fbpx
kupanje bebe

Kupanje bebe korak po korak!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Kako da okupate vašu bebu na pravilan i bezbedan način, ali i dovoljno brzo da se ne pokvari ničije raspoloženje? Uz ovaj vodič za kupanje bebe, to će ići bez problema!

Novopečeni roditelji, mada nekada i oni iskusni (ukoliko su “zaboravili”) su često u strahu kada dođe vreme da sami okupaju novorođenče. Upravo iz tog razoga je ovaj vodič nastao, da posluži kao pomoć roditeljima da s lakoćom okupaju svoju bebu.

Pokušajte da učinite vreme kupanja zabavnim i za vas i za bebu. Da biste izbegli, ili prosto umanjili stres, obezbedite još jedan par ruku da vam pripomogne, bilo da je to suprug, baka ili prijateljica raspoložena za ovaj poduhvat.

Važnost kupanja bebe

Kupanje je prva i osnovna stvar kad je u pitanju održavanje lične higijene, kako beba tako i odraslih. “Čistoća je pola zdravlja” je stara i mudra izreka koja nije slučajno nastala. Prema tome, lako je zaključiti kolika je važnost kupanja kao vida higijene nežne bebine kože. 

Iako novorođene bebe nemaju prilike da se mnogo zaprljaju jer se ne kreću, one u početku često bljuckaju i obavljaju veliku nuždu i 5-10 puta na dan. Kasnije, kada se počne sa uvođenjem nemlečne ishrane, kada beba krene da puzi i istražuje okolinu, znatno se povećava broj situacija u kojima i te kako može da se zaprlja.

Iako su higijenski razlozi sami po sebi dovoljni da vašoj bebi obezbedite svakodnevno kratkotrajno kupanje, ono ima i druge benefite.

Kupanje može da deluje umirujuće i opuštajuće na bebu, a vama omogućava da se povežete sa vašom bebom.

Kasnije, kad beba malo poraste, ono može biti izvor zabave i pravi užitak za bebu, naročito ako na kupanje pođe i omiljena igračka.

Iz ovoga proizilazi moj odgovor na možda najčešće postavljano pitanje kada je u pitanju kupanje beba, a to je…

Koliko često treba kupati bebu?

Prema preporukama što američkih što evropskih pedijatrijskih udruženja kao i Svetske zdravstvene organizacije, bebe od rođenja ne treba kupati svaki dan, već je to dovoljno činiti 2-3 puta nedeljno sve dok bebe ne postanu fizički aktivnije.

Prema ovim preporukama, u prve dve nedelje, dok bebi ne otpadne pupak, kao i onim danima kada je ne kupate, dovoljno ju je temeljno prebrisati mekanim peškirićem ili pamučnom pelenom prethodno natopljenom mlakom vodom da bi se sprečilo isušivanje bebine nežne kože. Pri tom, posebnu pažnju treba obratiti na lice, šake, pelensku regiju, pregibe i predeo između prstiju. Ukoliko beba ima ojed ili temenjaču, neophodno je zahvaćene regije kože temeljno oprati blagom kupkom, šamponom.

 

Važno je da odabrete proizvod koji je na prirodnoj bazi i koji se može koristiti od samog rođenja da ne bi došlo do isušivanja i iritacije bebine kože. Moja preporuka je Dr Pilar kupka i šampon – 2u1 proizvod. Ovo je inovativna formula na biljnoj bazi u kojoj nema štetnih sastojaka. Kao takva, idealna je za bebe od prvog dana. Nećete je naći po radnjama sa bebi opremom, ali je lako možete nabaviti. Naručite je klikom na ovaj link: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

Ako bebu ne kupate svakodnevno, vrlo je važno često joj menjati pelene i dobro je očistiti nakon svake stolice i hranjenja (zbog bljuckanja). Kako bebe postaju sve više fizički aktivne (otprilike posle 6. meseca), počeće više da se znoje i prljaju i tada nije na odmet češće ih kupati, čak i svaki dan ukoliko je to neophodno zavisno od situacije. Kupanje bebe treba da traje u proseku 5-10 minuta.

Prve dve nedelje ne morate da koristite koristite kupke i šampone, a nakon toga dovoljno je za početak prati bebu vodom u koju je dodata kupka&šampon. Na taj način ćete polako navikavati bebinu kožu na kupanje istim. Važno je da odabrete proizvod koji je na prirodnoj bazi i koji se može koristiti od samog rođenja da ne bi došlo do isušivanja i iritacije bebine kože.

