fbpx
kozmetika za bebe

Koja je najkvalitetnija kozmetika za bebe?!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Kozmetika za bebe – neiscrpna tema svake mame. Kako prepoznati kvalitet, ali i rizične hemijske sastojke otkriću vam sad!

Svi roditelji imaju isti cilj, želimo da koža kao i zdravlje naše dece bude na najvišem mogućem nivou. Zato ću vam objasniti zašto je važno da birate kozmetičke proizvode na prirodnoj bazi, da proveravate deklaracije i čitate etikete. 

Kvalitet ili škart – pitanje je sad! Kako birati kozmetiku za bebe?

Sigurna sam da nema mame, a tu uključujem i sebe, koja se bar jednom nije zapitala koja je to najbolja kozmetika za bebe. Uđite u bilo koju apoteku ili drogeriju, potražite deo sa dečjom kozmetikom i shvatićete da ovo nije nimalo lak posao. Naići ćete na more proizvoda i proizođača u kom je vrlo lako izgubiti se. Još ako nemate ideju šta vam tačno treba, lako možete izaći iz prodavnice sa nečim što vam možda zapravo i nije potrebno.

Ukoliko niste raspoloženi da čitate i analizirate sastojke kozmetičkih proizvoda, onda se barem potrudite da odaberete onu kozmetiku koja u sebi sadrži prirodne sastojke.

Ako ste od onih koji žele da prošire svoje znanje o kozmetičkim proizvodima uopšte pratite me dalje. 

Zašto kažem “o kozmetičkim proizvodima uopšte”?

Kozmetika za bebe nije deklarisana isključivo za bebe i stariju decu, nju i te kako mogu da koriste i odrasli. Štaviše, kvalitetna bebi kozmetika se preporučuje odraslima koji imaju osetljivu kožu. 

Neizbežno pitanje je svakako i cena.

Da li je cena garancija kvaliteta kozmetike za bebe?

Kozmetički proizvod visokog kvaliteta ne mora nužno biti i najskuplji. Međutim, ne možete opet ni očekivati da se za neki skroman iznos dobije najkvalitetnija kozmetika za bebe. Tako da ipak moram upotrebiti ovde onu dobru staru izreku: “Koliko para, toliko muzike”. 

Dolazimo polako do toga zašto je uopšte bebama i maloj deci potrebna posebna kozmetička linija. Odgovor je jednostavan, evo podeliću ga sa vama. 

Zašto je koža bebe osetljivija?

Koža je najveći organ u ljudskom telu i njena uloga je pre svega zaštitna, jer sprečava prodiranje mikroorganizama i drugih stranih materija u organizam, a sprečava i gubitak vode iz organizma. Ne treba posebno naglašavati koliko su obe ove funkcije značajne.

Koža beba i male dece nije ista kao i koža odrasle osobe.

 

kozmetika za bebe upotreba

 

Postoje strukturne i funkcionalne razlike u koži koje se naknadno gube do 5. godine, a najdalje do 10. godine života. 

Koje su to razlike?

Koža se sastoji iz tri sloja idući od površine: epidermis, dermis, hipodermis.

Najznačajnije razlike su u epidermisu, tačnije u rožnatom sloju (stratum corneum) i bazalnom sloju (stratum basale) kože, i u dermisu:

 • u površinskom sloju kože, epidermisu, ćelije rožnatog sloja su manjih dimenzija, sadrže manje količine prirodnog vlažećeg faktora (natural moisturising factor-NMF) i između ovih ćelija ima manje međućelijskih lipida (masti)
 • dalje, ćelije bazalnog sloja sadrže manje količine melanina (pigment u koži, kosi, očima) nego kod starije dece i odraslih
 • u dubljem sloju kože, dermisu, glavna razlika je u debljini kolagenih vlakana koja su kod beba i male dece tanja 

Iz navedenog se može zaključiti da je koža beba i male dece tanja za oko 20%, da je propustljivija kako za vodu tako i druge materije, da lakše gubi vodu i da je osetljivija na štetno dejstvo sunčevih zraka.  

Takođe treba imati u vidu i da je telesna površina beba i male dece znatno veća u odnosu na telesnu masu, što nije slučaj kod odraslih. Kad se uzme u obzir veća telesna površina i veća propustljivost kože, jasno je da se kroz dečju kožu mogu apsorbovati veće količine štetnih materija. Kozmetika za bebe ne bi trebalo da ih ima.

Gde je pronaći?

Ne lutajte dalje, imam odgovor.

 

Ljubav prema deci opredelila me je za moj životni poziv i zaista bih volela da mogu da učinim svet boljim mestom za njih. To činim onako kako ja umem i mogu, što je ujedno bio i motiv da nastane Dr Pilar kupka i šampon za bebe. U pitanju je specijalna formula, biljna, proverena i dovoljno blaga za nežnu dečju kožu, a bez štetnih sastojaka, pogodna za svakodnevno kupanje. Mnogim roditeljima je ona jedini izbor i imaju samo reči hvale za nju, jer je koža njihove dece zdrava i nije isušena. Ovo može biti i vaš izbor. Lako je. Potrebno je samo da naručite Dr Pilar kupku na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Konfuzija često nastaje oko toga šta je normalna, a šta osetljiva koža kod beba.

