fbpx
strije u trudnoći

Strije u trudnoći? Sprečite ih na vreme. Evo kako!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Delujte na vreme na strije u trudnoći, jer kad se pojave borba sa njima je mnogo teža. Ovo svaka buduća mama treba da zna o strijama!

Strije su samo jedna od promena koje pogađaju kožu u trudnoći. Možda ih neke žene nose s ponosom kao prepoznatljivi znak majčinstva, ali većina bi ih bez premišljanja obrisala i zaboravila da su ikada postojale. 

Ono što je najbitinije da zapamtite jeste da blagovremeno tretiranje strija u trudnoći, odnosno, strija uopšte daje najbolje rezultate. Adekvatna nega kože uz promenu nekih životnih navika može vam pomoći da izbegnete ovaj zaštitni znak trudnoće.

Nastavite da čitate dalje i saznaćete šta su mitovi, a šta istine kad su u pitanju strije u trudnoći i koji su provereni, bezbedni saveti i tretmani za rešavanje ovog problema.

Šta su strije u trudnoći i kako izgledaju?

Strije predstavljaju jednu vrstu ožiljaka koji na površini kože imaju izgled linija čija boja varira od rozikaste do ljubičaste, pa sve do sedefasto-bele boje.

Promena prebojenosti strija navedenim redosledom zapravo ukazuje na faze u njihovom formiranju. Kod žena svetlije puti, ove promene u boji su izraženije, a kod žena tamnije puti strije su svetlije boje od okolne kože i manje su upadljive.

Stadijumi formiranja strija

 

Postoje 3 stadijuma formiranja strija:

I stadijum

 

Strije se na početku svog nastanka zovu rane strije. One su tanke, rozikaste do crvene boje (striae rubrae – crvene strije), a koža oko njih izgleda zategnuto i istanjeno. Ponekad njihova pojava može biti praćena svrabom.

II stadijum

 

Postepeno se strije povećavaju u širinu i dužinu i poprimaju crvenkastu do ljubičastu boju.

III stadijum

 

Tokom nekoliko meseci strije sazrevaju i postaju zrele strije. Vremenom one blede, gube svoju crvenkasto-ljubičastu prebojenost i postaju sedefasto-bele (striae albae – bele strije).

Njihov konačan izgled pored opisane boje podrazumeva: dužinu do 10cm i širinu do 1cm, nepravilan oblik sa blago naboranom površinom kao i utisak da je sama strija blago ispod nivoa kože. Pravac kojim se pružaju jeste duž sile koja ih je izazvala, te im pravac pružanja na telu nije svuda isti i može biti vertikalan (najčešće u trudnoći) ili horizontalan. Ukoliko strije nisu prevelike, vremenom mogu postati manje uočljive.

Naravno, idealno je da do njih i ne dođe i zato je najbolje sprečiti ih. Većina mama zna da već u najranijim mesecima trudnoće kožu stomaka treba negovati kako bi se izbegao ovakav scenario. No, jako je važno da znate i čime negujete svoju kožu, jer ona upija i nije svejedno kakve će sastojke upiti – posebno ne u trudnoći.

 

Upravo iz tih potreba nastala je Dr Pilar krema za negu kože sklone strijama. Nije to obična krema. To je inovativna formula sazdana od biljnih sastojaka koji neguju kožu, vraćaju joj elastičnost i otpornost i tako sprečavaju nastanak strija. Mame koje su je probale, više je nisu menjale jer su oduševljene – strije za njih nisu problem. Ni vama ne moraju biti. Dr Pilar kremu za strije možete naručiti na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Ipak, da bi sve bilo jasnije, hajde da objasnim malo detaljnije kako nastaju strije.

Zašto i kad se javljaju strije u trudnoći?

Strije nastaju kao posledica malih rascepa u vezivnom tkivu kože usled njenog preteranog rastezanja.

Zbog preteranog rastezanja kože, pre svega se remeti proizvodnja kolagena i elastina, proteina koji su glavne gradivne komponente vezivnog tkiva kože. Osim toga, dolazi i do slabljenja veza između kolagenih i elastinskih vlakana i na kraju njihovog pucanja.

