fbpx

Kako ublažiti mučnine u trudnoći? Ovo pomaže!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Znate li da mučnine u trudnoći mogu nestati pomoću nekoliko jednostavnih trikova? Saznajte koji su bezbedni i provereni načini koji će učiniti da se osećate drastično bolje!

Mučnina i povraćanje su česte pojave u trudnoći. U najvećem broju slučajeva neće naškoditi ni mami ni bebi, ali može uticati na kvalitet njenog života u smislu delimičnog ograničenja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

U tekstu koji sledi nudim vam sva potrebna objašnjenja na jednom mestu o verovatno najčešćoj tegobi žena tokom trudnoće.

Uzroci mučnina u trudnoći

 

Mučnina je jedan od ranih simptoma trudnoće. Ne postoji jedinstven uzrok ovog problema, već je u pitanju sadejstvo više faktora.

Najčešći uzroci

 

Povišeni nivoi hormona početkom trudnoće: hCG (humani horionski gonadotropin), estrogeni, progesteron. Hormon hCG je onaj koji registruju testovi za trudnoću. Ovo su tri najčešća krivca, ali postoje još mnogi hormoni koji se luče tokom trudnoće, što od strane posteljice, što od strane jajnika i drugih žlezda, koji mogu biti uzrok ovih tegoba.

Nizak nivo šećera u krvi ili stručno hipoglikemija. Najčešće nastaje ako prosto ne unosite dovoljno hrane (obroci su vam mali i siromašni ugljenim hidratima pre svega), ako pravite velike pauze između obroka ili ako naporno vežbate. Zapravo, pad nivoa šećera u krvi je uzrok mučnine i malaksalosti.

Hormone krivimo za mnoge promene u trudnoći. Jedna od njih su i promene na koži koje mogu nastati tokom drugog stanja. Najčešće su to strije na stomaku, koje iskusi veliki broj trudnica.

 

Ovo ne mora biti vaš scenario, ako sa negom kože krenete na vreme. Ali pazite – neka to bude kvalitetna kozmetika, bez hemikalija koje koža može da upije. Dr Pilar krema za negu kože sklone strijama je dobar izbor kojim su mnoge žene zadovoljne. Budite i vi među njima. Sprečite strije ili smanjite njihovu vidljivost ako ih već ima. Kremu možete nabaviti odmah klikom na ovaj link: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Osim hormona, glavnih krivaca za sve i svašta u trudnoći, na mučninu utiče i ovo…

 

Faktori rizika koji mogu da pogoršaju mučnine u trudnoći

 

Stres i hroničan umor. Emocionalni stres, fizički i psihički umor mogu biti i uzrok i posledica mučnine u trudnoći i generalno se povezuju sa smetnjama od strane organa za varenje.

Određena vrsta hrane. Ovo je individualna stvar, jer ono što smeta jednoj osobi, ne znači da će smetati i nekome drugom. Na vama je da utvrdite šta je to što vam pravi smetnje.

Česta putovanja, tj, mučnina tokom putovanja (vožnje). U trudnoći, pre svega ranoj, postoji veća skolonost ka ovoj pojavi, a naročito ako ste od toga patili i ranije.

Višeplodna trudnoća. U višeplodnim trudnoćama nivo hormona hCG je viši nego u trudnoćama sa jednim plodom te i mučnine zbog toga mogu biti izraženije.

Prva trudnoća. Prvi put vam organizam, uslovno rečeno, “nije pripremljen” na hormonske promene, odnosno, još nije iskusio nešto slično, te može postojati veća sklonost ka pojavi mučnine u trudnoći. Takođe, ukoliko nije u pitanju prva trudnoća, možete biti preokupirani brigom o starijem detetu i prosto manje obraćati pažnju na promene u organizmu koje su vam već inače poznate od prethodnog puta.

Mučnina u prethodnim trudnoćama. Ono što vam se desilo prethodni put, može da se ponovi opet, ali to ne mora uvek da bude slučaj. Mučnine mogu biti blaže, ali nažalost i teže.

Toplo vreme. Mučnine mogu biti češće leti. Za ovo ne postoji neko naučno objašnjenje, već je prosto izveden zaključak da se trudnice češće žale na mučnine u letnjim mesecima.