Suva koža, osipi tj. ojedi od vrućine, pljuvačke, bljuckanja, akne kod beba (bubuljice nastale pod dejstvom hormona majke), milie kod beba (beličasta ispupčenja sačinjena od mrtvih ćelija ispod površine kože) nisu nužno znaci da vaša beba ima osetljivu kožu već je ovo prosto normalna i prolazna pojava u najmlađem uzrastu.   

Kada da posumnjate da vaša beba ima osetljivu kožu?

Evo dve najčešće situacije:

 • pojava promena po koži nakon kupanja ili nanošenja krema, losiona – potencijalni uzročnici su sastojci dečje kozmetike
 • pojava promena po koži nakon što obučete bebu ili je umotate u peškir, ćebe – potencijalni uzročnici su sastojci deterdženata za veš, omekšivača, ali i boje kojima se boje tkanine.

Neki delovi bebine kože su podložniji iritacijama. Ovo se, pre svega, odnosi na deo kože prekriven pelenama i upravo zato su osmišljene kreme za pelensku regiju. No, nisu sve kreme iste i ne treba da birate bilo koju. Uvek gledajte sastav i birajte one koje su na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka kao što je Dr Pilar krema za pelensku regiju. Više o njoj možete saznati na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

A kad smo već kod sastava, pročitajte i ovo…

Šta treba, a šta ne treba da sadrži kozmetika za bebe?

Postoji jedna maksima koja savršeno opisuje kakva treba kozmetika za bebe da bude, a ona glasi: “manje je zapravo više”.

Što je manje hemikalija u kozmetičkim proizvodima oni se mogu smatrati kvalitetnijim.

U daljem tekstu ću vam nabrojati koji su poželjni, a koji nepoželjni sastojci dečje kozmetike i time vam, nadam se, olakšati posao kada sledeći put pođete u nabavku stvari za bebu.

Najkvalitetniji i bezbedni sastojci kozmetike za bebe

Potrudiću se da vam sažeto predstavim svaki od ovih sastojaka, a da vam to bude ujedno i korisno.

Biljna ulja u bebi kozmetici

 

 • Kokosovo ulje (Cocos Nucifera Oil) 
 • Bademovo ulje (Prunus Amygdalus Dulcis Oil) 
 • Ulje ovsa (Avena Sativa Kernel Oil) 
 • Ulje jojobe (Simmondsia Chinensis Seed Oil) 
 • Ulje nevena (Calendulla Officinalis Flower Oil)
 • Ulje lavande (Lavandula Angustifolia Flower Oil)
 • Ulje semenki grožđa (Vitis Vinifera/Grape Seed Oil)
 • Ulje semena boražine (Borago Officinalis/Borage Seed Oil)

U gore pobrojanoj grupi dva ulja su esencijalna (ulje nevena i lavande), a ostala su bazna ulja ili ulja nosači. Objasniću vam razliku.

Esencijalna ili etarska ulja su visoko koncentrovani biljni ekstrakti koje je pre upotrebe neophodno razblažiti i za njihovo razblaživanje se koriste bazna ulja. I esencijalna i bazna ulja imaju blagotvorno dejstvo na kožu.

Kad je u pitanju kozmetika za bebe i decu upotreba esencijalnih ulja je ograničena na dva gore pomenuta, ulje nevena i lavande, jer ostala mogu iziritirati osetljivu dečju kožu.

Biljna ulja kao grupa zasebnih kozmetičkih proizvoda imaju višestruku namenu. Kod beba, ali i kod odraslih, se mogu koristiti pre svega za masažu. Moj utisak je da kod nas ovo baš i nije praksa, iako brojne kliničke studije govore o benefitima masaže beba u smislu pozitivnog uticaja na emotivni razvoj i razvoj centralnog nervnog sistema. Takođe se upotreba ulja preporučuje i za uklanjanje temenjače kod beba.

Osim što postoje u formi zasebnog kozmetičkog proizvoda, biljna ulja su takođe i aktivni sastojci drugih kozmetičkih proizvoda.

Ekstrakti biljaka u bebi kozmetici

 

 • Neven (Calendula Officinalis)
 • Kamilica (Chamomilla Recutita)
 • Lavanda (Lavandula Angustifolia)
 • Ovas (Avena Sativa)
 • Aloe vera (Aloe Barbadensis)

Pored biljnih ulja, lekovito bilje se u kozmetičkim proizvodima koristi i u vidu ekstrakata.

Biljni ekstrakti se dobijaju tako što se usitnjeni delovi biljke dovode u kontakt sa određenim rastvaračem koji omogućava izdvajanje aktivnog sastojka iz biljke. Ovaj proces je svakako složen, ima više faza, a takođe ima i više vrsta (načina) ekstrakcije.

Koja god forma da je u pitanju, nepobitna su pozitivna dejstva biljnih preparata na kožu:

1. Zaštitno dejstvo 

Ovo se pre svega odnosi na biljna ulja. S obzirom da se određena ulja dobro apsorbuju u kožu, ona deluju kao odlično hidrirajuće sredstvo. S druge strane, ulja takođe sprečavaju i gubitak vlage iz kože jer se zadražavaju i između ćelija u površinskom sloju kože.

