fbpx
test za trudnoću

Test za trudnoću: pouzdanost i upotreba bez nedoumica

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Test za trudnoću je prva stvar za kojom ćete posegnuti kada posumnjate da ste u drugom stanju. Šta je on, kako se koristi, da li je pouzdan…prenosim vam u ovom tekstu!

Šta je test za utvrđivanje trudnoće?

 

Testovi za trudnoću se zasnivaju na merenju nivoa hCG u organizmu, odnosno, u urinu ili krvi – zavisno od vrste testa.

hCG je skraćenica od humani horionski gonadotropin, i označava hormon koji počinje da se luči odmah nakon usađivanja (implantacije) oplođene jajne ćelije u zid materice.

To se dešava u proseku oko nedelju dana nakon oplodnje, i neki osetljiviji testovi već tada mogu da potvrde trudnoću. Ovaj hormon luči posteljica, a u samom početku ćelije od koji će ona se kasnije i formirati.

Međutim, imajte na umu da test jeste tu da potvrdi ili odagna vašu sumnju da li ste u drugom stanju, ali da je to ipak samo test i da konačnu potvrdu morate dobiti od lekara.

Postoji više vrsta testova za trudnoću. Nastavite da čitate dalje kako biste saznali koji su, kako se koriste i tumače i koliko su pouzdani.

Kako funkcioniše test za trudnoću?

 

Testovi za trudnoću, kao što smo malopre napomenuli, potvrđuju prisustvo i mere nivo hCG hormona koji počinje da se stvara vrlo rano u trudnoći, odmah nakon implantacije.

Zašto kažemo “potvrđuje prisustvo”?

Zato što hCG normalno nije prisutan ili je prisutan u minimalnim količinama kod žena koje nisu u drugom stanju i kod muškaraca. U tom slučaju njegov pozitivan nalaz se vezuje za pojavu određenih retkih tumora kada hCG zapravo služi kao tumor marker, ali i za pojavu nekih netumorskih oboljenja (ciroza jetre, čir želuca/dvanaestopalačnog creva, inflamatorne bolesti creva). 

Kada oplođena jajna ćelija stigne na svoju konačnu destinaciju, nivo hCG-a počinje da raste neverovatnom brzinom. Otprilike svakih 48-36h njegova vrednost se udvostručuje dostižući svoje maksimalne vrednosti između 10. i 12. nedelje trudnoće nakon čega sledi blag pad i održavanje tih vrednosti sve do porođaja.

U zavisnosti od vrste testa, neki od njih mogu da detektuju trudnoću vrlo rano, otprilike 10-12 dana od začeća.

Prikazujem vam vrtoglavu dinamiku rasta hCG-a i njegove vrednosti po nedeljama trudnoće (broj nedelja od poslednje menstruacije):

3. nedelja 5-50 mIU/ml

4. nedelja 5- 426 mIU/ml

5. nedelja 18-7340 mIU/ml

6. nedelja 1080-56500 mIU/ml

7-8. nedelja 7650-229000 mIU/ml

9-12. nedelja 25700-288000 mIU/ml

13-16. nedelja 13300-254000 mIU/ml

17-24. nedelja 4060-165400 mIU/ml

25-40. nedelje 3640-117000 mIU/ml

pre trudnoće,

nekoliko dana nakon porođaja <5 mIU/ml

muškarci  <2 mIU/ml

Vrste testova za trudnoću

 

Potrudiću se da vam u daljem izlaganju što jednostavnije objasnim koje vrste testova postoje.

Prva i osnovna podela testova za trudnoću jeste na one koji detektuju hCG u urinu ili u krvi.

Testovi za trudnoću iz urina

 

Testovi urina su kvalitativni testovi što znači da utvrđuju samo prisustvo hCG-a u urinu, ali ne i njegove vrednosti.

Najveća prednost ovih testova jeste što možete da ih uradite u udobnosti svoga doma i što se rezultati dobijaju brzo.

