fbpx
kako uspavati bebu

Kako uspavati bebu na 5 proverenih načina!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Saznajte kako uspavati bebu. Uz nekoliko trikova pomozite sebi i vašoj bebi. Pročitajte, primenite naučeno i kažite laku noć!

“Spava kao beba” možda jeste opis za nekoga ko brzo zaspi i ima lep i miran san, ali je, složiće se mnogi roditelji, ova izreka često daleko od istine! Srećom postoje razni načini da okrenete situaciju u svoju, a i bebinu korist.

Ostanite sa mnom i preneću vam proverene metode kako da lakše i brže uspavate bebu i kako da joj produžite san i učinite ga kvalitetnijim. Sigurna sam da će neki od ovih trikova bar delimično rešiti vaš problem. Verujte mi, i mala promena značiće vam mnogo.

Metode uspavljivanja bebe

Uspavljivanje beba nošenjem u naručju je prisutno sigurna sam otkad postoji i ljudska vrsta. Nošenje, pevušenje i maženje bebe je uvek dobra taktika za umirivanje i uspavljivanje, gotovo da nikad ne omane. Međutim, kako beba raste, uspavljivanje u naručju postaje sve teže i napornije.

Ideja samostalnog uspavljivanja bebe se rodila negde sredinom XIX veka, o čemu svedoče i zapisi u tadašnjim “priručnicima za odgoj dece”. Ovo se poklapa sa periodom industrijske revolucije što nije slučajnost jer se tada prvi put pojavljuje smenski rad i ulazak žena na tržište rada. Lako ćete zaključiti da je vrlo teško da žena odradi smenu od 12h u fabrici ako se pri tom nije bar iole naspavala jer je pola noći uspavljivala bebu.

Razvoj metodologije samostalnog uspavljivanja bebe će doživeti svoj procvat 50-ih i 80-ih godina XX veka u zapadnom svetu, ali iz drugih razloga u odnosu na pre 100 godina. Tada se smatralo da će se deca na taj način razmaziti i bespotrebno navići na nošenje u naručju. Ovo je naravno daleko od istine jer sa nežnošću i ljubavlju ne možete preterati i jer je ovo faza koja će neminovno proći kako beba raste.

Trening samostalnog uspavljivanja bebe

Moderne metode za uspavljivanje bebe predstavljaju u stvari trening samostalnog uspavljivanja (sleep training, sleep teaching) gde beba uči da se uspava samostalno, bez pomoći roditelja i drugih pomoćnih sredstava.

 

trening samostalnog uspavljivanja bebe

 

Idealno vreme za otpočinjanje sa treningom uspavljivanja jeste između navršenog 4. i 6. meseca jer je tada beba već izbacila noćni obrok i očekuje se da joj noćni san traje između 6 i 8 sati, ali i nije još jasno povezala tešenje od strane roditelja sa uspavljivanjem. Ovo naravno ne podrazumeva da se trening samostalnog uspavljivanja ne može započeti i posle 6 meseci, samo može biti malo izazovnije, jer su starije bebe već stekle neke navike vezano za uspavljivanje.

Pisala sam o tome kako izgleda spavanje bebe po mesecima.

Saveti za uspešan trening uspavljivanja

 

Primenite neke od ovih saveta da vaš trening uspavljivanja protiče što nesmetanije:

 • pripremite se unapred, fizički i psihički
 • smenjujte se tokom treninga uspavljivanja
 • budite strpljivi i dosledni
 • prilagodite se bebinom ritmu spavanja i budnosti
 • napravite ritual pred spavanje. Većina roditelja odlučuje se da to bude period posle večernjeg kupanja.

Da bi beba bila opuštena, kupka treba da bude prijatna, a najbolje blaga, biljna bez veštačkih mirisa i sastojaka. Moj predlog je Dr Pilar kupka koja je upravo takva – osmišljena specijalno za dečju kožu. Više o njoj, saznajte klikom na ovu sliku. 