2. Umirujuće, protivupalno i zaceljujuće dejstvo

Odavno su poznata i korišćena lekovita dejstva gore nabrojanih biljaka. Mnogo pre nego što je postojala savremena medicina, od ovih biljaka su se pravili razni melemi koji su se pokazali vrlo delotvornim.

Ostali sastojci u kozmetici za bebe

 

Ova grupa ne nosi poseban naziv, s obzirom da se u njoj nalaze različite hemijske materije za koje se pouzdano zna da imaju blagotvoran efekat na kožu kako beba tako i odraslih.

Pantenol u kozmetici

 

Pantenol je zapravo provitamin B5, hemijsko jedinjenje koje se u ljudskom organizmu pretvara u svoju aktivnu formu, vitamin B5.

Čest je sastojak kozmetičkih proizvoda i glavno dejstvo na kožu mu je zaceljujuće, jer stimuliše procese obnavljanja kože i time olakašva zarastanje rana. S obzirom da pantenol ima sposobnost da vezuje vodu on koži pruža i neophodnu vlažnost sprečavajući njeno isušivanje i iritaciju.

Alantoin u kozmetici

 

Alantoin je organsko jedinjenje koje se dobija ekstrakcijom iz biljke gavez, a prisutan je i u biljkama poput kamilice, cvekle i pšeničnim klicama. Takođe se stvara u metaboličkim procesima u organizmu čoveka, životinja i mikroorganizama.

U kozmetičkim proizvodima, kao i pantenol, ima zaceljujuće dejstvo na kožu koje ostvaruje tako što stimuliše rast ćelija. Takođe ima i dobra hidrirajuća i umirujuća svojstva jer pomaže apsorpciju ostalih aktivnih sastojaka. 

Lanolin u kozmetici

 

Lanolin je vrsta masti dobijena preradom ovčije vune, a proizvod je lojnih žlezda kože ovaca. Kao sastojak kozmetičkih proizvoda mora biti visoko prečišćen.

Obezbeđuje optimalnu zaštitu koži tako što nadomešćuje njen lipidni (masni) sloj sprečavajući tako gubitak vode iz kože. On ne vezuje vodu kao pantenol, ali je takoreći zarobljava u koži stvarajući zaštitni sloj. Odlična emolijentna svojstva lanolina naročito pogoduju suvoj, ispucaloj koži.

Bisabolol u kozmetici

 

Bisabolol je organsko jedinjenje koje se prirodno nalazi u biljkama poput kamilice i brazilskog drveta candeia iz kojih se dobija ekstrakcijom, ali se može dobiti i sintetički.

Dugo se koristi u kozmetici zbog svog poznatog blagotvornog dejstva na kožu. Ima umirujuće dejstvo, naročito na suvu i oštećenu kožu, koje ostvaruje smanjujući iritaciju kože i pružajući joj potrebnu vlažnost. Bisabolol takođe ima i protivupalno dejstvo jer nepovoljno utiče na uzročnike infekcija kože, a s druge strane sprečava i kontaminaciju kozmetičkih proizvoda mikroorganizmima.

Pčelinji vosak (Cera Alba et Flava, Beeswax) u kozmetici 

 

Pčelinji vosak predstavlja mešavinu velikog broja organskih jedinjenja, a proizvod je voštanih žlezda različitih vrsta medonosnih pčela. Dobija se topljenjem saća pri čemu razlikujemo žuti i beli vosak, gde njegova boja boja zavisi od obojenih materija koje prelaze iz zrna polena u vosak. Kao i lanolin, pčelinji vosak u kozmetičkim proizvodima mora biti visoko prečišćen.

Pčelinji vosak u kozmetičkim proizvodima ima višestruko korisno dejstvo. Osim što omekšava suvu i grubu kožu, takođe ima i zaceljujuće dejstvo ubrzavajući zarastanje rana. Propolis u pčelinjem vosku ima antimikrobna svojstva ostvarujući na taj način i protivupalni efekat.

Ši buter (Butyrospermum Parkii/Shea Butter) u kozmetici

 

Ši buter je vrsta masti koja se dobija preradom plodova ši drveta koje raste na području zapadne Afrike, gde se ujedno nalazi i najveća proizvodnja ši butera. 

Ši buter već dugo ima svoje cenjeno mesto u kozmetici. Pre svega, ono je bogato vitaminima i masnim kiselinama koji pružaju idealnu negu svakom tipu kože. Iako plod ši drveta spada u grupu orašastih plodova, on ima vrlo nizak sadržaj proteina koji su glavni krivci za nastanak alergija. Zapravo, do sada još nije dokumentovana alergija nakon lokalne upotrebe kozmetičkih proizvoda koji sadrže ši buter.

Mnogobrojna su blagotvorna dejstva ši butera. S obzirom da koža odlično upija masnoće koje ši buter sadrži on umiruje i omekšava suvu i grubu kožu i ponovo uspostavlja narušenu lipidnu (masnu) barijeru kože. Drugim rečima, stvara zaštitni sloj na koži bez da začepljuje pore. Poznata su i zaceljujuća i protivupalna dejstva ši butera jer pomaže zarastanje rana, a pogodan je i za osetljivu kožu i kožu sa ekcemom.