Korisno je znati da ipak postoji razlika u osetljivosti ovih testova. Na pakovanju testa potražite oznaku mIU/ml. Što je broj ispred nje manji, to je test osetljiviji i tako će ranije pokazati da li ste u drugom stanju ili ne.

Takođe, obavezno obratite pažnju na rok trajanja testa, jer test kome je rok trajanja istekao može dati netačne rezultate.  Detaljno pratite uputstva koja ste dobili uz test.

Na tržištu ovi testovi postoje u sledećim oblicima: traka, pločica ili kartica, digitalni testovi za trudnoću.

Evo kako se oni koriste.

Testovi za trudnoću – trake

 

test za trudnoću trakica

 

Postupak upotrebe:

Posudicu koju dobijete uz traku napunite urinom. Ako je uz traku niste dobili, uzmite sterilnu posudicu za urin ili u krajnjoj liniji čistu plastičnu čašu za jednokratnu upotrebu. Uhvatite test traku za kraj koji je obeležen za hvatanje (ne u sredini, ne na suprotnom kraju) i umočite je u urin do obeleženog mesta držeći je vertikalno i sačekajte. Potom položite test traku na ravnu, čistu i suvu površinu i opet sačekajte da se prikažu rezultati. 

Testovi za trudnoću – pločice ili kartice

 

test za trudnoću pločica

 

 

Postupak upotrebe:

Test pločica ili kartica je plastična i sadrži dva prozorčića, jedan služi za nanošenje urina, a drugi za prikazivanje rezultata. Uz pločicu dobijate plastičnu pipetu i posudicu za urin. Stavite test pločicu ili karticu na ravnu površinu. Napunite prvo posudu za urin, a potom i pipetu kojom ćete naneti nekoliko kapi urina u obeleženi prozor na pločici ili kartici. Potom sačekajte da se prikažu rezultati. 

Digitalni testovi za trudnoću

 

digitalni test za trudnoću

 

Postupak upotrebe:

Digitalni test za trudnoću oblikom liči na test pločicu. Na jednom kraju ima apsorpcioni deo (vrh), a na drugom mali digitalni ekran na kom se prikazuju rezultati. Testiranje možete obaviti na dva načina: apsorpcioni vrh se direktno izloži mlazu urina ili se drži pod mlazom urina u prethodno napunjenoj posudici sa urinom. Potom sačekajte da vam se prikaže rezultat na digitalnom ekranu. 

Ovi testovi mogu imati i indikator broja nedelja koji vam navodi koliko je vremena proteklo od začeća (1-2 nedelje, 2-3 nedelje, više od 3 nedelje).

Podsetiću vas samo još jednom, ovde sam vam prikazala orijentacione postupke, ali je neophodno da tačno pratite uputsvo koje dobijate uz test , jer postoje neke manje razlike u njihovom izvođenju zavisno od proizvođača.

Test za trudnoću iz krvi

 

Testovi krvi se rade iz malog uzorka krvi koji se analizira u laboratoriji i mogu biti kvalitativni, utvrđuju prisustvo hCG-a, i kvantitativni, mere tačnu količinu hCG-a u krvi.

Rezultati se dobijaju nakon par sati ili sutradan. Rade se po nalogu lekara i u principu se ne rade rutinski. Osim što služe za potvrdu trudnoće, testovi krvi se koriste radi praćenja ukoliko postoji neki problem vezan za trudnoću.

 

Onda kada potvrdite trudnoću, počnite da razmišljate korak unapred. Podržite zdravije odluke na svim poljima, pa i na polju nege i kozmetike. Mnoge žene već nakon pozitivnog testa razmišljaju o tome. Kada je kozmetika u pitanju, najčešće se koristi ona za negu kože na stomaku. Međutim, jako je važno da ona bude prirodna i bez štetnih sastojaka. Dr Pilar krema za negu kože sklone strijama je izbor sve većeg broja žena. Nabavite i vi kremu na vreme i sprečite strije. Naći ćete je na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

A evo i odgovora na često pitanje…

Kada najranije koristiti test za trudnoću?