 

 

 • bebu nahranite i presvucite pre treninga uspavljivanja
 • spustite bebu u krevetić pospanu, a ne uspavanu
 • ne žurite da proverite bebu na prvi njen plač
 • ne koristite trening uspavljivanja za odvikavanje od noćnog obroka

Trening uspavljivanja odložiti ako kod bebe postoji:

 • potreba za noćnim obrokom
 • razvojne promene (grčevi, nicanje zuba, regresija sna i dr.)
 • promena dnevne rutine
 • premorenost
 • razdražljivost i plačljivost
 • bolest

Koje su koristi od treninga samostalnog uspavljivanja?

 

Koristi od treninga samostalnog uspavljivanja su višestruke, a negativni efekti ne postoje. Naprotiv, on ima važnu ulogu u kasnijem pravilnom psihološkom razvoju deteta.

Ne samo što više nećete morati da nosite bebu koja vremenom neminovno postaje veća i teža, već ćete i svim ukućanima obezbediti kvalitetniji san. Kako? Osim što ćete bebi pomoći da se brže uspava, ona će se sama ponovo brzo uspavati ako se probudi tokom noći bez vaše pomoći ili drugih pomagala (varalica, flašica, muzička vrteška, generator bele buke i dr.).

Gledano na duge staze, kvalitetan san pozitivno utiče na raspoloženje i pažnju deteta te deca koja su u ovom smislu uskraćena češće imaju probleme sa ponašanjem, učenjem, pa i sa noćnim umokravanjem i noćnim strahovima.

Naravno, problemom spavanja bavili su se i stručjnjaci. Nekoliko kliničkih studija potkrepilo je pretpostavku da samostalno uspavljivanje bez flašice uz miran i čvrst san smanjuju rizik od pojave gojaznosti u detinjstvu, ali i odraslom dobu. Opet se pitate kako? Stručnjaci veruju da ukoliko beba nauči da se uspavljuje uz flašicu, kasnije može povezivati san sa prethodnim obrokom bez obzira što je večera je prošla. Takođe, beba koja čvrsto spava, noću se ne budi da jede i ima bolji metabolizam.

Kako odabrati metodu uspavljivanja bebe?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti.

Jednostavno rečeno, morate naći onu tehniku uspavljivanja koja vama i vašoj bebi najviše odgovara. 

Budite spremni na to da će se način uspavljivanja možda menjati kako beba raste, kao i da će biti trenutaka kad vam se čini da ništa ne pomaže. Možda ćete na kraju osmisliti sopstvenu metodu koja je neka kombinacija dole opisanih, ali vama savršeno odgovara. Kako god bilo, ne odustajte, budite uporni i imajte na umu da su bebe i mala deca vrlo promenljiva kategorija. Dinamika promena u gotovo svim sferama dečjeg rasta i razvoja je velika te zato ništa treba uzimati “zdravo za gotovo”.

Proučite dole navedene metode i videćete da trening samostalnog uspavljivanja nužno ne uključuje mnogo bebinih suza i maminog stresiranja.

1. Metoda “Cry it out”

 

Ovo je najstarija metoda uspavljivanja bebe i bez sumnje je najstroža. Podrazumeva puštanje bebe da plače praktično dok se ne uspava.

Većina roditelja smatra ovu metodu vrlo stresnom i ona definitivno nije za one koju su “mekog srca”. Takođe, nailazi i na neodobravanje kod određenog dela stručnog sveta i prema mom mišljenju će verovatno biti napuštena u nekom momentu jer su se iz nje razvile druge metode kontrolisanog plača. Velika većina roditelja, a tu uključujem i sebe, može da izdrži plač bebe od 5 do najviše 10 minuta.

Ukoliko pokušate sa ovom metodom, savetujem vam da ne ostavljajte bebu da plače duže od navedenog vremena i ako posle nekoliko dana nema pomaka pokušajte sa nekom drugom.

2. Ferber-ova metoda

 

Ovu metodu je razvio istoimeni lekar, dr Ričard Ferber i zapravo predstavlja unapređenu verziju prethodne metode i samim tim je prihvatljivija roditeljima.

