fbpx
apgar test

Šta se krije iza Apgar skora i koja je njegova svrha?

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Sve bebe prolaze svoj prvi veliki test čim se rode, koji se zove Apgar test. Njegovim izvođenjem dobijamo Apgar skor, odnosno, bebinu ocenu po rođenju. Zašto je ovaj test toliko važan?

Značaj ovog testa leži u tome što ukazuje da li je bebi odmah po rođenju potreban neki vid životne potpore.

Ovaj izuzetno koristan test je osmislila sjajna dr Virdžinija Apgar, anesteziolog, 1952. godine i vremenom je postao opšteprihvaćen svuda u svetu i koristi se i danas zbog svoje jednostavnosti i praktičnosti.

Šta je Apgar skor?

 

Apgar skor je sistem ocenjivanja koji koriste zdravstveni radnici, a koji procenjuje bebino opšte zdravstveno stanje u prvom i petom minutu života.

Obuhvata pet elemenata koji se lako pamte jer njihova početna slova čine akronim imena doktorke koja ga je osmislila. Nazivi ovih elemenata su na engleskom jeziku, jer su nastali na engleskom govornom području, ali se prevodom na srpski nije izgubilo značenje akronima:

A (appearance) – Aspekt – boja kože

P (pulse) – Puls – broj otkucaja srca u minuti

G (grimace) – Grimasiranje – reakcija na nadražaje

A (activity) – Aktivnost – pokretljivost i mišićni tonus

R (respiration) – Respiracije – disajni pokreti

 

apgar skor

 

Svaki od ovih elemenata se ocenjuje ocenom 0,1,2 i svaka ocena ima svoje značenje.

Sabiranjem svih pet ocena dobija se Apgar skor u rasponu 0 -10.

Zašto se određuje Apgar skor?

 

Sad kad je jasno šta je Apgar skor i kako se do njega dolazi objasniću vam i razlog zašto se Apgar test izvodi i koji je njegov značaj.

Apgar test služi za procenu bebinog opšteg zdravstvenog stanja odmah po rođenju i sposobnosti njene adaptacije na nove uslove življenja da bi joj se pružila dodatna medicinska pomoć ukoliko je potrebna.

 

 

Odavde sledi i objašnjenje zašto se test izvodi u prvom i petom minutu: 

  • 1. minut govori o tome kako je beba podnela porođaj
  • 5. minut govori o bebinoj sposobnosti adaptacije na život van materice

Prema potrebi, test se može ponavljati na svakih 5 minuta do ukupnih 20 minuta, pre svega ako je potrebno praćenje bebinih vitalnih funkcija.

Poželjan Apgar skor je između 7 i 10 i on ukazuje da je beba dobrog opšteg stanja i nije potrebna dodatna medicinska pomoć već samo rutinska posleporođajna nega.

Apgar skor između 6 i 4 obično ukazuje da je bebi potrebna pomoć oko disanja pa se pristupa odstranjivanju tečnosti iz bebinih disajnih puteva, masaži i davanju kiseonika. U najvećem broju slučajeva ove mere popravljaju bebine vitalne funkcije i dovode Apgar skor za nekoliko minuta u poželjan opseg.

Apgar skor 3 i niži ukazuje da je beba najverovatnije životno ugrožena i da je odmah potrebno pristupiti reanimaciji tj. oživljavanju i potom smestiti bebu na intenzivnu negu.

Svakako ne treba da vas razočara ili uplaši ako vaša beba ne briljira na svom prvom testu i ne pobere najviše ocene. U najvećem broju slučajeva potrebno je samo malo pomoći bebi da se adaptira na potpuno novu životnu sredinu i uspostavi osnovne životne funkcije.

Da vas dodatno umirim, niži Apgar skor ne mora nužno da znači ništa loše, jer nije retka pojava da bebe sa nižom ocenom na rođenju zapravo nemaju nikakav zdravstveni problem.

Šta koja ocena na rođenju znači i kako se dolazi do tih ocena?

 

Evo i objašnjenja šta koja ocena znači. Imate i tabelarni prikaz, ako vam je tako lakše za razumeti.

apgar skor tabela

Aspekt – boja kože

 

2 – normalna prebojenost (ružičasta prebojenost celog tela)

1 – akrocijanoza (ružičasta prebojenost tela osim šaka i stopala koji su plavičasti)

0 – generalizovana cijanoza ili bledilo (celo telo je plavičasto prebojeno ili bledo)

 

Puls – broj otkucaja srca u minuti

 

2 – preko 100/min

1 – manje od 100/min

0 – bez srčane radnje

 

Grimasiranje – reakcija na nadražaje (štipkanje, aspiracija kateterom)

 

2 – kašljanje, kijanje, snažan plač

1 – grimasiranje lica

0 – bez reakcije

 

Aktivnost – pokretljivost i mišićni tonus

 

2 – snažni spontani pokreti, ekstremiteti savijeni uz otpor na ispravljanje

1 – slabi spontani pokreti, ekstremiteti blago savijeni

0 – bez spontanih pokreta, mlitavi ekstremiteti

 

Respiracije – disajni pokreti

 

2 – normalni, regularni disajni pokreti uz snažan plač

1 – spori, iregularni disajni pokreti uz slab plač

0 – bez disajnih pokreta

Na kakav problem ukazuje nizak Apgar skor?