Nepoželjni sastojci kozmetike za bebe

Verujem da je prva pobrojana četvorka poznata većini publike, ostali možda manje. Moram da naglasim na početku predstojećeg teksta o nepoželjnim sastojcima da je njihova upotreba u kozmetici dozvoljena prema svim svetskim regulativama, te ćete ih naći u mnogim proizvodima poznatih kozmetičkih kuća. Međutim, brojna istraživanja koja su rađena tokom poslednjih desetak godina su dovela do nekih saznanja koja će možda u nekom trenutku pokrenuti lavinu promena u kozmetičkoj industriji.

Dozvoljena upotreba ovih sastojaka podrazumeva poštovanje maksimalnih dozvoljenih koncentracija kao i upotrebu visoko prečišćenih derivata.

Kao pedijatar, ali i kao roditelj pre svega, želim za svoju decu samo najbolje i najzdravije. Znam da to sigurno želite i vi. Vođena time, napravila sam kupku & šampon za bebe bez štetnih sastojaka. Mnogi roditelji su je isprobali, i iskustva kažu da je premašila njihova očekivanja. Zašto? U čemu je njena tajna i šta je razlikuje od drugih kupki? Saznajte ipak iz njihovih ličnih priča koje se nalaze na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-kupka-i-sampon-iskustva-korisnika/

Dole navedeni sastojci najveći problem predstavljaju za one sa osetljivom kožom (u ovu kategoriju se svakako svrstavaju i deca), za one koji su skloni alergijama i koji imaju ekceme. Ovo ne znači nužno da će napraviti problem kod ovih osoba, već prosto da su šanse za neko neželjeno dejstvo veće.

Sulfati u kozmetici 

 

Sulfati su zajednički naziv za grupu hemijskih jedinjenja, među kojima su najčešće upotrebljavani: sodium lauryl sulfate-SLS, sodium laureth sulfate-SLES, sodium dodecyl sulfate-SDS, sodium lauryl ether sulfate. U širokoj su upotrebi u kozmetičkim proizvodima i naći ćete ih u: šamponima, kupkama, tečnim sapunima, pastama za zube, deterdžentima za veš i sudove. Dobijaju se iz petroleuma, ali i biljnih izvora (kokosovo ulje, palmino ulje). 

Glavna namena im je stvaranje pene koja omogućuje temeljno čišćenje kože. Potencijalni problem nastaje što usled ovog temeljnog čišćenja može doći i do uklanjanja zaštitnog, lipidnog (masnog) sloja kože. Zbog toga se sulfati okrivljuju za pojavu iritacija na koži, a u retkim slučajevima mogu uzrokovati i alergiju u smislu pojave kontaktnog dermatitsa. Što je veća koncentracija sulfata, veće su šanse za pojavu iritacija kože.

Parabeni u kozmetici

 

Parabeni su grupa sintetski dobijenih hemijskih jedninjenja koji su kao i sulfati široke primene u kozmetici, a koje ćete naći u: šamponima, kupkama, kremama, losionima, pastama za zube, šminki (maskara, tečni puder), parfemima.

štetni sastojci u kozmetici za bebe

Najčešće upotrebljavani parabeni su: butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben.

Razlog upotrebe parabena je što su oni konzervansi koji imaju antimikrobno dejstvo, te sprečavaju kontaminaciju kozmetičkih proizvoda mikroorganizmima. Međutim, zabrinutost zbog njihove upotrebe u kozmetici potiče od raznih istraživanja koja ukazuju na to da bi parabeni mogli da remete rad hormona, ali i na njihov potencijalni karcinogeni efekat. Kao i u slučaju sulfata, svetske regulative koje dozvoljavaju njihovu upotrebu u kozmetici tvrde da minimalne koncentracije ovi hemikalija ne mogu naškoditi zdravlju.

Ftalati u kozmetici 

 

Ftlati su sintetski dobijena hemijska jedinjenja koja se upotrebljavaju u kozmetici, ali i u proizvodnji plastike. Najčešće korišćen ftlat u kozmetici je diethylphthalate-DEP, a naći ćete ga u: šamponima, kupkama, kremama, losionima, sapunima, deterdžentima za veš, lakovima za nokte i kosu, parfemima.

U kozmetici se ftalati upotrebljavaju kao stabilizatori (održavaju konzistenciju i strukturu kozmetičkih proizvoda) i rastvarači (rastvaraju sastojke kozmetičkih proizvoda nerastvorivih u vodi). Međutim, veća izloženost ftalatima potiče iz hrane, u koju dospevaju iz ambalaže, a nešto manje iz kozmetičkih proizvoda. Potencijalno štetan efekat ftalata ogleda se u njihovom uticaju na rad hormona, jetre, bubrega i mozga, a navodi se i njihovo eventualno karcinogeno dejstvo. Trenutne svetske regulative dozvoljavaju njihovu upotrebu tvrdeći da još nema dovoljno dokaza koju ukazuju da ftalati predstavljaju pretnju po zdravlje.