Kada su u pitanju strije u trudnoći, pretpostavlja se dejstvo još jednog faktora osim fizičkog istezanja kože. Pod uticajem povišenih nivoa hormona u trudnoći dolazi do odlaganja većih količina vode i u tkivo kože. Ovo dovodi do “razmekšavanja” veza između kolagenih i elastinskih vlakana koja na taj postaju podložnija pucanju.

Strije u trudnoći (stručan naziv je striae gravidarum) se obično pojavljuju u poslednjem tromesečju trudnoće, a ponekad se mogu primetiti već oko 20. nedelje trudnoće.

U poslednjem tromesečju trudnoće beba najintenzivnije raste te je tad shodno tome i koža izložena najvećem pritisku usled rastezanja.

Do “pucanja” kože dolazi jer rastezanje nastaje naglo, brzo i koža nema dovoljno vremena da se prilagodi dejstvu pomenute sile rastezanja.

Osim usled intenzivnog rasta bebe, strije u trudnoći mogu nastati i zbog naglog i većeg dobitka u telesnoj masi. Ovo nas dovodi i do ostalih razloga zbog kojih nastaju strije uopšte. Samo kratko ću ih pomenuti.

Ostali razlozi pojave strija

 

Strije (stručan naziv je striae distansae) se mogu javiti i u sledećim situacijama:

 • period ubrzanog rasta u adolescenciji
 • nagli i veći dobitak ili gubitak kilograma
 • nagli dobitak u mišićnoj masi kod bodibildinga
 • upotreba kortikosterioda, lokalno ili oralno, u terapijske svrhe
 • neke bolesti: Cushing-ov sindrom, Marfan-ov sindrom, Ehlers-Danlos-ov sindrom, itd. 

Generalno ne postoji razlika u izgledu ovih strija, osim što su strije nastale zbog upotrebe kortikosteroida duže, šire i zahvataju veće površine kože (nekad i kožu lica).

Nega kože u trudnoći je jako bitna, ali nije svejedno čime i kako se negujete. Kako da to bude bezbedno za vas i za bebu? Ima načina.

Pažljivo birajte kremu za strije. Važno je da nema štetnih sastojaka u njoj, a da bude onih koji koži vraćaju elastičnost i fleksibilnost. Dr Pilar krema je pravljena upravo da bude takva i zaista pomaže. Iskustva sa njom su odlična, a šta je to što je čini posebnom i kako deluje, saznajte iz ličnih iskustava žena koje su probale, a koje ćete naći na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-strije-iskustva-korisnika/

Kad je u pitanju lokalizacija strije, postoje neke razlike. Kod adolescenata i gojaznih  se obično nalaze na koži donjega dela leđa, zadnjici, butinama, nadlakticama i na grudima kod devojčica. Kod bodibildera strije obično nalazimo na ramenima i nadlakticama.

Gde tj. na kojim mestima se javljaju strije u trudnoći?

Mesta na kojima se najčešće javljaju strije u trudnoći su:

 • trbuh
 • grudi
 • donji deo leđa
 • kukovi
 • zadnjica
 • butine
 • nadlaktice

Strije na stomaku i grudima u trudnoći

 

Nisu svi delovi tela podjednako zahvaćeni u trudnoći, ali delovi tela koji svakako trpe najveće promene su trbuh i grudi. Pre svega, koža trbuha se rasteže kao posledica rasta bebe, dok se grudi uvećavaju usled hormonskih promena. Na ostalim delovima tela strije nastaju isključivo usled taloženja masnog tkiva. 

 

strije u trudnoći na stomaku

 

Upravo iz ovog razloga proizilazi i različiti pravac pružanja strija. Strije nastale u trudnoći (bilo gde na telu) i strije nastale zbog naglog povećanja ili smanjenja telesne mase (u trudnoći ili nevezano za istu) su uglavnom vertikalne. Nastanak horizontalnih strija se najčešće vezuje za period ubrzanog rasta u adolescenciji.

