlena pojava koja najveću nelagodu stvara upravo roditeljima, jer jednostavno rečeno ne izgleda lepo i ostavlja utisak nečistoće i zapuštenosti. Upravo zato većina roditelja želi što pre da otkloni ovaj problem, bez obzira što temenjača uglavnom prolazi spontano za nekoliko meseci.

Tretman temenjače bih podelila na nemedicinski i medicinski.

Nemedicinski tretman temenjače

 

Nemedicinski tretman temenjače predstavlja prvu liniju u borbi protiv temenjače kod beba i podrazumeva primenu ulja, krema i šampona za temenjaču uz upotrebu četke.

Ulje za temenjaču

Ulja koja se preporučuju za upotrebu kod bebe sa temenjačom su: bebi ulja (po svom sastavu su mineralna ulja ili biljna ulja), kokosovo ulje i bademovo ulje.

Maslinovo ulje se ne preporučuje kod temenjače jer podstiče rast gljivica.

Pored nabrojanih ulja može se koristiti i vazelin (koji se dobija preradom mineralnih ulja).

Ukratko bih vam rekla nešto o mineralnim uljima. Postoji dosta kontroverze u vezi sa njegovom upotrebom u kozmetici i tu su mišljenja stručnjaka podeljena.

Mineralna ulja koja se upotrebljavaju u kozmetici su visoko prečišćeni derivati petroleuma i prepoznaćete ih pod ovim nazivima: petrolatum, paraffinum, ozokerite, cera microcristallina, microcristalline wax, synthetic wax. S jedne strane postoje tvrdnje da su odlični emolijensi koji stvaraju zaštitnu barijeru i ne daju koži da gubi vlagu, čineći je na taj način mekom i nežnom. Nasuprot tome postoje tvrdnje da mineralna ulja samo stvaraju masan sloj na koži i da se ne apsorbuju u kožu niti je ishranjuju, te na taj način u stvari začepljuju pore.

Kad su u pitanju mineralna ulja, postavilo se i pitanje njihovog mogućeg karcinogenog efekta s obzirom da se dobijaju preradom petroleuma koji je derivat nafte u kojoj su prisutne ovakve supstance. Odgovor na ovo pitanje leži u činjenici da je upotreba mineralnih ulja u kozmetici dozvoljena i u Evropi i u Americi, i naći ćete ih u mnogim proizvodima poznatih kozmetičkih kuća. Prema svetskim regulativama u kozmetici je dozvoljena upotreba samo visoko prečišćenih derivata mineralnih ulja koji mogu sadržati u tragovima ove potencijalno problematične supstance, ali je ta količina zanemarljiva što se smatra bezbednim za upotrebu.

Ono što je dobra vest jeste da osim mineralnih ulja na raspolaganju imate i biljna ulja (ulje nevena, ulje lavande, ulje ovsa, kokosovo ulje, bademovo ulje) koja osim što su apsolutno bezbedna za upotrebu i ishranjuju kožu.

Postupak je jednostavan. Pre kupanja utrljajte na kosmati deo kože glave bebe malu količinu ulja i ostavite da odstoji 15 minuta. Ovo će razmekšati temenjaču. Bitno je da ne preterate sa količinom ulja, kao i da ga ne ostavljate da stoji duže od navedenog vremena, jer to može pogoršati temenjaču. 

Nakon što je ulje odstojalo, četkom za bebe četkajte bebi kosu suprotno od smera rasta dlake i pokušajte odstraniti što je moguće više naslaga i ljuspica. Potom dobro isperite bebinu kosu blagim šamponom za bebe.

Ponekad je pravi izbor kozmetike za bebe pola posla. Tako barem kažu mame koje su koristile Dr Pilar šampon i kupku za bebe. Mnogi problemi sa izgledom kože i kose beba nestali su nakon upotrebe ovog proizvoda. Šta to ona ima što druge kupke nemaju? Saznajte iz ličnih iskustava roditelja koje ćete naći na ovom linkuhttps://doktorpilar.com/dr-pilar-kupka-i-sampon-iskustva-korisnika/

Potrudite se pritom da lagano masirate bebinu glavu kao i da isperete ulje u potpunosti. Posle kupanja istrljajte bebi kosu mekanim peškirom i nastavite četkanje da uklonite preostale naslage i ljuspice.

Krema za temenjaču 

Na tržištu postoje više proizvođača ovih krema. One obično sadrže gore navedena ulja. Način upotrebe je sličan onom kao kod ulja za temenjaču.

Šampon za temenjaču

Pored običnih šampona za bebe, na tržištu postoje i specijalni šamponi za temenjaču kod beba, opet od raznih proizvođača. Pored kokosovog i bademovog ulja oni mogu da sadrže i: suncokretovo ulje, ulje ovsa, ulje lavande, ulje jojobe, shea buter, aloe veru. Kada koristite ove šampone ne morate prethodno da koristite i ulja.

Ukoliko koristite navedene nemedicinske preparate neophodno je da ih koristite svakodnevno. Dovoljno  je jedanput dnevno.

Promena kupke ili šampona može da učini veliku stvar.