Beba se stavlja na spavanje uvek u isto vreme svakog dana, a roditelj potom napušta sobu i obilazi bebu u određenim vremenskim intervalima. Prvi obilazak prvog dana je posle 3 min, a zatim posle 5-10-10 min i tako dalje, da bi se narednih dana ovi vremenski intervali postepeno produžavali za 2-5-10-15-20 minuta.

U sobu ulaziti samo ako beba plače, ukoliko negoduje i kenjka suzdržite se i sačekajte, možda će se sama umiriti. Cilj ulaska jeste da se beba uteši rečima ili dodirivanjem, ali bez uzimanja u ruke i bez hranjenja. Vreme zadržavanja kod bebe ne treba da bude duže od 2-3 min.

3. Metoda stolice

 

Ova metoda, za razliku od prethodne dve, dozvoljava roditelju da bude prisutan u sobi s bebom dok ona ne zaspi.

Roditelj sedi na stolici pored krevetića i bebu sme da umiruje rečima i maženjem, ali bez da je uzima u naručje. Kad se beba umiri, stolica se postepeno udaljava od krevetića dok beba više ne može da je vidi, ali roditelj ne napušta sobu. Ako beba u tom trenutku zaplače, stolicu treba primaći, ali bebu ni u jednom trenutku ne uzimati u naručje.

Nezgodna stvar kod ove metode jeste da beba može da se uznemiri ako se kojim slučajem probudi i vidi da niste pored nje.

4. “Bedtime fading” metoda

 

Ukoliko ste od onih osetljivijih roditelja kojima teško pada plač bebe, verujem da će vam se ova metoda više dopasti od prethodnih jer dozvoljava uzimanje bebe u naručje. Naziv ove metode baš nije lak za prevesti, ali znači otprilke “na korak do sna”.

Suština ove metode je u praćenju bebinog ritma spavanja i budnosti i da se shodno tome stavlja na spavanje kad je vrlo pospana, jer su tad veće šanse da će se sama uspavati.

Ako beba zaplače, uzima se u naručje da se umiri i uteši, ali ne duže od 30 min. Ukoliko se umiri i ranije, odmah je spustiti u krevetić.

“Bedtime fading” metodu možete prilagoditi tako što ćete napustiti sobu pošto spustite bebu u krevetić i potom par puta obići bebu u kraćim vremenskim intervalima.

5. “Pick up – put down” metoda

 

Ova metoda, kao i prethodna, će najmanje uznemiriti bebu, ali će zato najviše izmoriti roditelje. Naziv je dobro opisuje, a glasi “podigni-uteši-spusti”.

Beba se pospana, ali budna spušta u krevetić. Ako zaplače, sačekajte nekoliko minuta i ako se ne umiri sama, utešite je kratko i ponovo spustite u krevetić. Proces se ponavlja dok beba ne zaspi.

Ovoj metodi uspavljivanja treba najviše vremena da bi urodila plodom te zahteva i više strpljenja.

Očekuje se da “pick up-put down” metoda da rezultate posle 10-14 dana, a ostale metode već nakon 3-5 dana.

Verujem da biste mi posle gore pročitanog opet postavili ovo pitanje.

Kako najlakše uspavati bebu?

Ovo pitanje u stvari otvara čitav niz novih pitanja, a navešću vam najčešća:

 • Kako uspavati bebu bez plakanja?
 • Kako uspavati bebu bez nošenja?
 • Kako uspavati bebu bez dojenja?
 • Kako uspavati nervoznu bebu?
 • Kako uspavati bebu koja ima grčeve?
 • Kako uspavati bebu sa temperaturom?
 • Kako uspavati bebu preko dana i uveče?

Međutim, kad bolje razmislite shvatićete da sva ova pitanja imaju zapravo isti odgovor. Kako ćete najlakše uspavati svoju bebu je nešto što morate da otkrijete sami.

Ne postoji univerzalna formula koja se može primeniti na sve bebe. Postoje saveti i smernice koji vam mogu mnogo pomoći.