 

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vrste testa koji koristite.

 • Test urina je najbolje uraditi nedelju dana nakon izostanka menstruacije i tada ćete dobiti najtačnije rezultate. Iako na tržištu postoje testovi koji se mogu uraditi i 5 dana pre očekivanog ciklusa, savetujem vam da ipak budete malo strpljivi i sačekate barem do dana kada očekujete da ćete dobiti ciklus. Uradite li test prerano, velike su šanse da ćete dobiti lažno negativan rezultat testa za trudnoću čak iako je došlo do začeća.
 • Test krvi je osetljiviji od testa urina, jer može registrovati vrlo niske vrednosti hCG-a, odnosno, pružiti preciznije rezultate rano u trudnoći – već 10-12 dana nakon začeća.

U koje doba dana je najbolje uraditi test za trudnoću?

 

Test urina je preporučljivo uraditi iz prvog jutarnjeg urina pri čemu je potreban srednji mlaz (par sekundi nakon otpočinjanja mokrenja), kao i kada dajete urin na laboratorijsku analizu.

Iako ćete naći da na nekim testovima piše da se mogu uraditi u bilo koje doba dana, preporučuje se da to bude prvi jutarnju urin jer je u njemu količina hCG-a najveća.

Test krvi se može uraditi u bilo koje doba dana jer na njega ne utiču nikakvi faktori kao što je to slučaj kod testa urina.

Kako tumačiti rezultate testa za trudnoću?

 

 

Kao i kad je u pitanju izvođenje testa za trudnoću, tako je i za njegovo tumačenje potrebno da pažljivo pročitate uputstvo koje dobijate uz njega jer postoje razlike od proizvođača do proizvođača.

 

test za utvrđivanje trudnoće

 

Prema tome, dalji tekst služi kao orijentaciono tumačenje.

Test trake i neke test pločice/kartice: 

 

Na ovim testovima postoje dve linije. Prva je kontrolna linija i prikazuje se odmah pri kontaktu sa urinom, a druga linija je test linija koja se prikazuje ako je hCG prisutan u urinu.

Tumačenje:

 • negativan test: uočava se samo prva, kontrolna linija
 • pozitivan test: uočavaju se obe linije, i kontrolna linija i test linija
 • neispravan test: ne uočava se nijedna linija ili se uočava samo druga, test linija

Takođe je moguće da vam se na testu pojavi izražena prva linija i druga bleda, slabo uočljiva linija. Ovo se može tumačiti kao pozitivan test, odnosno, kao rana trudnoća dok je još nivo hCG-a nizak. U tom slučaju, ponovite test za nekoliko dana.

U slučaju neispravnog testa ponovite test.

Test je pozitivan? Čestitam. Pred vama je najdivnije iskustvo koje nosi svoje izazove. Jedan od njih su i strije u trudnoći. One su prilično čest problem na koji se trudnice osvrnu tek onda kada se pojavi. Najbolje je da o tome razmišljate od početka i sprečite ih. Iskustva mama kažu da su uz izbor pravog proizvoda sprečile strije i oduševljene su. Kako i čime? Sazanjte iz njihovih ličnih priča na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-strije-iskustva-korisnika/

 

Digitalni testovi i neke test pločice

 

Ovi testovi prikazuju rezultate znakovima + i -. Njihovo tumačenje je možda jednostavnije.

Tumačenje:

 • negativan test: uočava se znak –
 • pozitivan test: uočava se znak +
 • neispravan test: ne uočava se nikakav znak

Neki od ovih testova mogu imati i indikator broja nedelja koji navodi koliko je vremena proteklo od začeća, te ispod ili pored znaka + stoji: 1-2, 2-3, +3.

U slučaju neispravnog testa ponovite test.

Da sumiramo ukratko: Ukoliko dobijete pozitivan rezultat kućnog testa za trudnoću, a usput ste možda osetili i prepoznali neke od ranih simptoma trudnoće, javite se lekaru da vam to potvrdi i da vam da dalja uputstva.