 

Moj savet je uvek da se koriste prirodni proizvodi za negu bebine kože koji ne sadrže hemikalije, parfeme i boje. Sve to može da izbaci kožu iz balansa.  Zato birajte kupke na biljnoj bazi. Takva je Dr Pilar kupka i šampon – pažljivo osmišljena biljna formula za negu od prvog dana. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Kad je u pitanju četka koju koristite, ona može biti obična četka za kosu beba ili možete kupiti posebnu četku za temenjaču kod beba ako vam se čini da običnom četkom ne postižete neki efekat. U svakom slučaju koristite četke koja su namenjene za bebe, jer su one mekše od onih za stariju decu i odrasle i neće povrediti bebinu nežnu kožu. Takođe, pored redovnog, svakodnevnog četkanja bebine kose možete i nežno masirati kožu bebine glave jer će ovo pomoći da se naslage i ljuspice lakše odstrane.

 

uklanjanje temenjače kod beba

Medicinski tretman temenjače

 

Ukoliko se primenom nemedicinskih preparata ne uspe suzbiti temenjača ili se ona pogorša ili proširi, tada se leči medicinskim preparatima koji takođe postoje u vidu šampona i krema. Šamponi i kreme obično sadrže neki antigljivični lek, a posebno se koriste i kortikosteroidne kreme i masti. 

Medicinski šampon za temenjaču

Ovi šamponi obično sadrže neku antigljivičnu komponentu, salicilnu kiselinu (koja razgrađuje debele naslage temenjače i olakšava njihovo odvajanje od kože) i gore pomenuta biljna ulja.

Krema/mast za temenjaču – antimikotici i kortikosteroidi

Ove kreme se koriste samostalno ili uz šampon. Najčešće se koriste antigljivične kreme, a u teškim slučajevima se primenjuju i blage kortikosteroidne kreme/masti.

Ovakvu vrstu terapije će odrediti vaš lekar i savetujem vam da je ne otpočinjete samoinicijativno. Medicinski šamponi se ne upotrebljavaju svakodnevno (obično dva puta nedeljno) i kao i kortikosteroidne kreme/masti nisu za dugotrajnu upotrebu.

Da li je majčino mleko dobro za temenjaču?          

 

Postoji verovanje da je majčino mleko lek za razne boljke, opravdano ili neopravdano, zavisi od toga koga pitate. Prema iskustvu nekih majki, može poslužiti i za otklanjanje temenjače. 

Ne bih vam preporučila ovu metodu  s obzirom da majčino mleko može pospešiti razmnožavanje gljivica.                                                      

Kako sprečiti temenjaču – prevencija    

 

S obzirom da se ne zna tačan uzrok nastanka temenjače kod beba i njena prevencija predstavlja izazov. Ono što možete uraditi jeste da ublažite tegobe i sprečite ono što može da je pogorša.

Evo nekoliko korisnih saveta:

 • svakodnevno kupanje blagim šamponom za bebe i četkanje kose. Dr Pilar šampon je moja preporuka jer je na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka. Više o njemu saznajte klikom na sliku ispod: 

 

Temenjača nije odraz loše higijene, ali je ona svakako može pogoršati, jer je sama koža već iziritirana. Dovoljno je kupati bebu jednom dnevno i kupanje ne treba da traje predugo (do 10 minuta).

Pročitajte detaljno o kupanju bebe na ovom linku: Vodič za kupanje bebe od A do Š!

 • sprečiti pregrejavanje, utopljavanje bebe

Bilo da je leto ili zima prekomerno znojenje će sigurno pogoršati postojeću temenjaču.

 • obezbedite bebi mir i dovoljno sna

Bilo kakva vrsta stresa može biti okidač za nastanak temenjače.

 • budite strpljivi

Imajte u vidu da nakon što uklonite temenjaču ona ipak može da se vrati jer će lojne žlezde nastaviti da stvaraju loj u većim količinama narednih nekoliko meseci.

Za kraj bih vam razjasnila još samo ovo.

Temenjača kod starije dece

 

Ovo nije sasvim pravilan izraz, iako je u čestoj upotrebi, a podrazumeva u stvari seboreični dermatitis kod starije dece (adolescenata) i odraslih. Potrebno ga je razdvojiti od seboreičnog dermatitisa koji se javlja kod beba s obzirom da postoje jasne razlike u sledećem:

 • uzrocima: genetika (nasleđe), stres, gljivice (Malassezia furfur i druge), stanja oslabljenog imuniteta (HIV, hronične bolesti), neadekvatan imunski odgovor (autoimunske bolesti) 
 • ispoljavanju: krupna perut u vidu naslaga, crvenilo i svrab/peckanje kože glave, neprijatan miris kose uz širenje promena po koži i na druge delove tela (lice: obrve, oko nosa, iza ušiju, pregibi, ispod grudi, oko pupka prepone, sedalni predeo)
 • lečenju: biljna i mineralna ulja, biljni šamponi i šamponi sa aktivnim ugljem, a ako oni ne pomognu onda šamponi sa antigljivični lekovima i/ili antigljivični i kortikosteroidni kremovi/masti uz terapiju osnovne bolesti ukoliko ona postoji

Osim navedenih objektivnih tegoba ovo je i značajan estetski problem čije rešavanje obično traje duži vremenski period, a dodatna neugodnost je što se može vratiti više puta nakon izlečenja.

Ne zaboravite za kraj….

Temenjača je najčešće bezazlena pojava koja spontano prolazi, čak i bez ikakvog tretmana, tokom prve godine života.

Pomozite vašoj bebi tako što ćete ublažiti njene tegobe i ne očajavajte ukoliko se temenjača vrati, već se naoružajte strpljenjem i pozitivnom energijom.