Tokom trudnoće na brzinu rasta vašeg trbuha, kao i na brzinu kojom će vam se grudi uvećati ne možete da utičete. Međutim, svakako da možete uticati na to koliko kilograma ćete dobiti i kojom brzinom. Obe stvari su podjednako značajne kad je u pitanju nastanak strija u trudnoći. Poželjno je da dobitak u telesnoj masi ne prelazi u proseku 11-16kg, zavisno od vaše konstitucije i telesne mase pre trudnoće.

Još jedna stvar na koju možete i treba da utičete u trudnoći jeste nega kože. Koža je u trudnoći osetljivija nego inače zbog hormonskih promena. Pažljivim odabirom kozmetike, pre svega krema koje su na prirodnoj bazi, obezbedićete svojoj koži potrebnu zaštitu kako od spoljašnjih uticaja tako i od strija.

Da li sve trudnice dobiju strije?

Možda će vam biti malo lakše ili teže kad čujete ovaj podatak, ali oko 80% trudnica dobije strije, što je u proseku 8 od 10 žena. Kad kažem “lakše”, mislim na to da mnogo žena deli ovaj problem, a “teže”, mislim da je velika šansa da ova muka zadesi i vas. E sad, zavisi iz kog ugla želite da posmatrate. 

Međutim, imate dobre šanse da popravite ovu statistiku. Da vas ne bi zadesio ovaj problem, reagujte na vreme, budite uporni i nikako ne odustajte. Pravovremenom i ciljanom negom bićete na pola puta do uspeha.

Sigurno vas zanima koje su to žene podložnije strijama? Da li tu postoje neke razlike?

Razlike postoje, a trudnice koje imaju veću predispoziciju da dobiju strije su one koje imaju neke od sledećih faktora rizika:

 • genetska predispozicija
 • nagli dobitak u telesnoj masi
 • višeplodna trudnoća
 • svetlija put
 • nepravilna ishrana
 • starije trudnice
 • prethodni ožiljak na koži trbuha

Rastumačiću vam ukratko gore navedeno u slučaju da možda nije najjasnije.

 • Genetika u velikoj meri utiče na to da li ćete dobiti strije u trudnoći ili ne. To znači da ako su ih vaša majka ili sestra dobile dok su bile u drugom stanju, moguće da i vas čeka ista sudbina. 
 • Nagli dobitak kilograma, blizanačka i ostale višeplodne trudnoće, velika beba, velika količina amnionske tečnosti na isti način povećavaju rizik od nastanka strija, a to je naglo i brzo rastezanje kože.
 • Svetla koža je zbog svoje strukture podložnija nastanku strija u odnosu na tamnu kožu. Na tamnoj koži strije su takođe i manje uočljive, ali to ne znači da će sunčanjem svetle kože i same strije potamneti. Desiće se upravo suprotno. Strije ne mogu potamneti, ali okolna koža hoće i na taj način će strije još više doći do izražaja.
 • Nepravilnom ishranom uskraćujete sebi i one hranljive materije, vitamine i minerale koji su neophodni koži da bi ona zadržala svoju čvrstinu i elastičnost. Tu nema velike filozofije.
 • Poznato je da sa godinama koža postaje tanja, gubi masnoće (kako na površini, tako i ispod nje), ali i kolagen i elastin (gradivne komponente vezivnog tkiva kože). Suva i manje elastična koža je svakako podložnija nastanku strija u trudnoći u odnosu na jedru i meku kožu mlađe osobe. 
 • Ukoliko na koži trbuha imate već neki ožiljak iz bilo kog razloga, velike su šanse da će se oko njega (poprečno) formirati strije jer je tu integritet kože već prethodno narušen. Takođe, po istom principu, ukoliko ste dobili strije u prvoj trudnoći loša vest je da se u narednoj trudnoći one mogu pogoršati.

Najčešće postavljano pitanje kada su strije u trudnoći u pitanju jeste kako sprečiti i kako ublažiti već postojeće strije. Ostanite samnom i potrudiću se da vam u potpunosti prenesem proverena rešenja za ovaj neugodan problem.

Kako sprečiti strije u trudnoći?