Silikoni u kozmetici

 

Silikoni su, kao i prethodne dve grupe, sintetički dobijena hemijska jedinjenja, koja ćete u kozmetičkim proizvodima prepoznati pod sledećim imenima: dimethicone, cyclomethicone, dimethiconol, stearyl dimethicone, cetearyl methicone, triethoxycaprylylsilane, cyclopentasiloxane. Obično su sastojci: šampona, regeneratora za kosu, krema, losiona, šminke.

Silikoni stvaraju jednu vrstu zaštitne, gotovo neprobojne, barijere na koži i kosi onemogućavajući gubitak vlage, ali i prodor bilo kakvih spoljašnjih agenasa (hemijskih materija, mikroba..). Iako obezbeđuju koži i kosi mekoću i glatkost nisu poželjni za dugoročnu upotrebu. S obzirom da se kozmetički proizvodi koji sadrže silikone teško ispiraju mogu dovesti do zarobljavanja nečistoća i mrtvih ćelija kože te dovesti do iritacije i upalnih procesa. Takođe, može doći i do isušivanja kože i kose jer se kroz ovaj sloj silikona koža ne može adekvatno hidrirati.

Isti efekat kao i silikoni imaju i hemijska jedinjenja koja se koriste kao njegove zamene u kozmetičkim proizvodima: acrylate, acrylamide, carbomer, polymer, polyvinylpyrrolidone.

Talk u kozmetici

 

Talk je mineral koji je u prirodi prisutan u zemlji u obliku magnezijum-silikat-hidrata. U kozmetici se upotrebljava u formi praha i isključivo u visoko prečišćenoj formi, a može se naći u sastavu: bebi pudera, šminke, dezodoransa, krema, losiona.

Razlog njegove upotrebe u kozmetici jeste njegova sposobnost da odlično upija vlagu i stvara zaštitni sloj koji štiti kožu od isušivanja i spoljašnjih uticaja. Međutim, osim što može uzrokovati iritacije kože i očiju kod onih koji su osetljivi, postoji mnogo veća zabrinutost vezano za talk. Postoje istraživanja koja ukazuju na moguću povezanost upotrebe talka u kozmetici sa pojavom karcinoma pluća, jajnika i materice kao posledica prirodne kontaminacije talka azbestom u njegovoj prirodnoj formi. Zato je neophodno da talk bude visoko prečišćen i sertifikovan za upotrebu.

Takođe, udisanje talka samo po sebi može uzrokovati oštećenje pluća. Međutim, usled nedostatka ubedljivih dokaza o štetnosti talka po zdravlje njegova upotreba u kozmetici je dozvoljena. 

 

Za kraj spiska sam ostavila sledeća tri sastojka: mineralna ulja, alkoholi i parfemi. Oni nisu uvek loši i nepoželjni, već naprotiv, imaju svoje benefite za kožu. Čitajte dalje i uverićete se i sami!

Mineralna ulja u kozmetici

 

Mineralna ulja koja se upotrebljavaju u kozmetici su visoko prečišćeni derivati petroleuma i prepoznaćete ih pod ovim nazivima: petrolatum, paraffinum, ozokerite, cera microcristallina, microcrystalline wax, synthetic wax. Kozmetički proizvodi koji ih sadrže su: kreme, losioni, šminka.

S jedne strane, odlični su emolijensi koji stvaraju zaštitnu barijeru i ne daju koži da gubi vlagu, čineći je na taj način mekom i nežnom. Nasuprot tome mineralna ulja se ne apsorbuju u kožu niti je ishranjuju, te mogu stvariti masan sloj na koži i na taj način začepiti pore. Prema tome, ako imate problematičnu kožu sklonu stvaranju bubuljica trebalo bi da izbegavate mineralna ulja. Ali, ako vam je koža suva ili sklona ekcemima mineralna ulja će vam prijati. Takođe, mineralna ulja su nezaobilazan sastojak krema za pelensku regiju jer formiraju zaštitni sloj na koži koji štiti od iritanasa prisutnih u mokraći i stolici. 

Kad su u pitanju mineralna ulja, postavilo se i pitanje njihovog mogućeg karcinogenog efekta s obzirom da se dobijaju preradom petroleuma koji je derivat nafte u kojoj su prisutne ovakve supstance. U kozmetici je dozvoljena upotreba samo visoko prečišćenih derivata mineralnih ulja koji ne sadrže ove potencijalno problematične supstance.

Alkoholi u kozmetici      

 

Alkoholi predstavljaju veliku grupu različitih hemijskih jedinjenja koja imaju razne namene u kozmetici, ali i efekte na kožu. Mogu se dobiti iz prirodnih, biljnih izvora, ali i sintetički. Upotrebljavaju se kao konzervansi (sprečavaju mikrobnu kontaminaciju kozmetičkih proizvoda) i rastvarači (rastvaraju sastojke kozmetičkih proizvoda nerastvorivih u vodi). Alkoholi takođe pomažu i da se drugi sastojci u kozmetičkim proizvodima bolje upijaju u kožu. Nalaze se u obilju kozmetičkih proizvoda: šamponima, kupkama, tečnim sapunima, kremama, losionima, parfemima.