Genetika. Ukoliko su vam majka ili sestra patile od mučnine u trudnoći postoji veća mogućnost da će te i vi imati isti problem.

Gastroezofagealni refluks (GER) ili poznatiji kao gorušica. Ovaj medicinski termin označava vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i opisuje se kao osećaj žarenja ili pečenja u gornjim delovima trbuha i/ili iza grudne kosti. Može postojati pre trudnoće ili se javiti u istoj, a u oba slučaja može izazvati ili pogoršati mučninu. Dešava se u ranoj trudnoći, zbog dejstva hormona koji opuštaju mišiće organa za varenje i usporavaju samo varenje, ali i u odmakloj trudnoći kada beba intenzivno raste i vrši mehanički pritisak na želudac.

Migrena. Ukoliko patite od migrena, a naročito onih koje su praćene izraženom mučninom i povraćanjem, postoji veća mogućnost da ćete imati i mučnine u trudnoći. Međutim, nije retkost da vam se migrene u trudnoći prorede ili čak nestanu.

Hidatiformna mola. Ovo stanje se još naziva i molarna trudnoća i označava abnormalan rast tkiva posteljice, češće bez prisustva fetalnog tkiva, a ukoliko je ono prisutno takva trudnoća se obično završava ranim spontanim pobačajem. Osim intenzivnih mučnina praćeno je i nizom drugih tegoba.

Down-ov sindrom. Predstavlja najčešću hromozomsku anomaliju, odnosno, urođeni poremećaj koji se prepoznaje po karakterističnom izgledu lica uz koji je prisutan određen stepen mentalne retardacije kao i niz pratećih problema od strane drugih organa. Veza između pojave mučnina i ovog poremećaja jeste što je on praćen većim porastom nivoa hormona hCG na početku trudnoće nego što je to normalno.

Pretpostavljam da većina žena zna kada se otprilike javljaju mučnine u trudnoći, ali sigurno sve koje su je iskusile najpre žele da saznaju kada će one prestati.

Kada se javljaju mučnine u trudnoći, u kom periodu trudnoće, i kada prestaju?

 

Mučnine u trudnoći tipično počinju između 6. i 9. nedelje, svoj vrhunac dostižu između 10. i 16. nedelje i kod većine trudnica prestaju između 12. i 16. nedelje trudnoće.

 

mučina tokom trudnoće

 

Kod manjeg broja trudnica tegobe se nastavljaju i u drugom tromesečju, a kod vrlo malog broja trudnica tegobe traju tokom cele trudnoće (naročito kad su u pitanju višeplodne trudnoće).

Mučnine u odmakloj trudnoći (u trećem tromesečju)

 

Uzroci kasne pojave ili održavanja mučnina u odmakloj trudnoći bi bili sledeći:

Održavanje visokih nivoa hormona hCG. Ovo se, pre svega, odnosi na višeplodne trudnoće. Osim što je nivo ovog hormona na početku viši nego kad je u pitanju jednoplodna trudnoća, on i  tokom cele trudnoće održava visoke vrednosti.

Beba koja intenzivno raste vrši pritisak na želudac. U poslednjem tromesečju, a naročito tokom poslednjih 6 nedelja trudnoće beba najintenzivnije raste u smislu dobijanja u telesnoj masi. S obzirom na očigledni manjak prostora za rast dolazi do pomeranja organa u trbušnoj duplji majke, te želudac biva potisnut nagore prema grudnom košu. Ovo stvara gorušicu koju često prati i mučnina.

Manjak sna. Nedovoljno sna će dovesti do razvoja hroničnog umora koji u tom slučaju takođe može uzrokovati pojavu mučnine.

Trudnica sa manjim dobitkom u telesnoj masi. Ove trudnice su sklonije padovima šećera u krvi što samo po sebi uzrokuje mučninu.

No, ni sa gojenjem u trudnoći ne treba preterivati. Razlozi su pre svega zdravstveni, ali mogu biti i estetske prirode.

Govorim o pojavi strija koje su dosta česte čak i kod trudnica koje nisu gojazne. Postoji način da se one spreče koji je mnogim mama pomogao i one su oduševljene. Pročitajte njihova lična iskustva na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-strije-iskustva-korisnika/

A sada da kažem koju reč o simptomima.