Svakako da možete da dodate i nešto svoje ako to odgovara i pomaže vašoj bebi. To i jeste najbolji način da naučite dete veštini samostalnog uspavljivanja, ali i mnogim drugim stvarima u životu. Posmatrajte svoju decu, prepoznajte njihove potrebe i teško da ćete pogrešiti.

Ukoliko je beba bolesna ili prolazi kroz neke razvojne promene, u redu je da malo popustite i odstupite od uobičajenog šablona uspavljivanja nekoliko dana. Pomozite joj da prevaziđe trenutne poteškoće, ali se posle vratite na ustaljeni režim kako beba ne bi zaboravila naučeno.

Neobični načini za uspavljivanje bebe

Pored standardnih metoda uspavljivanja bebe postoje i one neobične. Navešću vam dve najpopularnije. Prva ima naučnu potporu, a druga ne i više deluje kao neka zanimljivost koju ćete pogledati na youtube kanalu iz čiste radoznalosti. Obe podrazumevaju upotrebu pomagala i to je u startu minus jer bebu ne treba da učite da se uspava uz pomoć nečega, nego samostalno.

1. Fen i usisivač za uspavljivanje bebe

 

Da biste razumeli po kom principu deluje fen ili usisivač objasniću vam ukratko šta je  bela buka ili beli šum.

Bela buka ili beli šum predstavlja mešavinu zvukova različitih frekvencija i ponavljanja, čiji izvori mogu biti: kućni aparati, saobraćajna vozila, zvukovi prirode (zvuk talasa i kiše, cvrkut ptica, šuštanje lišća, žuborenje vode..). Ovaj zvuk najviše podseća na ujednačeno šuštanje ili brujanje i može delovati umirujuće pa i uspavljujuće na neke bebe, jer ih podseća na zvukove kojima su bile izložene još dok su bile u maminom stomaku.

Bela buka može naročito pomoći u periodu razvojnih promena, kao što su grčevi ili nicanje zuba, jer je to prilično stresan period kako za bebe tako i za roditelje.

Na tržištu su i kod nas dostupni generatori bele buke (naprave koje proizvode ovaj zvuk), ali da ne biste uzaludno trošili novac, zvuk fena ili usisivača vam jednako može poslužiti za uspavljivanje bebe. Na taj način ćete isprobati da li ovo pomaže vašoj bebi.

Posle navršene prve godine poželjno je postepeno prekidati upotrebu bele buke.

Ukoliko se beba i dalje teško uspavljuje ili često budi tokom noći može se nastaviti njena upotreba. Jedina nezgodacija je što ćete je možda morati upotrebljavati tokom celog perioda spavanja, jer se često dešava da se beba budi kada se bela buka isključi.

2. Uspavljivanje bebe maramicom

 

Jedan tata je 2015. godine na YouTube kanalu demonstrirao sopstvenu tehniku uspavljivanja na svom tromesečnom sinu uz pomoć obične maramice. Suština ove tehnike je u laganom i nežnom dodirivanju čela prevlačenjem maramice preko bebinog lica. U pomenutom videu čuveni tata je bez sumnje i uspavao bebu za vrlo kratko vreme te je isti stekao vrtoglavu popularnost pod nazivom “Kako uspavati bebu za 1 min”. 

Mnogi su potom krenuli da testiraju ovu naizgled čudesnu tehniku, i iz brojnih objavljenih iskustava na istom kanalu i društvenim mrežama došlo se do zaključka da i nije baš tako uspešna kao što se na prvi mah čini.

Možete pokušati i sami, makar iz radoznalosti. Naškoditi bebi ne može, u najgorem slučaju ćete je rasaniti ili razdražiti.

Muzika za uspavljivanje bebe

Postoje mnoge blage i lagane melodije za uspavljivanje beba.

Ova muzika osim što umiruje i opušta bebu pomažući joj da se uspava, takođe i uspešno neutrališe druge neželjene zvukove iz okoline. Kao i bela buka, ova vrsta muzike predstavlja idealan zvuk za uspavljivanje bebe.