Možda najbitnija informacija nakon one kada uraditi test jeste njihova pouzdanost. 

Pouzdanost testova za trudnoću

 

Imajte na umu da ne postoji nijedan test koji je 100% tačan. Međutim, i pored toga pouzdanost testova za trudnoću je visoka. 

 • Test urina. Prema tvrdnjama proizvođača pouzdanost testova urina kreće se čak između 97-99%, mada bi neki stručnjaci tu granicu pomerili od 75% pa naviše. Šta ovo znači? Znači da što kasnije uradite test rezultati će biti pouzdaniji. Odnosno, ako uradite test na dan očekivane menstruacije pouzdanost je oko 90%, a ako uradite test nedelju nakon izostanka menstruacije pouzdanost je između 97-99%. 
 • Test krvi. Najpouzdaniji test je svakako test krvi, koji je tačan u oko 99% slučajeva.

Lažno negativan test na trudnoću. Koliko je verovatno da se to desi?

 

Ovo znači da ste dobili negativan rezultat na testu, a zapravo ste u drugom stanju.

Prema poslednjoj učinjenoj studiji procenat lažne negativnosti se kreće do najviše 5%.

Razlozi za ovo su sledeći:

 • Prerano urađen test. Što se ranije uradi test rezultati su manje pouzdani, jer su nivoi hCG-a u početku niži. Ovo se često dešava kod žena koje imaju iregularne cikluse jer se tada pogrešno izračuna dan poslednje menstruacije.
 • Razblažen urin. Test je poželjeno uraditi iz prvog jutarnjeg urina jer je tad količina hCG-a u urinu najveća, s tim što nije poželjno unositi veće količine tečnosti veče pre testiranja.
 • Nepoštovanje uputstva testa. Ovo se odnosi na samo izvođenje testa, ali i na vreme tumačenja, bilo da je prerano ili prekasno.
 • Istekli rok trajanja testa.
 • Upotreba nekih lekova. Tu se pre svega misli na diuretike i antihistaminike.

Lažno pozitivan test na trudnoću

 

Ovo znači da ste dobili pozitivan rezultat na testu, a zapravo niste u drugom stanju već postoji neki problem vezano za trudnoću ili drugi zdravstveni problem.

Ovo je znatno ređa pojava u odnosu na lažno negativan test. Razlozi za ovo su sledeći:

 • Biohemijska trudnoća (blighted ovum) je zapravo veoma rani pobačaj. Dešava se prilično često (čak 10-30% pobačaja su biohemijske trudnoće) u prvim nedeljama trudnoće, kada je došlo do začeća, ali ne i do usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice te dolazi do  odumiranja ploda. Ovakav plod najčešće ima neku “grešku”, odnosno, hromozomski poremećaj i zato biva odbačen. S obzirom da se ovo dešava u prvih pet nedelja trudnoće, žene često nisu svesne šta im se događa i sve se najčešće završava kao nešto obilnija, bolnija, okasnela menstruacija.

Nekada nije moguće utvrditi uzrok biohemijske trudnoće, ali se zna da su faktori rizika za njihovu pojavu sledeći: anomalije i ožiljci materice, sindrom policističnih jajnika, dijabetes, poremećaji zgrušavanja krvi, poremećaji štitaste žlezde, trudnica starija od 35 godina, vantelesna oplodnja. U slučaju pojave više od jedne biohemijske trudnoće konsultujte vašeg lekara da bi se obavile potrebne pretrage. 

Nalaz lažno pozitivnog testa se u ovom slučaju može javiti jer je hCG prisutan u malim količinama, međutim, neće doći do njegovog očekivanog porasta.

 • Vanmaterična trudnoća je stanje u kojem se oplođena jajna ćelija ne usadi u zid materice, već u drugi deo tela. Najčešće to bude u jajovodu, ali i u jajniku, grliću materice, trbušnoj duplji. Ovakva trudnoća se ne može razvijati normalno jer van materice nema dovoljno prostora da bi embrion rastao. Smatra se hitnim stanjem koje zahteva neodložni odlazak lekaru, jer može dovesti do životno ugrožavajućeg krvarenja, gubitka jajovoda i jajnika.