 

Apgar skor predstavlja jednostavnu procenu bebinog opšteg zdravstvenog stanja gde pre svega ukazuje na to da li beba neposredno po rođenju ima problema sa disanjem ili srčanih problema.

 

apgar score određivanje

 

U prošlosti se Apgar skor koristio za postavljanje dijagnoze perinatalne asfiksije koja nastaje usled nedovoljnog dopremanja kiseonika u bebin mozak i ostale organe neposredno pre, za vreme i neposredno posle porođaja kao posledica raznih poremećaja kod mame i bebe. Vremenom se pokazalo da Apgar skor nije dobar pokazatelj perinatalne asfiksije, a ni potencijalnih neuroloških problema, da bi se na kraju zaključilo da generalno nije pogodan za davanje bilo kakvih dugoročnih prognoza.

Međutim, treba imati u vidu da što je Apgar skor niži više vremena i pomoći će trebati bebi da se prilagodi na život van materice. Isto tako se i verovatnoća lošeg neurorazvojnog ishoda značajno povećava ukoliko se vrlo nizak Apgar skor (0-3) održava i posle 10, 15, 20 minuta.

Lakšem prilagođavanju bebe na spoljašnju sredinu možete, naravno, doprineti i vi sami.

Bebina koža je osetljiva i još nije razvila sasvim svoju zaštitinu ulogu, zato je sklonija iritacijama i crvenilu. Znam koliko to može biti teško, te sam za naše mališane  napravila  kupku&šampon koja je stvorena za delikatnu dečju kožu i koja u sebi ne sadrži štetne supstance. Roditelji za nju imaju samo reči hvale, a neka od iskustava možete pročitati na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-kupka-i-sampon-iskustva-korisnika/

 

Koji su uzroci niskog Apgar skora?

 

Sledeće logično pitanje jeste koje situacije najčešće dovode do toga da beba ima niži Apgar skor. Evo odgovora i na to:

  • visokorizična trudnoća
  • prevremeni porođaj
  • težak i komplikovan porođaj
  • primena lekova tokom porođaja
  • carski rez
  • tečnost u bebinim disajnim putevima
  • razne infekcije majke
  • urođene anomalije bebe

Imajući ovo u vidu, potrebno je preduzeti sve raspoložive mere kako bi se rizik od neželjenog ishoda sveo na minimum. Da vas podsetim još jednom, nizak Apgar skor ne znači nužno i loš ishod, već samo da je beba teže podnela dolazak na svet i da joj treba malo više vremena da se prilagodi novonastalim uslovima. Što je ocena na rođenju niža, to će trebati bebi više vremena za oporavak.

Koja je najčešća ocena na rođenju i koliko je čest Apgar skor 10?

 

Većina beba na rođenju dobije ocenu iznad 7, ali zato mali broj beba dobije ocenu 10.

Zašto?

Uslov za najbolji Apgar skor jesu uredna trudnoća i besprekoran porođaj. Uredna trudnoća i nije toliko nedostižna, ali, u realnosti, retko koji porođaj prođe u najboljem redu i bez ikakvih poteškoća jer ima zaista mnogo faktora koji utiču na ovaj proces.

 

 

Najčešći razlog izostanka najviše ocene na rođenju jeste boja bebine kože, gde se bebe često rađaju sa delimično ili potpuno plavičasto prebojenom kožom što je normalna pojava koja nestaje čim se bebe ugreju. Dobra vest je da većina stanja koja takoreći snižavaju Apgar skor nisu zabrinjavajuća, već su prolaznog karaktera i bez posledica po bebu.

Da li Apgar skor može poslužiti za dugoročno predviđanje zdravstvenog stanja deteta?

 

Odgovor na ovo pitanje već naslućujete i sami ako ste pažljivo čitali prethodne redove.

Apgar skor reflektuje trenutno zdravstveno stanje deteta neposredno nakon rođenja i ne može služiti za bilo kakvu dugoročnu prognozu zdravstvenih problema, niti procenu buduće inteligencije i ponašanja deteta.

Jedino što se može tvrditi u smislu dugoročnog predviđanja je da se verovatnoća lošeg neurorazvojnog ishoda povećava ukoliko se vrlo nizak Apgar skor od 0-3 održava i posle 10, 15, 20 minuta.

 

Koliko god ova prva ocena bila važna, Apgar skor ima i svoja ograničenja, jer ne uzima u obzir mnoštvo faktora koji utiču na trudnoću i sam porođaj, ali i donekle subjektivnost osobe koja daje ovu ocenu. Prema tome, ne očajavajte ako početak nije bio onakav kakav ste priželjkivali jer to ne znači da kući ne idete sa bebicom koja je savršena u svakom smislu.

 

Izvori:

https://www.whattoexpect.com/first-year/your-baby-s-apgar-tests.aspx

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/23094-apgar-score

https://www.babycenter.com/baby/newborn-baby/the-apgar-score_3074

Prof. dr Radovan Bogdanović, Prof. dr Nedeljko Radlović i grupa autora: Pedijatrija, udžbenik za poslediplomsko usavršavanje lekara, 2016. godina Beograd, Akademska misao