fbpx
šetnja sa bebom

Šetnja sa bebom je pravo uživanje uz ove savete!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Kada je vreme za prvu šetnju sa bebom, kako ona izgleda zimi, a kako leti, i da li postoji vreme u koje ne treba izvoditi bebu u šetnju?

Ovo su neka od mnogih pitanja koja muče mlade roditelje vezano za šetnju sa bebom, te je zato vreme da saznate sve što vas zanima o tome.

Kada bebu izvesti u prvu šetnju?

 

Odmah budite spremni na razne savete, sa raznih strana u vezi prve šetnje sa vašom bebom.

Neki će se držati starinskih verovanja i saveta da beba ne treba da se izvodi iz kuće prvih 40 dana od rođenja. Drugi će opet reći možete odmah, svaki dan po malo, da se beba polako navikava na svež vazduh i svet oko sebe.

U svakom slučaju postoje neki uslovi za koje treba da znate i koji će vam sigurno olakšati ovu odluku:

  • Bebino zdravlje
  • Mamino zdravlje
  • Vremenski uslovi

Ovo su tri uslova koja moraju biti ispunjena da bi bezbrižno pošli u šetnju sa vašom bebom.

Bebino zdravlje

 

Jasno da je bebino zdravlje uvek na prvom mestu, pa je to prvi i osnovni uslov za šetnju. Neke bebe u prvim danima ili nedeljama mogu imati novorođenačku žuticu ili blago začepljenje disajnih puteva zaostalim sekretom iz porođajnih puteva. Ovo se ne smatra bolešću, ali bebino opšte stanje i funkcionisanje jeste izmenjeno.

Kod žutice, bebe su vrlo pospane, teško se bude za hranjenje, a tad ih upravo treba češće dojiti.

Kod začepljenja disajnih puteva, treba im redovno čistiti nosić jer će u protivnom teško sisati začepljenog nosa.

U oba slučaja, verovatno je najbolje sačekati kratko sa šetnjama dok se ove stvari ne reše. Svakako dobro provetravajte prostorije u kojima beba boravi i nikako ne dozvoljavajte pušenje u blizini bebe.

Neki stručnjaci savetuju da se pričeka sa šetnjom dok bebi ne otpadne pupak, što se dešava u prvih 7-15 dana od rođenja. Razlog je praktične prirode. Bebin pupak je osetljivo mesto i treba pažljivo i nežno postupati sa njim. Osim toga, pupak novorođenčeta je mesto podložno infekciji, te treba svakodnevno sprovoditi njegovu toaletu po instrukcijama patronažne sestre i paziti da sadržaj iz pelene ne dospe u njegovu blizinu.

 

 

Naposletku, u prvim nedeljama skoro sigurno nećete imati ustaljene vremenske intervale hranjenja bebe, jer većina novorođenčadi tad zahteva blizinu i utehu te češće sisaju, nekada i na sat, sat i po. Zbog toga, bilo kakvo planiranje aktivnosti u početku može biti prilično izazovno.

Sve u svemu, ako i poželite da izađete u prvim nedeljama s bebom, gledajte da to budu kratki izlasci, a za neke duže šetnje svakako je bolje sačekati malo.

Mamino zdravlje

 

Mamino zdravlje je jednako važno kao i bebino i nikako ne sme biti u drugom planu. Porođaj je stresno i iscrpljujuće iskustvo i potrebno je vreme da se žena fizički i psihički oporavi.

Poželjno je da dok traju lohije (izbacivanje krvi, sekreta, ostatka plodove vode nakon porođaja) da se žena ne izlaže naporu, a to uključuje i šetnju. Takođe, kod nas, dosta žena prođe kroz epiziotomiju koja podrazumeva hirurško presecanje međice u toku porođaja radi proširenja porođajnog kanala i lakšeg prolaska novorođenčeta. Oporavak od epiziotomije je bolan i neretko može potrajati više nedelja, a nekad i par meseci.