Međutim, moram opet da vas podsetim, i muzika i bela buka su opet svojevrsna pomoćna sredstva za uspavljivanje bebe. Na kraju krajeva, beba se neće uspavati samostalno, već zavisiti od spoljnog faktora. Ne smete to izgubiti iz vida jer će u nekom momentu to morati da se prekine.

Što se beba pre naučiti uspavati sama to je bolje i za nju i za vas.

Aplikacija i igračke za uspavljivanje bebe

 

Svakako među najpopularnijim igračkama za uspavljivanje su muzičke vrteške za krevetac koje puštaju određene melodije u kraćim intervalima sa ponavljanjima.

S obzirom da živimo u eri interneta koji postaje dostupan sve većem broju ljudi, na raspolaganju vam je i sijaset aplikacija za uspavljivanje bebe. Ove aplikacije nisu ništa drugo do kompilacija melodija, uspavanki, dečjih pesmica i zvukova bele buke.

Plakanje bebe pred spavanje

Kada su bebe male, osnovno sredstvo komunikacije im je upravo plakanje. Plakanje se može vezati za bilo šta što bebi izaziva nadražaje. Nemojte zaboraviti, bebe su nove u našem svetu i treba im vremena da se priviknu na njega.

 

uspavljivanje bebe

 

Najjači nadražaji se vezuju za osnovne ljudske potrebe: glad, žeđ, puna pelena, umor. Prve tri stvari se lako rešavaju, bebu jednostavno nahranite, napojite i promenite pelenu ili okupate. Međutim, bebu koja je premorena i iscrpljena možda nećete moći tako lako da umirite i uspavate.

Nervoza bebe pred spavanje praćena plačem se najčešće dešava zbog previše stimulacije i aktivnosti tokom dana.

Ovo na neki način predstavlja “previše informacija” koje bebin mozak treba da obradi i ona posle izloženosti mnoštvu nadražaja ne može da se umiri. Premorenost bebe može nastati i ako bebi nešto remeti san, što se dešava u periodu grčeva ili prilikom nicanja zuba.

Poteškoće sa uspavljivanjem neretko praćene nervozom i plačem bebe mogu se javiti u prvih 4-6 meseci dok se ne uspostavi bebin ritam spavanja i budnosti.

Pre rođenja beba je pratila mamin ritam, a sada treba da uspostavi svoj. Zbunjena situacijom u kojoj se našla, jedino što beba ume jeste da plače.

Jedan od razloga zašto bebe plaču pred spavanje, ali i nevezano za isto, je jer im nešto fizički smeta.

To se najčešće odnosi na teksturu odeće ili posteljine, pelenu, etiketu, koje žuljaju bebinu nežnu kožu. Takođe, ovome se može dodati i nervoza zbog pelenskog ojeda, ali i nekog drugog potencijalnog zdravstvenog problema. Nekad je u pitanju prosto i svrab i iritacija kože, kao reakcija na pogrešan deterdžent ili kozmetiku za bebe.

 

Kao roditelj i kao lekar, uvek sam tražila samo najbolje za svoju decu. Pri tom, mislim na ono što je nazdravije. Kada je nega kože u pitanju, smatram da je kozmetika bez sulfata, parabena, ftalata, silikona i ostalih štetnih sastojaka najbolji izbor. Upravo zato je i nastala Dr Pilar kupka i šampon – prava nega za kožu mališana. Sve veći broj roditelja shvata značaj prirodne nege za svoju decu i prezadovoljni su ovom kupkom. I vi možete biti među njima i naručiti je za svoju bebu na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Bebe često plaču i zbog potrebe za roditeljskom blizinom i utehom.

Koliko god da je bebin krevetić zgodan i udoban, toliko on može bebi delovati kao pregolemo i usamljeno mesto. Bebe su provele 9 meseci ušuškane u maminom stomaku i potrebno im je da i dalje osete da je neko pored njih.

Složićete se da su razlozi za plač kod beba raznoliki, ali potrebno je znati kako ih umiriti i pomoći im da se uspavaju.

Kako umiriti bebu pred spavanje i obezbediti joj čvrst san?