Sprečavanje nastanka strija u trudnoći je moguće uz nekoliko korisnih saveta. Ukoliko se budete pridržavali ovih jednostavnih pravila, imaćete mogućnost da sprečite nastanak, ali i širenje ovih nepoželjnih majčinskih “odličja”. Ključna stvar u celoj priči je započeti negu kože na vreme, odnosno, pre nego što se strije pojave ili najkasnije još dok su u stadijumu crvenih strija.

 

sprečavanje strija u trudnoći

 

Preparati i metode za sprečavanje strija u trudnoći i tokom perioda dojenja:

1. Kreme i ulja za strije u trudnoći

 

Svakodnevna upotreba krema ili ulja protiv strija u trudnoći je osnova njihove uspešne prevencije. Vrlo je važno kožu negovati od samog početka trudnoće. Redovna upotreba ovih preparata obezbeđuje koži adekvatnu hidraciju i ishranu što je preko potrebno u trudnoći kada je koža inače izložena dodatnom stresu. Takođe će ublažiti i svrab koji je neugodan pratilac rastezanja kože. Suva i iziritirana koža koja je pod konstantnim pritiskom sigurno da je idealan teren za nastanak strija.

Ulje za strije u trudnoći je obično mešavina biljnih ulja: bademovo ulje, kokosovo ulje, ulje jojobe, ulje makadamije, arganovo ulje, suncokretovo ulje, ulje susama, maslinovo ulje, ulje kamilice. Na tržištu postoje ulja za strije koja u sebi sadrže i mineralna ulja. Međutim, mineralna ulja nisu prirodnog porekla te su biljna ulja svakako bolji izbor od njih.

Krema za strije u trudnoći pored navedenih biljnih ulja može sadržati i: ši buter, kakao buter, pčelinji vosak, aloe veru, vitamin E (tokoferol), vitamin C, hijaluronsku kiselinu.

Svi gore pobrojani sastojci su provereni i bezbedni za upotrebu u trudnoći i tokom dojenja. Nasuprot njima postoje i oni koji se upotrebljavaju isključivo nakon ovog perioda, pomenuću ih kasnije tekstu. Zato je važno da obratite pažnju za šta su tačno ovi preparati deklarisani.

Na tržištu postoje preparati raznih proizvođača, među najpozantijima su: Mustela, Sebamed, Eucerin, Weleda, Bio Oil, a od domaćih tu su: Jomelop E, Šaljićev melem za strije, i drugi. Izbor je veliki, na vama je da se opredelite. Moj vam je savet da birate preparate što prirodnijeg sastava. Baš iz tog razloga sam sa timom tehnologa osmislila izuzetno kvalitetnu formulu na biljnoj bazi: Dr Pilar kremu za negu kože sklone strijama. Iskustva sa njom su odlična i zaista je pokazala zavidne rezultate. 

2. Masaža područja sklonih nastanku strija

 

Ukoliko se pitate koja je svrha masaže kad su u pitanju strije, odgovor je podsticanje cirkulacije i blag piling kože. Putem oba ova mehanizma podstiče se obnavljanje kože prirodnim putem.

 

krema za strije u trudnoći

 

Sve što vam je potrebno je meka masažna rukavica od prirodnog materijala ili masažna četka kojom ćete nežno masirati osetljiva područja. Masaža se može obavljati tokom ili nakon kupanja, a ako je nakon kupanja preporučljivo je prethodno naneti kremu ili ulje za strije. 

3. Praćenje telesne mase kao prevencija strija u trudnoći

 

Već sam pomenula ranije, koliko je bitan broj kilograma koji ćete dobiti, jednako je bitna i brzina kojom ćete uvećati svoju telesnu masu u trudnoći. Osim što ćete značajno smanjiti rizik od dobijanja strija, lakše ćete povratiti svoju liniju pre trudnoće ukoliko vodite računa o kilaži. 