Žene koje se porode carskim rezom imaju duži oporavak i samim tim nisu u mogućnosti za izlazak u dužu šetnju barem 6 nedelja od porođaja, a nekada i duže.

Prema starom verovanju, prvih 40 dana nakon porođaja je bilo vreme velike neizvesnosti i za majku i za bebu, naročito kad se uzmu u obzir medicinska i naučna dostignuća samo pre 100 godina. Smrtnost porodilja i novorođenčadi nije bila retkost zbog komplikacija tokom porođaja i neadekvatne posleporođajne nege. Čak i danas prve kontrole za majku i bebu se zakazuju nakon prvih mesec dana jer se smatra da je to vreme neophodno za oporavak majke i jačanje novorođenčeta. Podrazumeva se takođe da u tom periodu posete, druženja, babine nisu poželjne iz istog razloga.

Vremenski uslovi

 

Vremenski uslovi podrazumevaju godišnje doba u kojem je dete rođeno, ali i trenutne vremenske prilike. Dakle, bilo da je beba rođena u proleće, leto ili jesen ili zimu, garderobu i opremu treba prilagoditi tim temperaturama.

S bebom ne treba ići u šetnju u sledećim situacijama:

  • velike vrućine (preko 30°C, i manje ako je vlažnost veća)
  • velike hladnoće (ispod -25°C, i manje ako ima vetra)
  • magla
  • jak vetar
  • jake padavine (pljusak ili vejavica)

Ukoliko je beba rođena u letnjim mesecima, poželjno je da planirate šetnju u jutarnjim ili večernjim časovima. Tada su temperature prijatnije i mogućnost pregrevanja bebe i oštećenja nežne bebine kože od jakih sunčevih zraka su svedeni na minimum.

Ukoliko je beba rođena u zimskim mesecima, potrebno je bebu utopliti. Zimska odeća, ćebence i/ili prekrivač za kolica su obavezni, a poželjna je i deblja podloga na kolicima.

Nadam se da će vam sad biti lakše da odredite kada je pravo vreme za prvu šetnju sa bebom. Ako vam je potrebno još nekoliko korisnih informacija o pripremi za šetnju i šetnji s bebom u različitim vremenskim uslovima, čitajte dalje!

Šetnja bebe i potrebne pripreme

 

izlazak napolje sa bebom

 

Šetanje sa bebom iziskuje neke pripreme, ali ništa nije preterano teško. Pripreme za šetnju sa bebom podrazumevaju sledeće:

  • Nahranjena beba – Ukoliko ste nahranili vašu bebu, trebalo bi da izbegnete truckanje u kolicima barem pola sata. Znači, šetnja pola sata nakon obroka.
  • Presvučena i suva beba – Pre šetnje presvucite bebu u čistu pelenu, jer kada je beba čista i suva uživa više u svemu pa i u šetnji.
  • Obučena beba – Obucite bebu shodno vremenskim uslovima. Postarajte se da joj ne bude pretoplo, ali ni hladno, pri čemu je najlakše voditi se ličnim osećajem.
  • Provera kolica – Podesite položaj kolica shodno bebinom uzrastu i spremite opremu potrebnu za dato doba godine (ovo se naravno ne radi svaki dan).
  • Torba za bebu – Spakujte neophodne stvari za presvlačenje, platnenu pelenu, bočicu vode za bebu, a ako planirate duži boravak napolju, ponesite i sve što vam je potrebno za bebin obrok. Možete poneti i neku bebinu igračku, neku koju baš voli, u slučaju da se uznemiri tokom šetnje. Sve u svemu, torbu morate spakovati shodno vremenu koje ćete provesti u šetnji.

Mame obično sve provere dva puta, tako da ćete lako dodati ako ste nešto zaboravili. Vrlo brzo ćete se izveštiti u ovome i za čas ćete spremiti sve potrebno za šetnju i uživanje na svežem vazduhu!

