fbpx
izračunavanje termina porođaja

Izračunavanje termina porođaja nije teško! Evo načina!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Izračunavanje termina porođaja nije ništa komplikovano. Otkrijte i vi kako se to radi i saznajte kada će vaša beba doći na svet!

Trudnoća je jedan od najuzbudljivijih perioda u životu žene, nekad koliko uzbudljiv toliko i zbunjujuć period – naročito ukoliko se radi o prvoj trudnoći. Bilo da je prva trudnoća ili ne, termin porođaja je jedna od prvih stvari koje želite da saznate kada je u pitanju ovo fantastično iskustvo. 

Sve što se odnosi na izračunavanje termina porođaja – počevši od podataka koje je potrebno da znate, raznih faktora koji mogu uticati na tačnost ove računice, kao i na koji način možete sami da dođete do datuma termina…saznaćete dalje u tekstu!

Šta je termin porođaja?

 

Termin porođaja jeste procena datuma dolaska bebe na svet. Ono što je važno da znate – jeste da datum porođaja samo okvirno ukazuje na to kada će doći do dugo iščekivanog događaja. 

S obzirom da ne postoji pouzdan način da se utvrdi precizno kada se ovulacija odnosno, začeće desilo, kao početak trudnoće se računa prvi dan poslednje menstruacije, iako se samo začeće obično dešava oko dve nedelje kasnije. Beba raste i razvija se u materici u proseku oko 38 nedelja, ali zbog gore navedenog pravila računa se da trudnoća traje 40 nedelja, odnosno, 280 dana ili 9 kalendarskih meseci.

Pojasniću vam dalje malo bolje o čemu se radi.

Ono što nam treba je sledeće:

Formule za izračunavanje termina porođaja

 

Postoje dve formule za izračunavanje termina porođaja. Međutim, nijedna od ove dve procene ne mora biti u potpunosti tačna, jer do ovulacije može doći pre ili kasnije tokom mesečnog ciklusa te i termin porođaja može varirati u proseku oko dve nedelje u odnosu na izračunati datum.

Dakle, kada je u pitanju izračunavanje termina porođaja, više se radi o relativnom vremenskom intervalu kada beba postiže dovoljnu biološku zrelost da se rodi, nego o tačnoj proceni fiksnog datuma. 

Izračunavanje termina porođaja se radi na sledeći način:

Termin porođaja na osnovu datuma poslednje menstruacije

 

termin porođaja

 

 

Tu postoje dva načina, a oba se koriste u lekarskoj praksi:

 • Prvom danu poslednje menstruacije dodaje se 280 dana ili 40 nedelja.
 • Od prvog dana poslednje menstruacije oduzima se 3 meseca pa se potom dodaje 7 dana i još jedna godina. Ovo se zove još i Negelovo pravilo (prema nemačkom akušeru iz XIX veka).

Zašto se dodaje 7 dana na prvi dan poslednje menstruacije?

Zato što otprilike tada počinju plodni dani i najveća je verovatnoća da je do začeća došlo tada.

Pisala sam o plodnim danima. Saznajte više o njima na ovom linku!

Plodni dani i kako da ih izračunate na čak 6 načina!

Oba ova načina su pogodna i preciznija kod žena koje imaju redovne cikluse koji u proseku traju oko 28 dana. Vi možete izabrati onaj način za izračunavanje koji je vama lakši. 

Termin porođaja na osnovu datuma začeća

 

Ukoliko prethodno pratite svoju ovulaciju (a postoji više načina za to) možete i na osnovu datuma ovulacije, odnosno, začeća izračunati termin porođaja:

 • Na datum ovulacije, odnosno, začeća, dodaje se 266 dana.

Imajte samo u vidu jednu stvar, a to je da se datum kada ste imali odnose ne mora nužno poklapati sa datumom začeća, s obzirom da sprematozoidi mogu da prežive oko 5 dana u polnim putevima žene.

Ovaj način je svakako pogodniji ukoliko imate neredovne cikluse.  Međutim, većina žena ne zna ili ne prati kada im je ovulacija ili se prosto ne seća tačnog datuma začeća.

Ne morate da računate sami ukoliko to ne želite.