Kako izgledaju mučnine u trudnoći?

 

Kao što sam već pomenula ranije, ove mučnine se mogu javiti u bilo koje doba dana ili noći, mogu varirati od trudnoće trudnoće, sa tegobama koje se kreću od blagih do vrlo izraženih.

Gruba podela bi glasila ovako:

-jutarnje mučnine – javljaju se uglavnom posle ustajanja, pre prvog obroka

-popodnevne i večernje mučnine – mogu se javiti i pre i posle obroka

-celodnevne mučnine – mogu trajati, uz manje prekide, po ceo dan

i još da napomeneno, da mučnine mogu, a i ne moraju biti praćene povraćanjem.

Tegobe mogu da traju kraće, od pola sata do sat-dva, ili duže, po nekoliko sati tokom dana, a variraju u ovom spektru:

-blag osećaj mučnine ili nelagode u stomaku koju većina trudnica opisuje kao sličnu mučnini tokom vožnje

-nepodnošenje određenih mirisa i hrane

-mučnina koju prate napadi gladi

-mučnina nakon obroka

-jaka mučnina koja je praćena povraćanjem

Ne zna se tačno zašto postoje ove razlike u vremenu i okolnostima javljanja ovih tegoba, ali se pretpostavlja da je u pitanju delovanje različitih hormona koji se luče u trudnoći i koji deluju na različite načine.

Sigurna sam da je većina trudnica koja je iskusila ovaj problem bar jednom pomislila da li će se to odraziti na zdravlje njene bebe. Produžite dalje i saznajte!

Da li su mučnine i povraćanje u trudnoći opasni? Da li to može naškoditi bebi?

 

Postoji zabrinutost od strane mnogih trudnica da mučnine, odnosno, pre svega povraćanje mogu ugroziti rast i razvoj bebe. U najvećem broju slučajeva ove tegobe neće naškoditi bebi, međutim, potrebno je znati u kojim slučajevima treba da se obratite lekaru.

Hyperemesis gravidarum (trudnička hiperemeza)

 

Ovo je stručan naziv za stanje koje podrazumeva trudnoćom izazvano povraćanje koje intenzivno i trajnog karaktera (povraćanje više od 3 puta dnevno), praćeno gubitkom apetita i telesne mase (više od 5% telesne mase pre začeća) i komplikacijama vezanim za gubitak telesnih tečnosti i elektrolita. U malom broju slučajeva ovo se može odraziti i na bebino zdravlje time što biva uskraćena za neophodne joj hranljive materije. Eventualne posledice bi bile: mala porođajna telesna, prevremeno rođenje, a vrlo retko i smrt novorođenčeta. Neke naučne studije su ukazale na potencijalnu vezu između trudničke hiperemeze i problema u kasnijem kognitivnom razvoju deteta (poremećaji učenja, pažnje, pamćenja, govora). Prema tome, ovo stanje zahteva praćenje i terapiju ordiniranu od strane nadležnog lekara, nekada i bolničko lečenje da bi se sve ove nepoželjne stvari izbegle. Srećom, ovo je relativno redak poremećaj koji pogađa oko 1-3% trudnica, a čak 80% trudnica pati blažih oblika mučnine sa ili bez povraćanja.

Kada se obratiti lekaru?

 

U sledećim situacijama predlažem vam da potražite lekarsku pomoć:

-povraćate više od 2-3 puta dnevno, odnosno, ne uspevate da zadržite u sebi gotovo ništa od hrane i tečnosti koju ste prethodno uneli

-povraćate krv

-gubitak više od 1 kg telesne mase nedeljno

-osećate vrtoglavicu ili nesvesticu kada ustajete ili stojite

-mokrite manje i ređe nego inače, a urin vam je tamno prebojen/ ne možete da mokrite

-osećate lupanje ili ubrzan rad srca

-imate česte glavobolje, bolove u trbuhu, vaginalno krvarenje, povišenu temperaturu

-pojava intenzivne mučnine, povraćanja u drugom trimestru

Da li mučnina i povraćanje u trudnoći mogu biti znak nečeg drugog?