Ovo je definitivno pitanje svih pitanja! Sigurna sam da ne postoji roditelj koji ne želi da sazna odgovor na njega. Moraću malo da vas razočaram, ali jedinstven odgovor ne postoji.

Zamislite bebin san kao slagalicu. Ako jedan delić zafali, celina je narušena. Isto važi i za spavanje bebe. Ako jedan uslov nije ispunjen, bebin san će se poremetiti, a samim tim neizbežno i san roditelja.

Koji su uslovi za miran i čvrst bebin san? 

 • raspored dnevnih aktivnosti i spavanja
 • umerena aktivnost i stimulacija
 • ritual pred spavanje
 • adekvatno mesto za spavanje

Bebe vole rutinu i pokazalo se da im mnogo više odgovara kad znaju sled događaja tokom dana. Previše stimulacije i aktivnosti će sasvim sigurno poremetiti njhovu krhku ravnotežu i zato morate da naučite da prepoznate znake umora kod vaše bebe. Ritual pred spavanje znači da je beba naučila koje radnje prethode spavanju, kao što je npr. kupanje bebe, masaža i hranjenje bebe, pesmica ili priča, gašenje svetla, itd. Priprema prostorije i krevetića podrazumeva temperaturu prostorije oko 23C uz čistu, zategnutu posteljinu i krevetić bez jastuka i plišanih igračaka.

Kako umiriti bebu pred spavanje?

 • kupanje bebe
 • povijanje bebe
 • nošenje, pevušenje, maženje s bebom
 • umirujuće melodije i zvuci

Šta će umiriti bebu nekad može biti individualna stvar, ali gore pobrojano je učinkovito kod većine beba. Navedene aktivnosti deluju umirujuće i opuštajuće te mogu poslužiti kao dobar uvod u vreme za spavanje.

Najčešće greške roditelja koje remete bebin san

Iz neznanja, ali opet iz najbolje namere, roditelji često upadaju u klasične roditeljske zamke i čine neke već dobro poznate greške. Velika većina ovih grešaka se može ispraviti, ali zašto to činiti ako se te greške mogu izbeći.

Pružiću vam prednost i otkriti gde to najčešće grešite kad je uspavljivanje i spavanje vaših mezimaca u pitanju:

1. Nepostojanje dnevnog rasporeda i rituala pred spavanje

 

Već sam rekla i ponoviću vam opet, bebe su stvorene za rutinu. Ako nemate nikakav dnevni raspored, ako beba spava kad god i gde god stigne, pre ili kasnije će to dovesti do problema sa uspavljivanjem i čestih buđenja tokom noći. Zapamtite, vi pravite raspored bebi, a ne ona vama jer to ne ume.

Praksa je nekako pokazala da je spavanje najbolje organizovati nakon večernje kupke. Topla kupka umiruje i pomaže da beba lakše zaspi. Ovo pod uslovom da je kupka ona prava, da nakon nje koža nije suva, ne pecka i ne zateže jer te senzacije uzmemiruju bebu. Da do toga ne bi došlo, kupka bez štetnih sastojaka je pravi izbor i mnogi roditelji su to potvrdili.

Dr Pilar kupka je mnogima olakšala i kupanje i uspavljivanje, a u čemu je njena tajna, saznaćete ako pročitate lična iskustva korisnika koje se nalaze na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-kupka-i-sampon-iskustva-korisnika/

Druga česta greška je i ova…

2. Neprepoznavanje ili ignorisanje znakova umora

 

Morate naučiti da prepoznate znake umora kod vaše bebe i nikako ne smete da ih ignorišete. Premorena i iscrpljena beba će se teško uspavati i buditi više puta tokom noći. Stoga igrajte pametno i nemojte nikad gurati bebu preko njenih granica izdržljivosti.

3. Previše stimulacije i aktivnosti tokom dana

 

Ova stavka je u direktnoj vezi sa prethodnom.