Želim da istaknem da svaka porodica treba da napravi svoju rutinu kupanja koja najviše odgovara i deci i roditeljima.

Nije neophodno strogo se držati navedenih pravila. Ako je kupanje nešto u čemu vaša beba uživa, slobodno je kupajte svakodnevno nakon navršenog 6. meseca. Ne postoje dve porodice sa istim navikama i to je sasvim u redu, a ono što je najvažnije jeste da su nam deca čista i bezbedna.

Kupanje je jako bitna stavka u životu bebe, ali ne bilo kakvo i bilo čime. Zato u nastavku malo o onome što je potrebno za dobar kupanjac!

Oprema za kupanje bebe

Iako su bebe male, za njih je potreban ceo spisak stvari i opreme, počevši od ove za kupanje. 

 

kupanje bebe u koritu

 

1. Kadica ili korito je prvo i osnovno što vam je potrebno za kupanje bebe. Postoje razni oblici i veličine. Najpraktičnije su one koje imaju ugrađen “držač”, odnosno, potporu za bebu, na koju se beba položi tokom kupanja. Možete se odlučiti i za veću kadicu/korito i dodatno kupiti “kupka” (posebna potpora za bebu pri kupanju – naslon, ležaljka, stolica za kupanje bebe), jer bebe brzo prerastu one manje modele. Dodatna pogodnost je ugrađen termometar u kadicu/korito koji meri temperaturu vode za kupanje.

2. Podloga za kupanje nije neophodna, ali vam može olakšati posao. Kada je kadica na visini od oko 1m, roditeljima je lakše da kupaju bebu bez pognutog položaja i sa manje opterećenja na kičmu. Podloga može biti u vidu stalka za kadicu ili kao komoda za kupanje. Komode su praktičnije jer u njih odlažete bebine stvari, a često imaju i ugrađenu podlogu za povijanje. Tako sve za kupanje imate na jednom mestu. Međutim, komode su i malo skuplje pa nekad i nisu prvi izbor, s obzirom da i običan ormarić ili stočić može poslužiti u iste svrhe.

3. Posude za polivanje/ispiranje bebe su jako praktične i korisne jer ćete tako sa bebine kože u potpunosti ukloniti ostatke šampona i kupke. U ovu svrhu vam može poslužiti i veći bokal koji treba da vam bude pri ruci pored kadice.

4. Peškir je takođe sastavni deo opreme za bebe. Najpraktičniji su oni sa kapuljačom, u koji kad umotate bebu glavica joj je odmah nakon kupanja zaštićena. Peškiri koje koristite treba da budu pamučni, mekani, pri čemu slobodno uzmite veći jer će beba u protivnom brzo da ga preraste. Možete uzeti i par manjih mekih peškira koji će vam poslužiti za brisanje bebinog lica i ruku tokom dana.

5. Proizvodi za kupanje bebe: kupka i šampon pojedinačno ili kombinaciji i sapun, su takođe na ovom spisku. Šta god da je od navedenog vaš izbor vodite računa da su sastojci pažljivo odabrani, da su prirodnog porekla i da nisu agresivni za kožu novorođenčeta. Idealni za bebinu kožu su blagi šamponi i kupke sa formulom “bez suza”, bez dodatih sulfata, parabena, ftalata i parfema, koji nisu guste konzistencije već se lako ispiraju. Dr Pilar kupka je pravljena sa tom namerom, a više o njoj saznajte klikom na sliku ispod: 

6. Krema za pelensku regiju je neizostavna stavka na svakom spisku jer se koristi pri svakom menjanju pelena i za mazanje pregiba nakon kupanja. Mora da bude blaga, što prirodnijeg sastava, ali i kvalitetna da bi adekvatno negovala i štitila nežnu kožu bebe od ojeda. Ne bi trebalo da u svom sastavu ima: ftalate, alkohol (sa izuzetkom masnih i organskih alkohola), parabene, talk, alergene mirise i boje. 

Takva krema je Dr Pilar krema za pelensku regiju i o njoj možete više saznati klikom na sliku ispod:

7. Bebi ulje ili mleko/losion za telo mogu biti korisni u smislu zaštite kože od štetnih uticaja okoline i jačanja otpornosti bebine osetljive kože. I ovde je bitno da su sastojci prirodnog porekla, kvalitetni i provereni, da nema gore navedenih nepoželjnih sastojaka, ali i da se lako nanose i brzo upijaju. 