Znajte da pomoć postoji, a zove se: 

Kalkulator termina porođaja

 

Kalkulator za izračunavanje termina porođaja je dostupan preko mnogih online izvora. Postoje brojne aplikacije za izračunavanje termina porođaja koje možete preuzeti kako biste bili sigurni da se radi o pravom datumu. 

Kalkulator termina porođaja je veoma jednostavan za korišćenje. Sve što je potrebno jeste da u ponuđena polja unesete tačne podatke:

 • datum (dan, mesec i godina) prvog dana poslednje menstruacije 
 • trajanje mesečnog ciklusa u danima

Na osnovu ovih podataka, dobićete verovatni termin kada će vaša beba ugledati svet.

Može li se izračunati pouzdan termin porođaja?

 

Ukratko, odgovor na ovo pitanje bi bio – NE.

Kao što smo već napomenuli, u pitanju je relativan vremenski interval tj. period od dve nedelje pre i posle izračunatog termina porođaja.

Veoma mali procenat žena, 3-5%, se porodi tačno na dan kad je predviđen porođaj, dok se oko 80% žena porodi u gore navedenom relativnom vremenskom intervalu. 

S obzirom da nemaju sve žene mesečne cikluse na 28 dana i da se nekad ne zna tačan datum početka poslednje menstruacije, porođajem u terminu se smatra porođaj između 37. i 42. nedelje trudnoće.

Međutim, jedno je sigurno – sa trudnoćom u paketu ide i rast stomaka, a neretko i strije. Sa negom kože stomaka počnite i pre nego što on postane uočljiv. Tako ćete je učiniti spremnijom za izazov – rastezanje usled rasta ploda u stomaku i nastanak strija.

 

Moj savet je da u trudnoći koristite prirodnu kozmetiku na biljnoj bazi, bez hemikalija. Dr Pilar krema za negu kože sklone strijama osmišljena je upravo tako, jer ne sadrži mineralna ulja, parabene, ftalate, silikone, boje i alergene mirise. Mame tvrde da pomaže i da su sprečile strije, srećne što ih neće nositi ceo život. I vi možete uraditi isto. Naručite kremu na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Međutim, 2013. godine učinjena je podela termina porođaja zbog uočenih diskretnih razlika u mogućem zdravstvenom ishodu kod bebe, ali i mame. Ova podela je učinjena zbog adekvatnog planiranja indukcije porođaja ili carskog reza od strane vašeg lekara ukoliko je to neophodno u datoj situaciji, a izgleda ovako:

 • rani termin (early term) – od navršenih 37 nedelja do 38 nedelja i 6 dana
 • pun termin (full term) – od navršenih 39 nedelja do 40 nedelja i 6 dana
 • kasni termin (late term) – od navršene 41 nedelje do 41 nedelje i 6 dana
 • posle termina (post term) – navršene 42 nedelje i posle

Idealnim terminom za porođaj se smatra period od navršenih 39 nedelja do 40 nedelja i 6 dana (pun termin) jer je period od 37. do 39. nedelje izuzetno značajan za razvoj mozga, pluća i jetre kao iza dobijanje u telesnoj masi. Napominjem da ovo nužno ne znači da će vaša beba imati zdravstvenih problema ukoliko se rodi pre navršenih 39 nedelja trudnoće. Takođe, uvek postoji mogućnost da vam prosto termin porođaja nije tačno izračunat zbog varijacija u dužini ciklusa, perioda ovulacije i momenta začeća, a koje su uvek moguće. 

Šta kada su ciklusi neredovni? 

Izračunavanje termina porođaja kod neredovnih ciklusa

 

Već smo pomenuli da se kod neredovnih ciklusa termin porođaja može odrediti na osnovu datuma začeća. Međutim, kod neredovnih ciklusa ovulaciju je teže pratiti, te se za utvrđivanje starosti trudnoće koristi ultrazvučni pregled, koji se obavlja obično između 6. i 12. nedelje trudnoće.

Termin porođaja po ultrazvuku

 

Ultrazvuk je bezbolna i bezbedna metoda koja omogućuje da se relativno precizno utvrdi starost ploda i na osnovu te procene izračuna termin porođaja. Ovo je naročito pogodna metoda kod žena koje imaju iregularne cikluse ili koje nisu sigurne oko tačnog datuma prvog dana poslednje menstruacije.