Šetnja sa bebom leti

 

Letnja deca obično u šetnju kreću malo ranije. To nije neko pravilo, nego prosto vremenske prilike su takve da to dozvoljavaju. Ipak i u toku letnjih dana treba biti obazriv pri polasku u šetnju sa bebom.

Potrebno je voditi računa o nekim stvarima da bi ta šetnja bila udobna i bezbrižna.

Pre svega, neophodno je da vam kolica budu na “letnjem režimu” bez debljih dodataka, poput tople podloge za leđa, ćebeta i navlake za kolica. Dodatna oprema koja vam je potrebna u letnjim mesecima jeste suncobran za kolica i tanak pamučni prekrivač za bebu.

Najbolje vreme za šetnju su raniji jutarnji časovi ili predveče kada su temperature prijatne. Do 10-11 sati ujutro ste sigurni, posle toga temperatura se brzo popne na 30 i više stepeni, a takve temperature nisu dobre za bebu, a ni za mamu i treba ih izbegavati. Kasno popodnevne šetnje, pre zalaska sunca su takođe opcija, ali ponesite sa sobom zaštitu od komaraca (mrežu za kolica i repelente).

Važno je obratiti pažnju i na to kako ćete obući bebu. Ona mora da bude raskomoćena, u laganoj pamučnoj odeći, po mogućstvu svetlih boja. Tanka pamučna kapica ili šeširić su obavezni deo bebine garderobe da bi se zaštitila njena nežna koža i oči od sunca.

Šetnja s bebom zimi

 

“Zima, zima, e pa šta je”, ako je zima ne znači da ne treba da iznosite svoje bebe napolje i vodite ih u šetnju. Šetnja i boravak na svežem vazduhu u bilo koje doba godine su neophodni za zdravlje i pravilan rast i razvoj. Zimi samo treba malo više povesti računa o tome kako da adekvatno utoplite bebu.

Za šetnju po zimi potrebno vam je sledeće. Postoji zimska navlaka za kolica koja dodatno štiti i greje i punije podloge koje se postavljaju ispod bebe. Takođe možete spustiti i gornji deo kolica – “krov” i tako dodatno zaštiti dete ukoliko duva vetar.

 

šetnja sa bebom zimi

 

Zimske temperature zahtevaju i zimsku odeću. Skafander je tu najpraktičniji, ali i uz njega vam je potreban topli prekrivač ili ćebence na niskim temperaturama. Bebi treba obući deblju kapu, šal i rukavice. Pre izlaska napolje, nije na odmet namazati lice dobrom, hranljivom kremom, da bi zaštitili bebinu kožu od hladnog vazduha. Zamaptite ovu važnu stvar, nemojte davati bebi da drži dudu (varalicu, lažu) u ustima tokom šetnje po hladnoći. Zbog vlaženja kože na hladnom vazduhu može doći do pucanja i oštećenja nežne kože oko bebinih usta i nastanka bolnih ojeda koji teško prolaze.

 

I pored dobre zimske opreme, šetnja po većem minusu, jakom vetru i padavinama po hladnoći nije preporučljiva.

Šetnja bebe po kiši

 

Iako kiša ne izgleda baš primamljujuće šetnju i boravak napolju, nije nemoguće za realizovati ukoliko postoji volja i ako su ispunjeni određeni uslovi.

Ukoliko je kiša blaga i nema vetra, možete se spremiti za kraću šetnju. Jedina stvar koja vam je potrebna za ovu vrstu akcije jeste kabanica za kolica. To je prekrivač koji se navlači na cela kolica sa otvorima sa strane, poput providne kabanice, gde je beba zaštićena od kiše, a ima otvore za strujanje svežeg vazduha.