 

neobične metode uspavljivanje bebe

 

Previše stimulacije i aktivnosti će iscrpeti vašu bebu. Prema tome, treba biti umeren u svemu, pa i aktivnostima. Na prve znake umora, zabavu polako privedite kraju i spremajte se za spavanjac.

4. Uskraćivanje dnevnog spavanja i držanje budnim do kasno

 

Iskreno ne znam koje je gore od ova dva. Apsolutno je pogrešno uskratiti san detetu preko dana da bi se uspavalo ranije ili ga držati budnim do kasno da bi spavalo duže. U oba slučaja ćete dobiti premoreno dete koje će biti nervozno i plačljivo, te će se teško uspavati i loše spavati. Jedino isparavno jeste ograničiti trajanje dnevnog spavanja ukoliko ono traje predugo.

5. Spavanje noću u osvetljenoj sobi

 

Zamračivanje prostorije u kojoj beba spava danju nije dobra ideja, međutim noću je bebi potreban mrak da bi imala kvalitetan san. Razlog je jednostavan. Beba kad se rodi nema uspostavljen ritam spavanja i budnosti i to je proces koji traje 3-5 meseci. Ovaj ritam je uslovljen stvaranjem hormona melatonina u mozgu, a okidač za njegovo lučenje je odsustvo dnevne svetlosti. Funkcija ovog hormona je relaksacija i pripremanje organskih funkcija za noćni san. Verujem da vam je sad jasno da će zamračivanje preko dana takoreći zbuniti bebu.

6. Eliminacija buke

 

Nemojte se truditi da bebu maksimalno izolujete od buke jer joj to kasnije u životu može stvoriti poteškoće sa spavanjem u smislu čestih prekida sna i na najmanji šum.

7. Neusaglašenost roditelja

 

Sloga roditelja je bitna u svakom segmentu vaspitanja dece pa i kad je tehnika uspavljivanja u pitanja. Ako ujedinite snage, lakše i brže ćete stići do cilja.

8. Nedoslednost i prerano odustajanje od samostalnog uspavljivanja

 

Strpljenje i doslednost su vrline dobrih i uspešnih roditelja. Imajte na umu cilj ispred sebe i naći ćete uvek još po neki atom snage da istrajete onda kada vam je najteže.

9. Pomoćna sredstva za uspavljivanje

 

Već sam ih pomenula, a većini su dobro poznata: varalica, flašica, muzička vrteška, fen ili usisivač, itd.. U pomoćna sredstva za uspavljivanje slobodno možemo ubrojati i roditelje, odnosno uspavljivanje bebe u naručju ili držanjem bebe za ruku. Ako i posegnete za ovim pomagalima, znajte da njihova upotreba treba da ima rok trajanja. U nekom trenutku beba će morati da nauči da se uspava sama. Mislim da ćete se posle svega pročitanog složiti samnom da je bolje da taj trenutak dođe ranije nego kasnije.

Sirupi i drugi suplementi za spavanje beba

Verovali ili ne, na tržištu postoje određena pomoćna sredstva koje su u stvari dodaci ishrani na biljnoj bazi, a koji olakšavaju uspavljivanje i učvršćuju san beba i dece. Postoje u vidu sirupa, tableta, čajeva, kapi i nisu namenjeni deci mlađoj od godinu dana.

Ovakvu vrstu suplemenata vam zaista ne bih preporučila osim ukoliko ne postoji neki ozbiljniji problem koji svakako podrazumeva i prethodnu lekarsku konsultaciju. Ovo je poslednja opcija o kojoj se razmišlja, tek kad su sve druge mogućnosti iscrpljene.

 

Periodi nespavanja su normalna, prolazna pojava koju gotovo svako dete, a i roditelj iskusi. Kod nekih su ovi periodi kratki i brzo prolaze, a kod drugih mogu potrajati i nekoliko godina. Na kraju krajeva, sve je to u opisu roditeljskih obaveza i dečjeg odrastanja. Nemojte se ustručavati da potražite stručnu pomoć ukoliko uspeh izostaje ili slutite da postoji neki problem vezano za san vaše bebe. Roditeljski instinkt retko greši i ne treba ga nikad zanemariti.