Ultrazvučna starost ploda u ranoj trudnoći se, pre svega, procenjuje na osnovu: 

 • veličine ploda, odnosno, veličine gestacijskog meška (skraćeno CRL-crown rump length ili TD-telesna dužina, a označava dužinu ploda od temena glave do kraja kičmenog stuba),

potom se beleži i 

 • vreme registrovanja srčane radnje ploda (oko 9, 10. nedelje)
 • visina fundusa (veličina materice, odnosno, rastojanje od vrha pubične kosti do vrha materice),

a može s dopuniti i podatkom kada ste osetili prve pokrete ploda (između 18. i 22. nedelje).

Nakon ultrazvučnog pregleda, lekar u karton trudnoće upisuje dva predviđena termina porođaja: 

 • prvi datum: izračunat na osnovu gore navedene formule za izračunavanje termina porođaja 
 • drugi datum: izračunat na osnovu ultrazvučnih parametara 

Ovi datumi se retko poklapaju, ali vaš lekar najverovatnije neće promeniti formulom izračunat datum na osnovu prvog dana poslednje menstruacije osim ukoliko se drastično ne razlikuje od datuma dobijenog ultrazvučnim pregledom. Razlika između ova dva datuma je oko 1,2 nedelje, ali čak i da je ona veća nema nekog velikog razloga za brigu.

Postoji jedna caka kad je u pitanju ultrazvučna procena starosti trudnoće. Preciznost procene nije ista zavisno od toga kada se ona radi, tj. procena starosti trudnoće će biti preciznija što se ona ranije uradi, a samim tim će i datum termina porođaja biti precizniji:

 • do 12. nedelje: najpreciznija procena, odstupanje je oko 1-1,2 nedelje
 • 18-28. nedelje: odstupanje je oko 2 nedelje
 • posle 28. nedelje: odstupanje je 3 nedelje i više

Razlog za ovo je što dinamika rasta ploda nije sve vreme ista. U prvom i drugom tromesečju plod intenzivnije raste u dužinu, da bi u trećem tromesečju intenzivnije dobijao u telesnoj masi. Prema tome, ultrazvuk je u početku koristan za utvrđivanje starosti ploda i praćenje njegovog rasta, a kasnije služi za praćenje njegovog razvoja. 

Višeplodna trudnoća i termin porođaja

 

Svaka višeplodna trudnoća se smatra visokorizičnom, pre svega, zbog rizika od prevremenog porođaja. Retko koja višeplodna trudnoća dostigne pun termin:

 • blizanci – rađaju se u proseku sa navršenih 36, 37 nedelja
 • trojke – rađaju se u proseku sa navršene 33 nedelje
 • četvorke – rađaju se u proseku sa navršenom 31 nedeljom

Procentualno gledano, 50% višeplodnih trudnoća završi se pre navršenih 37 nedelja i 10% pre navršene 32 nedelje trudnoće.

S obzirom da su sve ovo prevremeno rođena deca, svakako da će većina njih zahtevati zbrinjavanje u jednicima neonatalne intenzivne nege, jer prevremeno rođenje nosi sa sobom rizik od određenih zdravstvenih problema kod bebe, ali i nažalost smrtnosti (koja je i do tri puta veća u višeplodnim trudnoćama u odnosu na jednoplodne).

Zlatno pravilo je: što je duže vreme provedeno u maminom stomaku, to je kraći boravak u inkubatoru.