 

Svakako da postoji mogućnost da mučnina i povraćanje mogu biti znak nekog drugog oboljenja, kada je svakako propraćena i raznim drugim tegobama. Iz tog razloga, ne treba odlagati odlazak lekaru u gore navedenim situacijama.

Neka od najčešćih stanja su:

-crevne infekcije, infekcije bubrega

-gastroezofagealni refluks, čir, upala slepog creva

-bolesti štitaste žlezde, žučnih puteva, jetre, pankreasa

-migrena

HELLP sindrom

-dejstvo određenih lekova

Da vas malo razbudim i oraspoložim nakon ovih malo zamornih nabrajanja…Da li ste znali da mučnine u trudnoći zapravo i ne predstavljavljaju znak nečeg lošeg?! Radi se o sledećem.

Da li mučnine u trudnoći mogu biti dobar znak?

 

Određene naučne studije sprovedene kod trudnica su ukazale na povezanost između pojave mučnina u prvom tromesečju i manjeg rizika od spontanog pobačaja. Pretpostavlja se da pojava mučnine odražava porast nivoa hormona (hCG, estrogen) koji su neophodni za pravilan razvoj normalne trudnoće, pre svega, zdravog placentalnog tkiva. Naravno, ovo ne znači da odsustvo mučnine u ranoj trudnoći treba da bude razlog za brigu, jer postoji određen broj trudnica sa apsolutno zdravim i normalnim trudnoćama koje je nikad nisu iskusile.

Bez obzira na to što su dobar znak, mučnine nisu prijatne i sigurno želite da ih se rešite. Zato obratite pažnju na sledeće savete koji će vam pomoći da problem rešite na najlakši način.

Kako da ublažite mučnine u trudnoći?

 

Postoji više načina da se efikasno ublaže tegobe ove vrste. Predlažem vam da sami isprobate neke od sledećih metoda i utvrdite šta vam najviše odgovara. Evo nekoliko predloga.

Kako ublažiti mučnine u trudnoći prirodnim putem?

 

Ishrana

  • češće uzimajte manje obroke, 5-6 dnevno, koji su bogati ugljenim hidratima (hleb, testenine, krekeri, pirinač, banane, jabuke) i lako svarljivi

  • orašasti plodovi, pre svega bademi, su se pokazali učinkovitim kod mnogih trudnica

  • keksići, biskviti od đumbira ili kandirani đumbir takođe mogu pomoći

 

ublažavanje mučnina u trudnoći

 

  • dodatna porcija proteina vašoj ishrani u vidu mleka i mlečnih proizvoda (jogurt, sladoled) može ublažiti ove tegobe

  • uzimajte dovoljno tečnosti (najbolje vode), 8-12 čaša dnevno, i to češće pomalo umesto da popijete celu čašu odjednom
  • biljni čajevi takođe mogu biti od pomoći: od đumbira (svežeg ili sušenog) ili nane
  • rashlađena hrana i napitci će vam možda više prijati od toplih
  • držite se podalje od mirisa i hrane koji vam stvaraju problem, izbegavajte prejedanje, izbegavajte zaslađene i gazirane napitke
  • ukoliko patite od jutarnjih mučnina, može vam pomoći da pre ustajanja iz kreveta pojedete tost ili kreker i time izbegnete kretanje sa praznim stomakom
  • da biste izbegli nagli pad šećera u krvi, koji se pre svega dešava noću, savetujem vam proteinsku užinu pred odlazak na spavanje (kuvano jaje, sendvič sa šunkom ili hladnom piletinom)

Promena životnog stila

 

Usporite tempo. Provedite dodatnih 10-ak minuta u krevetu ujutro uz predloženu užinu, podelite i rasporedite svoje obaveze sa partnerom (naročito ako već imate dece), i možda najbitnije od svega jeste da odmorite kad osetite potrebu i obezbedite sebi dovoljno sna.

Koristite prirodnu kozmetiku. Jaki mirisi kozmetičkih proizvoda u trudnoći mogu izazvati mučninu. Prirodna kozmetika miriše, ali ne toliko jako. No, to nije jedini razlog. Veštački mirisi, boje i sastojci u kozmetici nisu dobri ni za zdravlje kože ni sasvim bezbedni u trudnoći.