Alkoholi su poznati po svom protivupalnom i dezinfekcionom dejstvu jer ubijaju bakterije, ali njihovo neželjeno dejstvo je isušivanje kože koja tad postaje podložna iritaciji i alergijskim reakcijama. Međutim, nemaju svi alkoholi ovaj nepovoljan efekat na kožu. Zato ih na neki način možemo podeliti na “loše” i “dobre” alkohole. 

 • Loši alkoholi – prosti ili denaturisani alkoholi: ethanol/ethylalcohol, methanol/methylalcohol, propyl alcohol, isopropyl alcohol, alcohol denat, SD alcohol.
 • Dobri alkoholi – masni alkoholi: cetyl alcohol, stearyl alcohol, cetearyl alcohol, lauryl alcohol, myristyl alcohol, oleyl alcohol, decyl alcohol, glycerin/glycerol; aromatični alkohol: benzyl alcohol. 

Masni alkoholi se dobijaju iz biljnih ulja, ne isušuju kožu već joj pružaju odličnu negu tako što je ishranjuju i hidriraju. Kozmetika na bazi bilja se ne može zamisliti bez masnih alkohola.

U grupu “dobrih alkohola” bi se mogli svrstati i organski alkoholi koji su biljnog porekla. U kozmetici se upotrebljava organski etanol koji se dobija šećerne trske, žitarica, kukuruza, grožđa. Određena istraživanja su pokazala da organski alkoholi manje isušuju kožu od prostih ili denaturisanih alkohola jer ne sadrže u sebi aditive.

Ono što treba upamtiti u ovoj velikoj priči o alkoholima jeste da i denaturisani alkoholi neće napraviti problem sa kožom ukoliko se primenjuju u dozvoljenim, manjim koncentracijama. To znači da treba da budu pri kraju liste sastojaka koja je navedena na nalepnici svakog kozmetičkog proizvoda (na početku liste su sastojci čija je koncentracija najveća, a idući ka kraju liste koncentracije su sve manje).

 

Parfemi u kozmetici                 

 

Parfemi su različita prirodna ili sintetička hemijska jedinjenja koja daju prijatan miris, ali i neutrališu manje prijatan prirodni miris kozmetičkih proizvoda.

Parfemi generalno ne predstavljaju poseban problem i većina ljudi preferira prijatan miris kozmetičkih proizvoda. Izuzetak su naravno osobe sa osetljivom kožom i ekcemima, a tu svrstavamo i decu čija je koža zbog nezrelosti osetljiva. Kod određenih pojedinaca u pomenutoj kategoriji, parfemi mogu uzrokovati iritacije kože i alergijske reakcije, i zapravo se smatraju najčešćim uzročnicima kontaktnog dermatitisa kad su u pitanju kozmetički proizvodi.

Na tržištu se mogu naći kozmetički proizvodi koji sadrže hipoalergene parfeme koji vrlo retko izazivaju iritacije i alergijske reakcije, ali i proizvodi koji su bez parfema. Hipoalergeni parfemi su sjajan izum moderne kozmetologije, blagi i prijatni, koji upotrebljeni u vrlo malim količinama efikasno neutrališu ne tako prijatan miris prirodnih kozmetičkih proizvoda. 

 

Ukratko još samo da dodam sledeća hemijska jedinjenja koja takođe ne bi trebala da se nađu kozmetičkim proizvodima za bebe i decu: triclosan, formaldehid i njegovi derivati i oslobađači (methyl aldehyde, methanediol, methanal, methylene glycol, methylene oxide, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, quaternium-15, hydroxymethylglycinate, bronopol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane), etanolamini, nitrozamini, veštačke boje (boje čiji je colour index-CI manji od 75000). Pobrojana jedinjenja se koriste kao konzervansi i stabilizatori u kozmetici i osim što mogu delovati kao iritansi i alergeni, sumnja se da mogu imati i organotoksična dejstva.  

Čini se da morate da budete dobro potkovani znanjem hemijem da biste izabrali pravu kupku. Ne mora tako. Dovoljno je samo da nađete brend od poverenja.

Dugo sam se bavila istraživanjem sastojaka kozmetičkih proizvoda kako bih naparavila najbolju formulu za kupanje dece – koja ima najkvalitetnije sastojke i nema štetnih sastojaka. Tako je nastala Dr Pilar kupka&šampon za bebe i decu. Možete je i vi naručiti popunjavanjem ove forme:

 

OGRANIČENA AKCIJSKA PONUDA
Srbija:

1850 RSD

Crna Gora:

16,5 EUR

BiH:

29,5 KM

Popunite formu Vašim podacima i Dr Pilar šampon & kupka će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete

Evo još jedna korisna stvar!

Tvrdnje na kozmetičkim proizvodima za bebe

Razjasniću vam ukratko šta znače tvrdnje na kozmetičkim proizvodima:

 • dermatološki testirano: Testirano na koži od strane medicinski kvalifikovanog osoblja.
 • hipoalergeno: Retko izaziva alergijske reakcije na koži, znatno ređe u odnosu na one kozmetičke proizvode koji ne nose ovu oznaku.
 • za osetljivu kožu: Retko izaziva iritacije na koži, znatno ređe u odnosu na one kozmetičke proizvode koji ne nose ovu oznaku.
 • prirodno: Sadrži sastojke dobijene iz prirodnih izvora minimalnim procesima prerade, bilo da su to samo aktivni sastojci ili svi sastojci kozmetičkog proizvoda.
 • organsko: Sadrži 95% sastojaka koji su uzgojeni prema pravilima organske proizvodnje.
 • pH neutralno i pH balansirano: pH neutralno podrazumeva pH vrednost oko 7, a pH balansirano podrazumeva pH vrednost oko 5.5. pH vrednost kože se kreće od 4,5 do 6.7 i za to je poželjno da kozmetički proizvodi budu u pH opsegu od 4,5 do 7.