Dokle god je beba dovoljno mala da mogu da je nose roditelji, kengur-nosiljke su odlično rešenje za šetnju po kiši jer je beba uz roditelja, ispod kišobrana. Osim po kiši, kengur nosiljke su zgodne i u unutra, kada beba traži vašu blizinu, a vi treba da obavite neke kućne poslove.

Dakle, blaga kiša nije prepreka za kraću šetnju, samo se adekvatno pripremite i obucite bebu u skladu sa vremenskim prilikama.

Da li ići u šetnju s bebom po vetru, magli i jakim padavinama?

 

Verovatno naslućujete odgovor na ovo pitanje. Vremenske nepogode poput vetra, magle i jakih padavina nisu nikako trenutak za šetnju kako za bebe, tako i za odrasle.

Jak vetar osim što otežava kretanje kolicima, diže prašinu koja sigurno smeta i bebi i odraslima. Naleti vetra nadražuju oči i disajne puteve, isušuju kožu i mogu dovesti do pogoršanja nekih zdravstvenih problema.

Magla znači povećanu koncentraciju smoga i drugih vrsta zagađenja u vazduhu, ali i otežanu vidljivost. Šetnjom po magli izlažete i bebu i sebe zdravstvenim rizicima poput iritacije disajnih puteva, očiju, pogaršanja ekcema i drugih kožnih i plućnih oboljenja.

Bilo kakve veće padavine su znak da ostanete kod kuće na suvom i toplom, zaštićeni od nepogoda, ali uz redovono provetravanje prostorija. A već sutradan vreme može da se popravi i vi da krenete u šetnju s bebom bez brige.

Da li ići u šetnju s bebom po mraku?

 

Noć treba da bude rezervisana za mir i odmor beba i dece i treba izbegavati bilo kakve aktivnosti tad, jer će one najverovatnije samo razdražiti vašu bebu i poremetiti joj san.

Šetnja u večernjim satima je jedino praktična kada su letnji dani i visoke temperature. Tada se roditelji obično odlučuju za večernju šetnju, često je završavajući u vreme spavanja bebe. Ono o čemu treba da vodite računa jeste da se ne poremeti bebina rutina, odnosno, da se ne preskače hranjenje, odlaže spavanje i slično, jer će to oneraspoložiti vašu bebu. Ne zaboravite da će vam čak i leti trebati tanak prekrivač i zaštita od komaraca.

 

Koliko puta dnevno šetati sa bebom?

 

Odgovor na ovo pitanje je uslovljen vremenskim uslovima i uzrastom bebe. Sve vezano za vremenske uslove sam već objasnila.

Dok je beba jako mala, za početak se savetuju kratki izlasci po 10 minuta, a vremenom se ova minutaža postepeno povećeva. Kad beba malo poraste i uspostavi neki svoj ritam, obično se u šetnju ide do dva puta dnevno, jednom prepodne i jednom popodne.

Raspored odlazaka u šetnju je svakako individualan, i zavisiće od vaših dnevnih obaveza i bebine dnevne rutine. Važno je da se držite nekog utvrđenog dnevnog rasporeda jer bebe vole red i svoju rutinu. Ukoliko se on poremeti ili preterate sa aktivnostima, beba će se premoriti i postati razdražljiva. U tom slučaju velika je šansa da će beba imati poteškoće sa spavanjem tog dana.

Kako iskombinovati šetanje sa bebom i ishranu?

 

Srećom, živimo u vremenu kada možemo da se borimo za razne slobode, pa tako u ovom modernom dobu žene daju glas i dojenju u javnosti. Ovo bi u mnogome olakšalo planiranje hranjenja bebe i šetnju, ali nije uvek sve baš tako idilično kao što zvuči. Iako mnogi parkovi i javna mesta imaju klupe za presvlačenje beba i mesto za dojenje, dešava se da ljudi ponekad negoduju i dobacuju. Ne treba ni trošiti reči na to koliko je ovo ružno i primitivno. Ali, zbog toga majke neretko biraju da idu u šetnju sa svojim bebama onda kada ih nahrane, nakon podoja, i zadržavaju se dok se ne približi vreme narednog podoja.