Vanmaterična trudnoća je obično praćena jakim bolom u trbuhu i karlici, vaginalnim krvarenjem, vrtoglavicom i nesvesticom. Pretpostavlja se da hormonski poremećaji kao i abnormalan razvoj oplođene jajne ćelije mogu imati uticaja na nastanak vanmaterične trudnoće, ali se zna da su faktori rizika sledeći: infekcije u maloj karlici, endometrioza, prethodne hirurške intervencije na jajovodu, prethodni pokušaji vantelesne oplodnje, prethodna vanmaterična trudnoća, anomalije i ožiljci jajovoda i materice, pušenje, trudnica starija od 35 godina.

Iako se ova trudnoća ne razvija normalno, doći će do stvaranja hCG-a zbog čega će se javiti nalaz lažno pozitivnog testa.

 • Nepoštovanje uputstva testa. Ovo se odnosi pre svega na vreme tumačenja testa, ukoliko ste ga ostavili da stoji predugo pre očitavanja rezultata.
 • Istekli rok trajanja testa.
 • Upotreba nekih lekova. Tu se pre svega misli na lekove koji se koriste u procesu vantelesne oplodnje (koji sadrže hCG), ali i na druge lekove (anksiolitici, antipsihotici, antikonvulzivi, antiparkinsonici, diuretici, antihistaminici).  
 • Drugi zdravstveni problemi: infekcije mokraćnih puteva, bolesti bubrega, ciste i tumori jajnika, bolesti hipofize (vrlo retko).

Moram vas podsetiti još jednom, ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju ili ste dobili pozitivan nalaz testa za trudnoću, a imate zdravstveni problem i/ili koristite neku terapiju to zahteva neodložnu posetu lekaru.  

Da li može test za trudnoću da bude negativan, a menstruacija kasni?

 

U slučaju da test za trudnoću pokazuje negativan rezultat, a sumnjate da ste u drugom stanju savetujem vam da za nekoliko dana ponovite test. Ukoliko test ponovo bude negativan, a menstruaciju i dalje niste dobili zakažite pregled kod vašeg lekara.

 

pozitivan i negativan test za trudnoću

Uzroci izostanka menstrualnog ciklusa mogu biti razni: stres, hroničan umor i iscrpljenost, pothranjenost, prenaporno vežbanje, hormonski poremećaji (sindrom policističnih jajnika, menopauza), upotreba nekih lekova (kontraceptivi, antihipertenzivi, antihistaminici), itd.

Evo i nekoliko zanimljivosti, ako ste se možda uspavali u prethodnim redovima. Verovali ili ne, ovo se nekada zaista radilo!

Prirodni testovi za trudnoću

 

I pre savremenih testova postojala su saznanja o tome da neki prirodni sastojci, ali i neke hemijske materije koje svaka kuća ima mogu da se koriste u svrhu otkrivanja trudnoće. Zanimljivo je kako su ljudi pronalazili načine da istraže ono što ih je interesovalo čak i kada su bili u mnogome ograničeni.

Ove metode vam pominjem samo kao zanimljivost, ali vam svakako ovakvo testiranje ne preporučujem s obzirom da je pouzdanost vrlo diskutabilna.