4. Pravilna ishrana i adekvatan unos tečnosti kao prevencija strija u trudnoći

 

Sigurna sam da svi već znaju šta je zdrava, a šta nezdrava hrana i zato vas neću opterećivati time. Ono što je bitno da znate za prevenciju strija u trudnoći, a kad je ishrana u pitanju, jeste sledeće. Birajte namirnice bogate vitaminima A, B2 (riboflavin), B3 (niacin), C, E, cinkom i unosite barem 2l tečnosti dnevno. Najbolja hrana za kožu je: žuto i narandžasto voće i povrće (šargarepa, kajsija), zeleno lisnato povrće (spanać, salate), paradajz, bobičasto voće (jagoda, malina, kupina, borovnica), orašasti plodovi, mahunarke i sočivo, masne ribe (losos, skuša).

5. Fizička aktivnost kao prevencija strija u trudnoći

 

Fizička aktivnost u trudnoći pored brojnih pozitivnih efekata (bolje raspoloženje, kvalitetan san, fizička snaga) ima i te kako blagotvoran efekat i na kožu. Odgovor je ponovo u podsticanju cirkulacije. Boljom prokrvljenošću koža se bolje ishranjuje i zadražava svoju vitalnost i elastičnost. 

Primenom navedenih metoda ćete sasvim sigurno smanjiti rizik od pojave strija u trudnoći na apsolutni minimum. Međutim, retko i pored sveg uloženog napora strije nađu način da promole svoje ružno lice. Ne očajavjte još, postoji oružje i za ovakvog upornog neprijatelja, samo u pomoć moramo pozvati tešku artiljeriju.

Kako se rešiti strija nastalih u trudnoći?

Postoji nekoliko opcija kada je u pitanju tretman već formiranih strija, ali sve one imaju ograničenja.

Šta to znači?

Na žalost to znači da kada se strije jednom formiraju, odnosno, kada su već u stadijumu belih strija, povratka nema. Srećom one nisu bolne, niti stvaraju bilo kakve druge tegobe. Problem sa strijama je isključivo estetske prirode. Međutim, ono što možete postići jeste da izblede i tako postanu manje upadljive, ali u potpunosti nestati neće.

Strije nakon porođaja

 

Objasniću vam zašto sam razdvojila tretman strija tokom trudnoće i nakon trudnoće uključujući tu i period dojenja.

Strije nakon porođaja su strije uglavnom u II i III stadijumu formiranja. Strije koje su III stadijumu će verovatno zahtevati i neki od dole navedenih tretmana za ublažavanje strija.  Zato je najbolje da se pozabavite njihovom preventivom, na bezbedan i zdrav način. Dr Pilar krema je odlično sredstvo za to, a zašto je to tako, saznajte klikom na sliku ispod:

 

 

Preparati i tretmani koje ću vam navesti dalje u tekstu se mogu primenjivati nakon trudnoće i perioda dojenja jer mogu imati štetne efekte na razvoj ploda, odnosno, stručno rečeno mogu imati teratogen efekat. Ovo podrazumeva trajni poremećaj strukture i/ili funkcije organa, usporen rast ili čak i smrt ploda.

Preparati i tretmani za ublažavanje strija nakon trudnoće i perioda dojenja:

1. Kreme sa retinoidima za strije

 

Brojna naučna istraživanja su pokazala da retinoidi, koji su inače derivati vitamina A, najefikasnije sprečavaju i ublažavaju strije u njihovoj ranoj fazi nastanka. Svoj efekat ostvaruju tako što stimulišu stvaranje kolagena u koži.

Pre upotrebe krema s retionoidima svakako se posavetujte sa lekarom. Retinoidi imaju dokazan teratogen efekat i zabranjani su za upotrebu tokom trudnoće i dojenja.

2. Preparati za samopotamnjivanje

 

Za razliku od sunčanja koje će samo pogoršati problem i učiniti vaše strije još upadljivijim, preparati za samopotamnjivanje mogu pomoći, ali opet samo privremeno. Efekat ovih preparata traje 5-10 dana, otprilike koliko je potrebno koži da se oslobodi mrtvih ćelija u površinskom sloju tokom svog prirodnog procesa obnavljanja. 

Ne postoje dokazi o mogućem štetnom dejstvu ovih preparata na plod, ali isto tako ni mnogo sprovedenih kliničkih studija o tome. Ono što se pouzdano zna jeste da ako koristite preparate za samopotamnjivanje u trudnoći postoji izvesan rizik od nastanka alergijske reakcije. Razlog za ovo je što je koža tokom trudnoće osetljivija nego inače zbog hormonskih promena koje se dešavaju u organizmu.