8. Štapići za uši sa graničnikom se koriste nakon kupanja i po potrebi, tek toliko da se očisti ušna školjka i sam ulaz u ušni kanal.

9. Kapica za kupanje bebe nije neophodna, ali može biti korisna u smislu da spreči plakanje bebe zbog oticanja vode preko lica. Ove kapice izgledaju kao mali kišobrani koji se fiksiraju oko bebine glave tako da kosica ostaje izložena za kupanje, a voda se sliva niz kapicu, a ne niz lice bebe. Uvek postoji mogućnost da beba neće tolerisati ovu kapicu na glavi i da će možda baš zbog nje zaplakati. Na vama je da isprobate ako želite.

10. Pored nabrojanih stvari možete nabaviti i meku rukavicu ili frotirić ukoliko mislite da će vam to olakšati kupanje bebe. 

11. U prvim danima nege novorođenčeta biće vam neophodne i sterilne komprese i povidon jod, hidrogen 3%, namenski sprej za dezinfekciju ili neko slično sredstvo za negu pupka koje će vam preporučiti patronažna sestra ili lekar.

Uz navedene stvari spremite pelenu i odeću koju ćete obući bebi, kao i četku kojom ćete očešljati bebi kosu nakon kupanja. Takođe možete pripremiti i preparat vitamina D koji dajete vašoj bebi. Navika davanja vitamina D nakon kupanja može biti zgodna i praktična jer su tako male šanse da to zaboravite (što se često dešava u početku, naročito kod novih roditelja).

Temperatura vode za kupanje bebe

Jako je važno da vodite računa o temperaturi vode za kupanje bebe, ali i o temperaturi prostorije u kojoj kupate i presvlačite bebu. 

Temperatura vode za kupanje bebe treba da je između 35 i 37 stepeni Celzijusa (C).

Ukoliko kadica/korito nema ugrađen termometar, možete koristiti i termometar za vodu da znate tačno kolika je temperatura vode, a dodatno možete napraviti proveru svojom rukom. Umočite svoj lakat i podlakticu u vodu, pošto je koža na tom delu ruke osetljivija, i procenite temperaturu vode za svaki slučaj, da budete sigurni da nije previše hladna ili previše topla za kožu bebe. 

SAVET: U posudu za ispiranje bebe nakon kupanja ulijte malo topliju vodu, jer dok vi kupate bebu ona će se hladiti dok dođe vreme za ispiranje. Takođe je poželjno da i u posudi proverite temperaturu vode pre ispiranja bebe.

Temperatura prostorije za kupanje bebe

Temperatura sobe za kupanje bebe ne bi trebala da bude ispod 23 stepena Celzijusa (C), a najbolje je da bude između 24 i 26 stepeni.

I o ovome treba misliti jer osim što nije prijatno boraviti u hladnom za vreme i nakon kupanja, rizikujete da se beba prehladi.

Koliko vode treba da bude u kadici?

Količina vode u kadici ne treba da bude više od 5 do 7 cm dubine.

Tako će bebina glava, vrat i gornji deo trupa uvek biti iznad vode. Barem jednom rukom uvek pridržavajte bebu i nikada je ne ostavljajte bez nadzora, jer do davljenja može doći u svega nekoliko centimetara vode za vrlo kratko vreme.

Koje je najbolje vreme za kupanje bebe?

Najbolje vreme za kupanje bebe je bilo koje vreme koje vama odgovara, odnosno, kada imate dovoljno vremena i kada vas neće prekidati, ali i kada je beba raspoložena. 

Neki roditelji više vole da obave kupanje ujutro, tada je beba obično življa, a roditelji odmorniji. Drugi više vole da kupaju bebu u večernjim satima kao deo umirujućeg rituala pred spavanje, i tada je poželjno bebu kupati oko sat-dva pre noćnog spavanja.

U oba slučaja obratite pažnju da bebu ne kupate gladnu ni neposredno nakon obroka (poželjno je oko sat i po do dva sata nakon obroka). 

Kako god da se opredelite, vreme koje odaberete nije poželjno naknadno menjati, jer bebe vole rutinu. Ujednačena satnica pomoći će bebi da brzo uspostavi ritam uzimanja obroka kao i ritam budnosti i spavanja.

Kupanje novorođenih beba korak po korak

Postoji više načina da okupate bebu, ali i neki osnovni koraci koje treba pratiti. 

 

kupanje bebe preko ruke

 

1.korak: Prvo pripremite sve što je neophodno za kupanje bebe. To će vam olakšati i ubrzati proces kupanja i oblačenja što je od posebne pomoći ako beba negoduje prilikom ove dnevne rutine.