 • Test sa šećerom ili solju. Ne postoji domaćinstvo bez ovih dveju namirnica koje su našle svoju primenu i u ovu svrhu. Ukoliko pomešate malu količinu soli/šećera i urina i pojave se grudvice, test je navodno pozitivan.
 • Test sa sirćetom ili vinom. Možda niste znali, ali sirće i vino su se upotrebljavali ne samo kao začin i za nazdravljanje. Pomešate li malu količinu običnog sirćeta/vina i urina i dođe do promene boje, test je navodno pozitivan.
 • Test sa sapunom. Neizostavni deo lične higijene poslužio je i kao test za trudnoću. Preko komadića sapuna sipajte malo urina i ukoliko dođe do pojave mehurića i pene na površini sapuna, test je navodno pozitivan.
 • Test trudnoće sa sodom bikarbonom. Naše bake su je koristile za pravljenje kolača, ali ne i samo za to. Ako pomešate malu količlinu soda bikarbone i urina i dođe do pojave mehurića, test je navodno pozitivan.
 • Test trudnoće sa pastom za zube. Pasta za zube je među poslednjima dodata na spisak “uradi sam testova za trudnoću”, našim bakama još nije bila na raspolaganju. Ukoliko pomešate malu količinu bele paste za zube i urina i dođe do promene boje (obično u plavičastu) ili pojave mehurića, test je navodno pozitivan.
 • Test sa izbeljivačem. Osim za skidanje fleka, neko se dosetio da upotrebi izbeljivač i kao test za trudnoću. Ukoliko rešite da pokušate ovako nešto napominjem da nije preporučljivo da test izvodi trudnica s obzirom da je udisanje isparenja izbeljivača štetno. Pomešajte malu količinu izbeljivača i urina. Ukoliko dođe do pojave pene i i mehurića, test je navodno pozitivan.
 • Test sa maslačkom. Maslačak sigurno nije nešto što redovno imate kod kuće, ali ga vrlo lako možete nabaviti jer ova biljka raste maltene bilo gde. Potrebno vam je nekoliko listova maslačka preko kojih ćete sipati malo urina. Ukoliko listovi promene boju u crvenkastu do braonkastu, test je navodno pozitivan.
 • Test sa pšenicom. Vrlo je zanimljivo da su i stari Egipćani imali svoju verziju testa za trudnoću. Oni su zapravo koristili zrnevlje pšenice koje bi prelivali urinom potencijalne trudnice. Ukoliko bi zrnevlje proklijalo za nekoliko dana test se smatrao pozitivnim.

Kada su prirodne metode u pitanju, želim da znate da nisam sasvim protiv njih. Naprotiv! U nekim slučajevima sam isključivo za prirodno, a takav slučaj je i nega kože u trudnoći   U skladu sa prirodom i njenim darovima, nastala je Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama – na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka. Trudnice je obožavaju, a koriste je rado i žene koje nisu u drugom stanju, jer pruža odličnu negu. Saznajte više o njoj klikom na fotografiju ispod: 

Kako posumnjati na trudnoću bez testa?

 

Postoje određeni rani simptomi trudnoće koji vas mogu navesti da pomislite da je baš to u pitanju. To su obično: 

 • grčevi u donjem delu stomaka
 • bol u grudima i leđima
 • preosetljivost na mirise
 • mučnina i vrtoglavica
 • učestalo mokrenje

Svakako da se ovi simptomi ne javljaju u isto vreme, u svakoj trudnoći i kod svake trudnice, ali mogu biti diskretni pokazatelji da je u pitanju trudnoća dok još niste uradili test.

Evo za kraj i nekoliko korisnih informacija.

Gde nabaviti test za trudnoću, cene i iskustva?

 

Test za trudnoću je najbolje da kupite u apoteci, jer tu imate i najveći izbor što se tiče njihovih vrsta. Varijacije u ceni postoje i one vam mogu ukazati na kvalitet testa. Skuplji su obično bolji tj. osetljiviji i pouzdaniji, a neki od njih pokazuju čak i nedelju trudnoće u kojoj ste.

Cene su otprilike sledeće:

 • test trake, obično su najpovoljnije: 200-300 dinara
 • test pločice/kartice, nešto skuplje: 300-500 dinara
 • digitalni testovi, obično su najskuplji: oko 1000 dinara i više

S obzirom da je test za trudnoću prva stvar na koju pomislimo kada sumnjamo da smo u drugom stanju korisno je znati kako funkcioniše, kako se koristi i šta sve pokazuje. Nadam se da sam ovim tekstom pomogla u tome. Ako mislite da će pomoći još nekome, slobodno ga podelite na društvenim mrežama.