3. Hemijski piling kao tretman za ublažavanje strija

 

Hemijski piling je tretman kojim se uz upotrebu određenih hemijskih supstanci, uglavnom kiselina, vrši uklanjanje površinskih slojeva kože u cilju stimulacije njenog obnavljanja. Kada su u pitanju strije za ovu svrhu se najčešće upotrebljavaju alfa-hidroksi kiseline (AHA): glikolna kiselina i mlečna kiselina. 

Upotreba alfa-hidroksi kiselina u trudnoći i tokom dojenja se ne preporučuje jer su neke ranije kliničke studije pokazale da mogu imati teratogen efekat ako se upotrebljavaju u visokim koncentracijama. Neke novije studije nisu rađene od tad, a ove kiseline se za hemijski piling koriste u niskim koncentracijama uz zadovoljavajući kozmetski efekat.

4. Mikrodermoabrazija kao tretman za ublažavanje strija

 

Mikrodermoabrazija je tretman kojim se uz upotrebu sitnih kristala mehanički odstranjuje površinski sloj kože u cilju podsticanja njenog obnavljanja. Može se kombinovati sa hemijskim pilingom, a najbolje rezultate obe metode daju kod površinskih strija.

5. Radiotalasi i ultrazvuk kao tretmani za ublažavanje strija

 

Radiotalasi i ultrazvuk imaju gotovo isti način dejstva. Dejstvom toplote ubrzavaju cirkulaciju i na taj način podstiču stvaranje kolagena i elastina u koži. Ovo će doprineti da koža povrati svoju elastičnost i čvrstinu.

6. Laserska terapija kao tretman za ublažavanje strija

 

Laserska terapija je možda najefikasnija metoda, ali je svakako i najskuplja. Zavisno od vrste lasera, može se primenjivati kod crvenih i belih strija. Osim što će izjedančiti boju strija sa bojom okolne kože takođe će popraviti i njenu elastičnost tako što stimuliše stvaranje kolagena, elastina, ali i melanina (pigment u koži). 

Ukoliko se opredelite za treman laserom, imajte u vidu da se ova metoda preporučuje kada više ne planirate da ostanete ponovo u drugom stanju.

Sve pobrojane metode pomoći će da strije postanu znatno manje primetne. Radi postizanja malsimalnog učinka one se često kombinuju. Ovi tretmani nose sa sobom i određen rizik od neželjenih dejstava, a najčešće su to: iritacija, crvenilo i otok kože. Zato je poželjno da ih obavljaju lekari koji imaju potrebno iskustvo vezano za ove probleme.

Na kraju…lako ćete zaključiti i sami…

Koji su to mitovi o strijama u trudnoći?

Nakon iscrpnih objašnjenja o tome šta su strije, kad i zašto nastaju, pobrojaću vam ukratko najčešće mitove o strijama:

 1. Samo trudnice imaju strije
 2. Sve trudnice imaju isti rizik da dobiju strije
 3. Strije se pojavljuju samo na trbuhu
 4. Strije će nestati gubitkom kilaže
 5. Strije će postati manje uočljive sunčanjem
 6. Nastanak strija se ne može sprečiti
 7. Preparati za strije se koriste tek kad se strije pojave
 8. Strije se mogu izlečiti

Posle ovog teksta nadam se da nećete imati više nikakvih nejasnoća kad su strije u trudnoći pitanju. Verujem da su sve zablude i nedoumice razjašnjene.

Zampamtite za kraj čuvenu, mudru poslovicu: “Bolje sprečiti nego lečiti”. Preduhitrite pojavu strija tako što ćete započeti negu vaše kože na samom početku trudnoće i tako saseći ovaj ružan problem u korenu. 

Trudnoća je jedinstveno i nezaboravno iskustvo svake žene. Neka vam doživotni podsetnik na ovaj period bude radost zbog dece koju ste stvorili, a ne nezadovoljstvo zbog spoljašnjeg izgleda koji se promenio na ovom čudesnom putovanju zvanom trudnoća.