Majke sa bebama koje su na adaptiranom mleku svakako lakše prevazilaze ovu prepreku. Za njih je dovoljno poneti flašicu, vodu i mericu potrebne adaptirane mlečne formule i sve je gotovo u tren oka. Beba dobije svoje mleko, i može da nastavi svoju šetnju.

Kod starijih beba i dece koja su počela sa nemlečnom ishranom, roditelji imaju mogućnost da ih nahrane pre polaska u šetnju ili da ponesu kašicu sa sobom. Naravno da je domaća hrana i sveže voće uvek na prvom mestu, ali i kupovne kašice sasvim dobra zamena i uštedeće vam preko potrebno vreme.

Treba da znate, da u današnje vreme imate pravo da napravite kombinaciju koja vama najviše odgovara. Da li ćete da nahranite bebu kod kuće ili vani, to je u potpunosti vaš izbor. Uradite onako kako najviše odgovara vašim potrebama i potrebama vaše bebe.

Najbolja mesta za šetnju sa bebom

 

Najbolja mesta su ona koja obiluju zelenilom, a odvojena su od puteva i saobraćaja.

To podraumeva parkove, šetališta, staze u blizini jezera ili reka, jednostavno rečeno mesta okružena prirodom. Ukoliko ste u mogućnosti, uvek izaberite ovakvo mesto za šetnju.

U šetnji sa bebom trudite se da izbegavate gužve, buku i uopšte mesta sa puno ljudi.

Prvo, u gužvama se lakše prenose klice, drugo, bebe su neodoljive i to znači puno pogleda, prilaženja, čak i dodirivanja od strane poznatih, ali i manje poznatih ljudi, što sam sigurna da ne želite. Pored toga velika gužva i galama mogu biti preopterećenje za bebina čula koja se još navikavaju na okolni svet, pa je mogu učiniti nervoznom i izazvati plač, a kasnije i problem sa spavanjem.

Napomenula bih još i da izbegavate odlazak u kupovinu sa malom bebom, osim ukoliko baš nemate drugog izbora, iz već gore pomenutih razloga. I još jedna stvar za izbegavanje jesu bez dileme zatvorene i zadimljene prostorije.

Nakon svake šetnje, kada se vratite kući obrišite bebino lice i ruke vodom nakvašenim pamučnim peškirom, da uklonite sve nečistoće i moguće bakterije ili viruse, pogotovo ako ste boravili na mestu sa puno ljudi.

Značaj šetnje za bebu

 

Benefiti šetnje za vašu bebu su zaista mnogobrojni, od umirivanja pa sve do socijalizacije i učenja o svetu koji je okružuje. Jedno je sigurno, bebe vrlo brzo nauče da uživaju u šetnji kao i odrasli.

Često je upravo šetnja na svežem vazduhu pravi recept za smirenje nervozne bebe. Smatra se da boravak na dnevnom svetlu i svežem vazduhu pruža bebi poseban osećaj spokoja i opuštenosti. Starija deca koja često borave napolju imaju ređe promene raspoloženja i tantrume (izlivi besa i nervoze kod dece).

Vrlo važan vitamin D se proizvodi u telu upravo pod uticajem sunčeve svetlosti. Ključan je za pravilan rast i razvoj dečjeg organizma, pre svega za zdravlje kostiju i mišića i funkcionisanje energetskog metabolizma.

 

Šetanje sa bebom nije bauk, držite se nekoliko osnovnih smernica, a sve ostalo dođe na svoje u hodu takoreći. Vodite se bebinim ritmom i mislite pre svega na njenu udobnost i zdravlje. Iskoristite svaki svoj slobodan trenutak za praktikovanje ove super navike i sigurno nećete zažaliti.