Verujem da vas je malo zabolela glava od ovih objašnjenja i nabrajanja. Naravno da ne morate sve ovo da čitate i proučavate kao lekciju u školi. Neka vam služi kao podsetnik koji ćete pogledati s vremena na vreme, kad vam to zatreba. 

Kozmetički proizvodi za bebe i decu

Osnovni set kozmetičkih proizvoda za bebe sadrži:

 

bebi kozmetika

 

1. Šampon, kupka ili kombinacija šampon-kupka za bebe

 

Ove proizvode ćete koristiti gotovo svakodnevno prilikom kupanja bebe. Osnovno pravilo je da su vam dovoljne male količine. Najpogodnije su formule “bez suza” koje se brzo i lako ispiraju.

2. Kreme za bebe: krema za lice, krema ili mleko/losion za telo, krema za pelensku regiju, krema protiv ojeda

 

Izuzev kreme za pelensku regiju, ostale kreme se upotrebljavaju po potrebi.

Krema za pelensku regiju se upotrebljava više puta dnevno tokom prvih godina života. Izuzetno je važno da bude kvalitetna i da adekvatno štiti bebinu nežnu kožu od štetnog uticaja mokraće i stolice. Zaštita kože bebe u pelenskoj regiji je izuzetno važna upravo zbog česte pojave ojeda kod beba u tom predelu.

Znajući značaj ove kreme u svakodnevnoj nezi dece, napravila sam posebnu kremu za pelensku regiju koja je specifična formulacija namenjena nežnoj bebinoj koži – bez štetnih sastojaka. Mnogi roditelji kažu da im je promenila stav o kozmetici, a mnogima i kvalitet života, jer su njihova deca manje sklonn ojedima i manje nervozna. Pročitajte jedno takvo iskustvo na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-pelensku-regiju-je-spas-za-kozu-moje-bebe/

Krema/mleko za lice i telo, krema protiv ojeda upotrebljavaju se samo kada postoji potreba za tim, odnosno, ako primetite da beba ima suvu, iziritiranu kožu i pelenski ojed. Razlika između kreme i mleka/losiona je što je u losionu osnovna komponenta voda te je manje masan, lako se nanosi i brže upija. Ovi proizvodi se upotrebljavaju u malim količinama koje se nanose samo na zahvaćene delove kože. 

3. Ulje za bebe 

 

Bebi ulja možda baš i nisu u širokoj upotrebi kod nas, iako nema nekog posebnog razloga za to. Na tržištu imate na raspolaganju mineralna ulja i prirodna, biljna ulja. Svakako da su biljna ulja bolji izbor, jer osim što su apsolutno bezbedna za upotrebu takođe i ishranjuju kožu. Koriste se za masažu beba kao i za uklanjanje temenjače. Imajte samo u vidu da koža najmlađih slabije upija ulja te ih je zbog toga potrebno koristiti u malim količinama, a višak ukloniti sa kože tokom kupanja bebe.

Prirodna kozmetika za bebe vs. medicinska kozmetika za bebe   

Verujem da mnogi od vas doživljavaju ove dve vrste kozmetike kao neka dva rivala. Dok se nisam ozbiljnije pozabavila ovom tematikom i ja sam na kratko upala u tu zamku. 

Razuveriću vas odmah. Ove dve vrste kozmetike jesu različite, ali se u jednom segmentu preklapaju. 

O čemu je reč?

I prirodna kozmetika može biti medicinska kozmetika.

Evo kako…

Ukoliko neko kozmetičko sredstvo sadrži prirodne aktivne sastojke koji ublažavaju, leče ili sprečavaju određena stanja i bolesti kože onda potpada pod domen medicinske kozmetike. Kozmetička sredstva koja su namenjena isključivo čišćenju, ulepšavanju i menjanju izgleda kože ne spadaju u medicinsku kozmetiku. 

Prirodna kozmetika za bebe 

 

Prirodna kozmetika za bebe, kao i za odrasle sadrži sastojke koji su dobijeni iz prirodnih izvora (biljaka i minerala) minimalnim procesima prerade. Prirodni sastojci u kozmetičkim proizvodima mogu biti samo aktivni sastojci ili čak svi sastojci proizvoda i u dečjoj kozmetici to su: vitamini, proteini, masne kiseline, ceramidi, biljni ekstrakti. Ono što je važno jeste da oni sastojci koji nisu prirodnog porekla budu takođe kvalitetni i neškodljivi.  

 

prirodna kozmetika za bebe

 

Kada je u pitanju prirodna kozmetika ne mogu da izostavim da pomenem da postoji organska kozmetika za bebe i decu koja podrazumeva upotrebu biljnih sastojaka dobijenih iz organskog uzgoja. Organska kozmetika kao takva je sertifikovana i jasno definisana pravilima organske proizvodnje.