Dr Pilar krema za negu kože sklone strijama će se savršeno uklopiti u vaš životni stil – na biljnoj bazi i bez hemikalija. Potražite je klikom na sliku ispod:

Vežbajte. Iako se vam se ovo baš i ne čini kao najbolja ideja u datom trenutku, umerena fizička aktivnost uticaće se sasvim sigurno da se osećate bolje. Bilo da je u pitanju šetnja na svežem vazduhu, pilates ili joga za trudnice, korist će biti višestruka.

Održavajte oralnu higijenu. Osim što redovno pranje zuba smanjuje rizik od njihovog oštećenja kod povraćanja (kiselina u povraćenom sadržaju može oštetiti zubnu gleđ), takođe može odagnati onaj neprijatni metalni ukus u ustima na koji se žale mnoge trudnice i koji je svakako povezan sa nastankom mučnine.

Da li su dozvoljeni lekovi protiv mučnine u trudnoći?

 

Pre uzimanja bilo kakvih lekova, uključujući vitamine, biljne i homeopatske preparate, savetujem vam da se prvo konsultujete sa vašim ginekologom.

Ovo bi bile neke terapijske opcije dostupne u našoj zemlji:

Prenatalni vitamini uz eventualnu dodatnu dozu vitamina B6. Ovo je terapija prvog izbora koje je već dugo u upotrebi, duže od pola veka sigurno, iako se razlog njene učinkovitosti još uvek ne zna. Svakako uvek imate na raspolaganju i hranu koja obiluje vitaminom B6 (piletina, ćuretina, riba, banane, krompir, žitarice).

Tablete sa đumbirom. Postoje već neko vreme i na našem tržištu, ali je opet svakako zdravija i prirodnija alternativa đumbir u vidu namirnice.

Homeopatski lekovi. Pre uzimanja ove vrste lekova, osim konsultacije sa vašim ginekologom svakako, poželjno bi bilo možda i da se obratite nekoj homeopatskoj ordinaciji koja bi vam pružila informacije o osnovim principima ovakve terapije.

Lekovi rezervisani za teže slučajeve. To su slučajevi koji zahtevaju bolničko lečenje, a tada se koriste dve grupe lekova: antihistaminici i antiemetici.

Verovali ili ne, postoji i ovo!

Narukvice protiv mučnine u trudnoći

 

Klinička ispitivanja kao i neke naučne studije pokazale su da nošenje ove narukvice može ublažiti mučnine u trudnoći bez ikakvih neželjenih efekata. Nosi se na ručnom zglobu i svoj efekat ostvaruje putem akupresure. Deluje pritiskom na Nei-Kuan akupresurnu tačku na oba članka ruke.

Da biste našli tu tačku postavite tri srednja prsta na unutrašnju stranu članka ruke tako da treći prst bude na pregibu članka ruke. Nei-Kuan tačka je iza vašeg prvog prsta između dve tetive članka ruke gde je i pozicija za dugme. Ukoliko ne možete da se snađete, slobodno ukucajte u internet pretraživaču naziv ove tačke i prikazaće vam se slika koja će vam pojasniti prethodno opisano. Pritom, i ukoliko ne planirate da kupite ovakvu narukvicu ovo je nešto što svakako možete da isprobate sami.

Mučnina u trudnoći i pol deteta

 

Na kraju evo i jedne zanimljivosti. Jedna od takozvanih “bapskih priča” bi mogla imati i naučnu potporu, a to je da se pojava intenzivnijih mučnina i trudničke hiperemeze češće povezuje sa ženskim polom deteta. Objašnjenje nalazimo ponovo u određenim studijama koje su se sprovodile kod trudnica, a koje su pokazale da ženski fetusi podstiču veću produkciju hormona hCG. Međutim, kao i svako pravilo i ovo sasvim sigurno ima svoje izuzetke.

Da vas razveselim još jednom za kraj…Iako mučnine u trudnoći nisu retkost, ne očajavajte – najčešće prolaze i uglavnom ne traju dugo. Iskreno se nadam da će vam uz ove savete biti sasvim podnošljive.