Višeplodna trudnoća uglavnom znači i veći stomak i veći rizik od nastanka strija usled većeg rastezanja kože. No, mnoge mame su predupredile ovaj problem tako što su u startu krenule sa negom i mazanjem kože. Oduševljene su rezultatima. Šta je to što im je pomoglo? Pročitajte sami, podelile su svoja iskustva i nalaze se na ovom linkuhttps://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-strije-iskustva-korisnika/

Vantelesna oplodnja i izračunavanje termina porođaja

 

Ukoliko ste ostali u drugom stanju putem vantelesne oplodnje (VTO) način da izračunate termin porođaja je pomoću datuma embriotransfera (proces plasiranja embriona u matericu žene sa ciljem da se ostvari trudnoća), koji god tip VTO da je u pitanju. Računa se ovako:

-embrion star 3 dana:

datum embiotransfera +266-3

-embrion star 5 dana:

datum embriotransfera +266-5

-sveže sopstvene ili donirane jajne ćelije, sveži transfer embriona:

datum embriotransfera +266

Jedino u slučaju vantelesne oplodnje (VTO) može se sa sigurnošću znati kog datuma je došlo do začeća. Ipak, ni u ovom slučaju, čak i kad je poznat datum začeća, ne može se definitivno znati kada će tačno beba stići.

Neki od faktora koji mogu uticati na dužinu trudnoće u slučaju vantelesne oplodnje su: vreme procesa implantacije, hormonski status žene, kao i da li je trudnoća jednoplodna ili višeplodna. 

Prevremeno rođenje i prenesena trudnoća 

 

termin rađanja

 

Ukoliko se trudnoća završi pre navršenih 37 nedelja to se smatra prevremenim rođenjem, a ukoliko se trudnoća nastavi i posle navršene 42 nedelje to se smatra prenesenom trudnoćom.

Sami uzroci ovih dveju pojava često ostaju nepoznati, ali postoje brojni faktori rizika koji mogu biti njihovi okidač za njihov razvoji: 

Faktori rizika za prevremeno rođenje: 

 • godine trudnice (ispod 20 ili preko 35)
 • prevremeni porođaj u prethodnoj trudnoći 
 • ukoliko ste i sami rođeni pre vremena
 • kratak vremenski period između dve trudnoće (kraći od 6 meseci)
 • višeplodna trudnoća 
 • nekontrolisana trudnoća 
 • niska telesna masa pre trudnoće ili veliki prirast telesne mase u trudnoći 
 • razne hronične bolesti (dijabetes, hipertenzija, srčane i bubrežne bolesti…)
 • neke akutne, prolazne bolesti (infekcije mokraćnih puteva i male karlice…)
 • anomalije materice i/ili grlića, anomalije posteljice
 • vantelesna oplodnja (mada su tu mišljenja stručnjaka podeljena)
 • izloženost velikom stresu i fizičke povrede
 • konzumiranje alkohola i pušenje
 • neke urođene anomalije ploda
 • afro-američka rasa

Faktori rizika za prenesenu trudnoću:

 • prva trudnoća
 • prenesenost u prethodnoj trudnoći
 • ukoliko ste i sami rođeni iz prenesene trudnoće
 • gojaznost
 • godine trudnice (preko 35)
 • muški pol deteta
 • anomalije centralnog nervnog sistema ploda

Dobra vest je da se mnogi od od navedenih faktora rizika mogu sprečiti i adekvatno tretirati. Ukoliko neka od ovih stanja postoje kod vas preporučujem vam da slušate savete lekara, ali i da se hranite zdravo i obezbedite sebi dovoljno sna i odmora. Ne oklevajte da potražite hitnu medicinsku pomoć ako se pojave bilo kakvi znaci prevremenog porođaja (kontrakcije, bolovi u donjem delu leđa, grčevi u trbuhu, osećaj pritiska u karlici i donjem delu trbuha, vaginalno krvarenje, pucanje vodenjaka) ili ako imate bilo kakve sumnje i zabrinutosti u vezi sa prenesenom trudnoćom.

Ukoliko i uz sve mere opreza dođe do prevremenog porođaja ili porođaja posle termina, imajte na umu da su šanse za napuštanje porodilišta sa potpuno zdravom bebom danas veće nego ikad ranije u istoriji medicine.

Izračunavanje termina porođaja – statistika

 

Zvanični statistički podaci iz 2017. godine ukazuju okvirno na to koliko se bebe pridržavaju predviđenog termina rađanja:

 • samo se 5% beba rodi na dan predviđenog termina 
 • 66% beba se rodi u periodu od 7 dana pre i posle predviđenog termina
 • 10 % beba porani, rodi se pre navršenih 37 nedelja
 • 1% i manje beba se rodi sa zakašnjenjem, posle navršene 42 nedelje
 • 80-85 % beba stigne na vreme, između navršene 37. i 41. nedelje

Prema istim ovim statističkim podacima oko 70% beba se rodi pre predviđenog termina, dok je taj procenat pre oko 20 godina iznosio oko 55%. Delimično objašnjenje za ovakav podatak bi bilo što se indukcije porođaja i carski rezovi primenjuju mnogo više nego ranije, da ne kažem da su možda postali uobičajena pojava.