Prednost prirodne kozmetike je nepobitna – prirodni sastojci su nesumnjivo bolja opcija kad je u pitanju nega kože i dece i odraslih jer je rizik od itritacija i alergija znatno manji.

Potencijalne mane prirodne kozmetike bi bile cena, s obzirom da proces proizvodnje može biti donekle zahtevniji, i kraći rok trajanja, jer ne sadrži sintetičke konzervanse.                                                   

Medicinska kozmetika za bebe

 

Medicinska kozmetika za bebe, kao i za odrasle je kao što i ime kaže spoj kozmetike i medicine. Ova vrsta kozmetike osim što čisti i ulepšava kožu, takođe sadrži i aktivne sastojke koji ublažavaju, leče ili sprečavaju određena stanja i bolesti kože. 

Na neki način, medicinska kozmetika predstavlja “više” od obične kozmetike, a opet “manje” od leka u medicinskom smislu. Prema tome, ova vrsta kozmetike ne može da reši neki ozbiljniji problem ili izleči neko oboljenje kože tj. ne može zameniti terapiju, već može služiti samo kao pomoćna, potporna terapija koja će ublažiti tegobe.

Najčešće upotrebljavana medicinska kozmetika za bebe su: kreme protiv ojeda, šamponi za temenjaču, linija kozmetičkih proizvoda za kožu sa ekcemom (atopijskim dermatitisom). 

Pre nego što posegnete za medicinskom kozmetikom neophodno je da se posavetujete sa vašim lekarom.

Kozmetika za bebe sa ekcemom

Ekcemi su grupa zapaljenskih oboljenja kože, a tri najčešća tipa kod dece su: atopijski dermatitis, seboreični dermatitis (temenjača), kontaktni dermatitis.  

Kad se pomene ekcem, obično se misli na atopijski dermatitis, te je i kozmetika za kožu sa ekcemom u stvari kozmetika za kožu sa atopijskim dermatitisom. Roditelji čija deca imaju ovaj problem znaju da atopijski dermatitis odlikuje suvoća i crvenilo kože praćeni jakim svrabom.

Na žalost, ne postoji jedinstven tretman kao ni kozmetička linija kad je u pitanju ekcem. Ono što pomaže jednom detetu, ne mora da znači da će pomoći i nekom drugom. Možda ćete morati da promenite nekoliko terapijskih kombinacija i kozmetičkih proizvoda dok ne budete otkrili ono što najviše odgovara vašem detetu. Nemojte se potom razočarati ako budu bile potrebne nedelje ili čak meseci pre nego što bude došlo do poboljšanja. 

Nužno je da kozmetika za kožu sa ekcemom bude BEZ: sulfata, parabena, ftalata, silikona, alkohola, parfema, veštačkih boja i da ima neku od oznaka: prirodno, hipoalergeno, za osetljivu kožu.

Najčešći sastojci kozmetike za kožu sa ekcemom su: kokosovo ulje, koloidni ovas ili ulje ovsa, ši buter, pantenol, ceramidi.  

S obzirom da je koža sa ekcemom vrlo suva, za upotrebu su pogodnije kreme u odnosu na losione jer imaju veći sadržaj masti, što je ovakvoj koži preko potrebno.

Ukratko za kraj ovog zaista obimnog i iscrpnog teksta bih vam pomenula i sledeće.

Kozmetika za bebe – proizvođači, preporuke, iskustva

Kako kročite u neku bolje snabdevenu apoteku ili drogeriju shvatićete da je proizvođača i brendova zaista mnogo.

Najpoznatiji brednovi bebi kozmetike na tržištu su: Chicco, Hipp, Sebamed, Weleda, Babylove, Johnson, Nivea, Mustela, Bioderma, Uriage Avene, Mixa, Becutan, Kosili, Babymed, Beccolino i još mnogi drugi. 

Teško je posebno izdvojiti i preporučiti neko od pobrojanih imena iz prostog razloga što su iskustva različita. Ono što odgovara nekom, neće nužno odgovarati i nekom drugom. Prema tome možda i nije loše imati veliki izbor na raspolaganju jer će na taj način sasvim sigurno svako naći ono što mu najbolje odgovara.

Ono što vam preporučujem jeste ono što je meni bio izbor za moju decu, a to je kozmetika na prirodnoj bazi sa što je moguće manje neželjenih sastojaka.

Kada dete ima problem sa kožom, može biti pravi izazov naći kozmetiku koja mu najviše odgovara, a koja mu je opet potrebna. Mojoj deci prosto ne odgovara većina komercijalne kozmetike i rešenje za naš problem sam našla u prirodnoj kozmetici. Svima vama koje muče slični problemi toplo preporučujem da pružite šansu prirodnoj kozmetici, sigurna sam da nećete pogrešiti.

Podsetiću vas još jedanput za kraj da dečju kozmetiku možete da korisitite i vi kao roditelji, jer osim što svima pruža kvalitetnu negu, pokazalo se da je naročito pogodna i za odrasle osobe sa osetljivom kožom.