2.korak: Kadicu pre kupanja properite vrućom vodom i potom naspite vodu za kupanje obavezno proveravajući temperaturu.

3.korak: Polako i nežno skinite bebu. Usput joj pričajte, pevušite jer to može delovati umirujuće.

4. korak: Bebu držite jednom rukom ispod glave i vrata, a drugom rukom ispod donjeg dela leđa i guze. U vodu je spuštajte tako da prvo skvasite noge. Bebu u kadicu položite u polusedeći položaj tako da iznad nivoa vode bude barem gornja polovina trupa – kupanje bebe u polusedećem položaju.  

5. korak: Kupanje započinjemo tako što prvo peremo bebino lice. Lice se pere čistom vodom bez sapunice i to nežnim pokretima ruke ili uz pomoć tupfera vate ili mekanog frotirića. Potom peremo bebinu kosu, dovoljno je blago trljanje uz malu količinu šampona. Penu sa kose iskoristite za pranje ostatka tela. Nakon pranja kose operite bebin vrat, pazuhe, stomačić, ruke i šake, noge i stopala uz predeo između prstiju. Genitalni deo i guzu peremo poslednje

Umesto šamponiranja bebine glave možete bebu oprati i vodom u koju ste prethodno dodali kupku-šampon.

Pranje genitalija kod devojčica podrazumeva pranje od napred ka nazad tj. prema guzi. Blago razmaknite velike i male usne i nežnim pokretima operite genitalnu rergiju. U prvih mesec dana možda ćete primetiti beličaste naslage koje su u stavari ostaci sirastog maza sa kojim se beba rađa i koji štiti bebinu kožu. Nikada ga nemojte na silu odstranjivati.

Pranje genitalija kod dečaka podrazumeva pranje penisa spolja. Takođe ćete lagano povući kožicu penisa nadole sve dok ne osetite otpor i oprati nežnim pokretima naslage (smegma) sa dela glavića ukoliko ih ima. 

6.korak: Nakon što ste bebi oprali prednju stranu tela okrenite je na stomak, tako da je rukom držite za grudi i stomak vodeći računa da joj lice ne dolazi u kontakt s vodom, i to je tzv. kupanje bebe preko ruke. Sada bebi operite zadnji deo vrata, leđa i guzu.

7. korak: Sada sledi ispiranje čistom vodom iz posude, bokala koju ste prethodno pripremili. Temeljno isperite bebu tako što ćete krenuti od glave ka nogama, posebnu pažnju obratite na pregibe. Nemojte se ustručavati da bebi isperete dobro kosu jer je bebino lice okrenuto na dole i voda joj ne može ući u nos i usta. Lakše je kada neko drugi poliva i ispira bebu dok je vi držite, ili obrnuto.

8. korak: Pošto ste okupali vašu bebu umotajte je u čist, mekan peškir. Obrišite je pokretima tapkanja, bez trljanja, a posebno dobro obrišite pregibe, jer bebu ne smete obući mokru. Kosu nežno istrljajte peškirom. Ukoliko je bebina koža suva tu nanesite kremu ili losion/mleko, potom nanesite kremu za pelensku regiju, stavite pelenu i obucite bebu (ne zaboravite kapicu).

Eto, kupanje je gototvo, beba mirišljava i obučena, spremna za obrok i spavanjac!

Kupanje bebe u lavabou

Nekim roditeljima je lakše da u početku bebu kupaju u lavabou. Za ovakvu vrstu kupanja neophodno je da lavabo bude veći i dublji i da imate tuš-slavinu. Takođe, u lavabou možete bebu kupati samo preko ruke.

 

kupanje bebe u lavabou

 

Obratite pažnju samo da podesite unapred temperaturu vode koja će isticati iz slavine, a ne dok je beba u lavabou. 

Ovaj način kupanja bebe se ne praktikuje mnogo kod nas, izuzimajući naravno zdravstvene ustanove.

Kupanje bebe kojoj nije otpao pupak

Po rođenju bebe prekida se pupčana vrpca koja je vezivala majku i bebu tokom trudnoće. Pupčanik se tada podvezuje i ostaje pupčani patrljak koji se posebno neguje dok se ne osuši i otpadne. Pupčani patrljak obično otpadne u prvih nekoliko dana života, najduže do 15 dana. 

Tokom kupanja pupčani patrljak se ne sme kvasiti. Kako je to u stvari ranica, kvašenje može usporiti njeno zarastanje i pospešiti razvoj bakterija.