Kad smo kod stastistike, ona kaže da čak 70-80% trudnica dobije strije u trudnoći. Zato, dok ste još na samom startu, stanite tome na put. Dr Pilar krema protiv strija je bez hemikalija, bezbedna u trudnoći i jako efikasna. Više o njoj saznajte klikom na sliku ispod:

I za kraj….

Da li se termin porođaja može menjati ili planirati?

 

računanje termina porođaja

Verujem da odgovore na ova pitanja, posle pročitanog teksta, naslućujete i sami. Menjati se može – i te kako! Planirati u dan – nema svrhe.

Svakako da je približan datum porođaja korisno znati kako biste se na vreme pripremili za sam čin porođaja, odlazak u porodilište i nabavili sve što vam je potrebno za dolazak novog člana porodice.

Savetujem vam da dane do sretnog događaja odbrojavate sa uzbuđenjem, a ne sa opterećenjem – uživajte u ovom magičnom periodu, jer bez obzira na sve proračune, bebe dolaze na svet onda kada su za to spremne.

I još jednom za kraj, prikazaću vam jednu vrlo korisnu podelu. Većina žena se zbuni prilikom računanja nedelja i meseci u trudnoći, a ovo će vam sve razjasniti. Pogledajte!

Kako se računaju nedelje, meseci i trimestri u trudnoći?

 

Trudnoća traje 280 dana, 40 nedelja, 9 kalendarskih meseci (10 lunarnih meseci, odnosno, 10 prosečnih mesečnih ciklusa).

Prvi dan poslednje menstruacije se računa kao prvi dan trudnoće. Period trudnoće je podeljen na trimestre ili tromesečja, ima ih 3 i svaki traje u proseku 3 kalendarska meseca. Ova podela se koristi da bi se lakše pratile promene koje se dešavaju telu buduće mame kao rast i razvoj bebe. 

I TROMESEČJE

 1. MESEC – od 1. do 4. navršene nedelje
 2. MESEC – od 5. do 8. navršene nedelje
 3. MESEC – od 9. do 13. navršene nedelje

II TROMESEČJE

 1. MESEC – od 14. do 17. navršene nedelje
 2. MESEC – od 18. do 22. navršene nedelje
 3. MESEC – od 23. do 27. navršene nedelje

III TROMESEČJE

 1. MESEC – od 28. do 31. navršene nedelje
 2. MESEC – od 32. do 35. navršene nedelje
 3. MESEC – od 36. do 40. navršene nedelje

 

1.nedelja trudnoće traje:  od 0 nedelja + 1 dan do 0 nedelja + 7 dana

2.nedelja trudnoće traje: od 1 nedelje + 1 dan do 1 nedelje + 7 dana

3.nedelja trudnoće traje: od 2 nedelje + 1 dan do 2 nedelje + 7 dana

4.nedelja trudnoće traje: od 3 nedelje + 1 dan do 3 nedelje + 7 dana

i tako dalje…

Na primer

-kada ste u trećem mesecu trudnoće, znači da imate navršena dva meseca trudnoće, odnosno, da ste trudni dva meseca

-kada ste šestoj nedelji trudnoće, znači da imate navršenih pet nedelja trudnoće, odnosno, da ste trudni pet nedelja

Iskreno se nadam da sam vam pomogla u demistifikovanju svih ovih računica i da je izračunavanje termina porođaja nešto što možete i sami da uradite ako ste za to raspoloženi. Bilo kako bilo, nemojte se vezivati za termine, nedelje, mesece -vežite se za ideju da se tokom celog perioda trudnoće što bolje osećate. Nemojte se opterećivati da li će vaše malo čudo prirode doći na svet tačno predviđenog datuma, već se opustite i uživajte u slatkom iščekivanju!