Iz tog razloga dok bebi ne otpadne pupak, najpraktičnije je kupanje bebe preko ruke. Tokom kupanja ostavljajte pupak zamotan, a nakon kupanja ćete obraditi pupčanu ranu onako kako vam to objasni patronažna sestra. 

Nemojte brinuti zbog pupčane rane. Prvih nekoliko kupanja obaviće patronažna sestra koja će vas detaljno uputiti kako dalje da negujete pupak ako ne otpadne u prvih nekoliko dana.

Kupanje muškog novorođenčeta koje je obrezano

Cirkumcizija ili obrezivanje je hirurško uklanjanje kože koja prekriva vrh penisa (glavić). Ova intervencija se ne obavlja rutinski u našim krajevima, ali tamo gde to jeste običaj najčešće se obavlja u novorođenačkom uzrastu, otprilike u prvih 10 dana od rođenja. 

Oporavak i zarastanje ovakve rane traje u proseku 7-10 dana i praćeno je razdražljivošću bebe zbog bolnosti kao objektivne posledice ovakve intervencije. Pojava komplikacija je retka, ali da bi oporavak tekao glatko pažljivo pratite uputstva lekara koji je obavio intervenciju. Nakon obavljene intervencije ćete dobiti detaljne instrukcije kako da negujete ovakvu ranu i kako da okupate vašu bebu dok ona ne zaraste.

Da li, kada i sa čim mazati bebinu kožu je pitanje na koje svaka mama želi da zna odgovor.

Mazanje bebe nakon kupanja

Mazanje beba nakon kupanja je važno jer i njihova nežna koža zahteva negu. 

Na raspolaganju imate kremu za lice i telo, losion ili mleko za telo. Losion ili mleko za telo se lako nanosi i najbrže upija. Kreme imaju manji sadržaj vode u sebi u odnosu na losione i pogodnije su za vrlo suvu kožu.

Birajte one kozmetičke proizvode čiji su sastojci prirodnog porekla i koji ne sadrže mineralna ulja, alkohole (osim masnih i organskih alkohola), parabene, ftalate, parfeme i talk.

Bebu ne treba mazati celu i ne posle svakog kupanja. Bebu mažite samo ukoliko joj je koža suva tako što ćete naneti malu količinu kreme ili losiona/mleka na suva područja kože i nežno utrljati.

Za mazanjem nema potrebe ako je kozmetika koju koristite prirodna i bez sastojaka koji isušuju kožu. Roditelji koji su probali Dr Pilar kupku svedoče da nakon nje nema potrebe za tim. Zašto i šta je to što je čini posebnom? Saznajte iz ličnih iskustava koje su podelili sa mnom, a koja se nalaze na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-kupka-i-sampon-iskustva-korisnika/

 

Strah od kupanja kod beba – šta raditi ako beba plače tokom kupanja?

Da znate i da budete pripremljeni, i ova neprijatnost može da vas zadesi. Nije neuobičajena pojava da beba plače za vreme kupanja. Nekim bebama ne prija promena temperature, dok druge ne vole osećaj plutanja na vodi, odnosno, osećaj gubitka kontakta sa podlogom.

Evo nekoliko praktičnih saveta kako da pokušate da popravite situaciju:

 • nemojte da kupate pospanu ili gladnu bebu
 • kupanje ne treba da traje dugo, 5-10 minuta je sasvim dovoljno
 • proverite da li se voda ohladila i da li je temperatura prostorije adekvatna
 • promenite vreme kupanja (sa jutarnjeg na večernje ili obrnuto) ili pomerite vreme kupanja (oko pola sata unapred ili unazad)
 • razgovarajte sa bebom i smešite joj se dok je kupate
 • budite što nežnijii i ne pravite nagle pokrete
 • ako ste previše napeti, prepustite nekom drugom kupanje, a vi asistirajte (posle par dana pokušajte ponovo vi)
 • ako je beba jako uznemirena, na kratko prekinite pa nastavite kupanje (bebu umotajte u peškir, podignite i pokušajte da je umirite)
 • kad beba malo poraste dodajte igračke

Strah od kupanja kod male dece

 

Strah od kupanja kod male dece je relativno česta pojava i javlja se najčešće između 1. i 2. godine života. Može nastupiti naglo, takoreći preko noći, a razlog ovoj pojavi jeste što se dečiji mozak u tom periodu intenzivno razvija. Dete postaje svesno svoje okoline i onoga što se oko njega dešava, odnosno, način na koji doživljava i opaža stvari i pojave iz svoje okoline se menja.

Tako neko dete može da odreaguje plakanjem i strahom na zvuk izbijanja mlaza vode iz slavine ili da će prilikom oticanja vode i ono nestati kroz slivnik zajedno sa vodom. Drugoj deci neprijatnost i strah može izazvati osećaj klizanja pod vodom koji je u vezi sa gubitkom ravnoteže. Takođe, kvašenje kose i lica kada dete na kratko može da izgubi dah, kao i dospevanje šampona u oči može napraviti pravu malu paničnu situaciju od dobrog starog kupanja.

Pokušajte neki od ovih trikova da biste pomogli vašem detetu da prevaziđe svoj strah od kupanja:

 • dete u kadi prvo kupajte njegovoj u kadici/koritu, a tek potom pokušajte bez nje
 • neka dete pokuša prvo da sedi u praznoj kadici ili na stolici u kadi
 • koristite neklizajuće podloge
 • izvadite iz kade i odnesite dete pre nego što pustite vodu da otiče niz slivnik
 • pokušajte da koristite zaštitne naočare i kapice za kupanje
 • pokušajte da tuširate dete umesto da ga kupate
 • kupajte/tuširajte se i vi s detetom
 • kupajte starije i mlađe dete zajedno
 • koristite igračke za kupanje

Dečji strah nemojte shvatati olako i nikako dete nemojte prisiljavati na kupanje kada je ono uznemireno. Budite istrajni, strpljivi i objašnjavajte detetu sve što se dešava u kupatilu dok traje kupanje. Iako ova situacija može da potraje, znajte da će proći i da će vremenom dete prevazići ovaj strah.

Sigurnost bebe tokom kupanja

 

Sigurnost bebe tokom kupanja je na prvom mestu.

 

bezbedno kupanje bebe

 

Poštujte sledeće smernice da biste izbegli rizik od bilo kakvih neželjenih događaja:

1. Nikad NE ostavljajte bebu u kadici bez nadzora.

Do davljenja može doći u svega nekoliko centimetara vode za vrlo kratko vreme. Ukoliko je baš neophodno da prekinete kupanje, onda umotajte bebu u peškir i ponesite je sa sobom.

2. Uvek pridržavajte jednom rukom bebinu glavu i vrat tako tako da joj je trup iznad nivoa vode i nikada bebu ne držite ispod otvorenog mlaza vode.

Beba lako može okrenuti glavu i udahnuti vodu ili se može dogoditi da se naglo promeni temperatura vode koja ističe iz slavine.

3. Neka uvek bude neko blizu da vam pomogne, makar u početku dok se ne uhodate.

Kupanje može biti naporno, a nekada i stresno jer se obično dešava na kraju dana kada ste već umorni. Dodatni par ruku vam sigurno može biti od koristi.

4. Kad beba malo poraste, ne dozvoljavajte joj da dodiruje slavinu.

Čak iako u datom trenutku ne može da je pomera, veoma brzo će dovoljno ojačati i moći će samostalno da pušta vodu. Svima je jasno kakvu opasnost predstavlja vrela voda.

5. Prilikom kupanja nemojte koristiti gumene igračke koje se mogu puniti vodom.

Možda vam na prvi mah ovo nije jasno, ali razlog je jednostavan i opasnost realna. Unutrašnjost ovih igračaka uvek ostaje vlažna i samim tim je pogodna sredina za razvoj buđi i bakterija. Njihovim stiskanjem prljava voda iz igračke može dospeti u dečije oko i uzrokovati infekciju.

 

Iako se kupanje bebe po prvi put čini strašnim i nezgodnim, to zapravo nije tako. Vrlo brzo ćete se opustiti, i pre nego što primetite, već ste “ušli u štos”. Kupanje vaše bebe takođe može biti pravo uživanje, ali i specijalno vreme koje delite sa bebom i tokom kojeg uspostavljate vezu i komunicirate s bebom.

Iako kupanje bebe treba da bude vreme zabave, ono uvek zahteva dodatan oprez, jer je bezbednost na prvom mestu. Zato ću vam ponoviti još jednom za kraj, bebu nikada nemojte ostavljati bez nadzora tokom kupanja da biste izbegli bilo kakve neželjene događaje.

PROMO CENA:
Srbija:
1850 RSD
Crna Gora:
16,5 EUR
BiH:
29,5 KM

Popunite formu Vašim podacima i Dr Pilar šampon & kupka će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: