fbpx
plodni dani

Plodni dani i kako da ih izračunate na čak 6 načina!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Otkrijte kako izračunati plodne dane! To vam može mnogo pomoći u planiranju željene trudnoće. Nije teško, a evo šta sve treba da znate o tome!

Šta su plodni dani?

 

Plodni dani su, najjednostavnije rečeno, dani u mesecu tokom kojih se povećava šansa za trudnoću.

Da biste bolje razumeli, prvo bih vam razjasnila pojam menstrualnog ciklusa, ovulacije i menstruacije.

Menstrualni ili mesečni ciklus žene počinje sa prvim danom menstruacije i traje do prvog dana naredne menstruacije. U proseku ciklus traje između 28 i 32 dana, uz maksimalan normalni opseg od 21 do 35 dana, i ima svoje četiri faze: menstrualna, folikularna, ovulatorna, lutealna. Ceo ovaj proces je složen i obeležen dinamičnim hormonskim varijacijama, ali je dovoljno da znate sledeće:

Ovulacija je proces u toku kojeg se jajna ćelija oslobađa iz jajnika u jajovod i spremna je za oplodnju.

Ovo se dešava jedan dan u toku celog mesečnog ciklusa i traje 24h (prema nekim autorima ovaj kratak period se proširuje na 12-48h).

Ukoliko se tada dogodi oplodnja, ona se dalje razvija u pravcu trudnoće.

Ukoliko se jajna ćelija ne oplodi, dalje nastupa njeno dezintegrisanje, i nakon nekog vremena menstruacija.

Zbog različitosti u trajanju menstrualnog ciklusa, plodni dani se uvek računaju par dana pre predviđene ovulacije uključujući dan ovulacije i dan nakon ovulacije, ali napominjem samo je jedan dan ovulacija – najplodniji dan ciklusa.

A kad je to?

Nastavite da čitate dalje da biste saznali kako najtačnije da izračunate kada je vaš najplodniji dan u mesecu.

Kada su plodni dani i koliko traju?

 

Da bih vam opisala, uzeću kao primer ciklus od 28 dana. Međutim, ukoliko ciklus traje kraće od 28, odnosno, duže od 30 dana, period plodnih dana kao i sama ovulacija se pomeraju za toliko.

Smatra se da se ovulacija događa 14-og dana ciklusa računajući od prvog dana dana poslednje menstruacije, i to je najplodniji dan u ciklusu kada je šansa za trudnoću najveća.

U potencijalno plodne dane osim dana same ovulacije, računaće se i :

 • pet dana pre ovulacije
 • tri dana posle ovulacije

To su dani kada je plodnost niža, odnosno, šanse za trudnoću su manje.

Ostali dani u ciklusu se smatraju neplodnim danima, mada to uvek treba uzimati sa dozom rezerve jer uvek postoje individualne varijacije.

Prema tome, iz ovoga se može zaključiti da plodni dani traju otprilike od 5 do 7 dana, možda čak i 10 dana prema nekim najoptimističnijim studijama, sa svojim vrhuncem između 12-og i 15-og dana ciklusa.

Objašnjenje je sledeće.

Vremenski period plodnosti žene podrazumeva period koliko je jajna ćelija sposobna za oplodnju (12-48h) ali  i period koliko spermatozoidi mogu da prežive u ženskim polnim putevima (oko 5-6 dana).

Ovo se još naziva i “fertilni prozor”

Pogledajte koji su šanse za začeće u procentima u danima “fertilnog prozora” (ovo su sumirani rezultati nekoliko kliničkih studija):

 • 5 dana pre ovulacije: 0,4-7%
 • 4 dana pre ovulacije: 8-17%
 • 3 dana pre ovulacije: 8-23%
 • 2 dana pre ovulacije: 13-29%
 • 1 dan pre ovulacije: 21-34%
 • dan ovulacije: 8-33%
 • 1 dan posle ovulacije: 8-11%
 • 2 dana posle ovulacije: 3-9%

Ukoliko niste ljubitelj brojeva i procenata, možda vam je ova podela zgodnija:

 • od 1. do 7. dana ciklusa: menstruacija – niska plodnost
 • od 9. do 11. dana ciklusa: postmenstrualna faza – plodni dani
 • od 12. do 15. dana ciklusa: potencijalni dani ovulacije i ovulacija – najplodniji dani
 • od 16. do 18. dana ciklusa: postovulacijska faza – plodni dani
 • od 18. do 28. dana ciklusa:  premenstrualna faza – niska plodnost

Dupla ovulacija – šta je to i kako utiče na plodne dane?

 

Retko se može dogoditi da se ovulacija dogodi dva ili čak tri puta u toku meseca, te se tada i period plodnosti produžava. Ova pojava se naziva još i hiperovulacija i nastaje zbog uticaja hormona, a glavnu ulogu u ovom slučaju ima FSH – folikulostimulirajući hormon.

Predisponirajući faktori za hiperovulaciju su: 

 • godine života trudnice – veća je verovatnoća da će starija trudnica ovulirati više od jedne jajne ćelije, ali to ne garantuje njihov kvalitet koji sa godinama slabi
 • genetika – dupla ovulacija može biti porodična pojava i određuje je više gena
 • kontracepcija – nakon prekida kontracepcije može doći do reaktivnog povećanog stvaranja FSH što može rezultovati hiperovulacijom
 • lekovi koji se koriste u procesu vantelesne oplodnje – upotreba ovih lekova dovodi do povećanog stvaranja FSH što opet može dovesti do hiperovulacije

Sve u svemu, dupla ovulacija nam pored pojave dvojajčanih blizanaca (sa različitim datumima začeća), može delimično objasniti i zašto je planiranje trudnoće izazov kao i zašto nekad moderna kontracepcija prosto zakaže. 

Da li mogu da zatrudnim ako imam menstruaciju?

 

Jednostavan odgovor na ovo pitanje bi bio da, moguće je, ali je to retka pojava

Smatra se da čak i kod žena koje imaju redovan ciklus postoji mogućnosti da se ovulacija desi neposredno pre menstruacije, ili pri kraju menstruacije. Svakako da je ovo češća pojava kod žena koje imaju izvesne probleme sa zdravljem, sa funkcijom reproduktivnih organa ili usled preterane izloženosti stresu, kao posledica nepravilne ishrane (strogih dijeta, gojaznosti…), itd.

Neplodni dani i trudnoća? Da li je to moguće? 

 

Da li mogu da zatrudnim tokom neplodnih dana? Ovo je takođe jedno od čestih pitanja, a odgovor je:  moguće je i to.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je u principu naučna pretpostavka, koja, naglašavam, “predviđa” moguć, ali ne i siguran ishod. Razlog ovome je to što je menstrualni ciklus, a ujedno i ovulacija, vrlo varijabilna i individualna stvar podložna dejstvu raznih (gore i dole pomenutih) faktora. Prema tome, njihovo izračunavanje može poslužiti samo kao neka vrsta olakšice u procesu planiranja trudnoće, ali ne i kao zaštita od iste.

 

Ukoliko planirate trudnoću, planirajte i da pređete na zdravije životne navike. Pored ostalog, tu mislim i na izbor kozmetike za negu kože koja treba da bude bez štetnih sastojaka. Pravilna i blagovremena nega kože sprečiće nastanak strija, a već postojeće strije ublažiti i sprečiti njihovo širenje u trudnoći. Za te namene preporučujem Dr Pilar kremu za negu kože sklone strijama – i pre i tokom i nakon trudnoće. Možete je naručiti na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

No, vratimo se računici.

Kako se računaju plodni dani?

 

Na raspolaganju su vam razne metode koje vam mogu pomoći da odredite vaš period plodnih dana. Imajte samo u vidu da su varijacije mesečnog ciklusa uvek moguće što se svakako odražava i na plodne dane. Ove varijacije su moguće kako kod zdravih žena, ali naročito kod žena sa određenim zdravstvenim problemima, a potencijalni uzroci su sledeći:

 • neka trenutna, prolazna lakša bolest (prehlada, stomačni virus, mokraćna infekcija itd.) 
 • uzimanje određenih lekova (antibiotici, analgetici, antidepresivi itd.), 
 • izloženost većem stresu
 • smenski rad i nedostatak sna 
 • varijacije u telesnoj masi 
 • pušenje 
 • neredovni ciklusi
 • hormonski poremećaji
 • dijabetes
 • problemi sa štitastom žlezdom

1. način: Kalendar plodnih dana

 

kalendar plodnih dana

 

Pre nego što počnete da računate svoje plodne dane, poželjno bi bilo da pratite svoj mesečni ciklus barem 3-6 meseci.

Za to vam može poslužiti mali, džepni kalendar ili rokovnik u koji ćete beležiti:

 • datum prvog dana menstruacije
 •  koliko dana vam traje menstruacija 
 • koliko dana vam traje mesečni ciklus (uključujući i dan kada ste dobili menstruaciju)

Što duže budete pratili ciklus na ovaj način, metoda će biti preciznija i imaćete bolji uvid u to kako se vaš ciklus menja.

Izračunajte svoje plodne dane na sledeći način:

 •  prvi plodni dan ciklusa: od broja dana vašeg najkraćeg ciklusa oduzmite broj 18 i dobijeni broj dana dodajte brojeći dane od prvog dana vašeg ciklusa
 • poslednji plodni dan ciklusa: od broja dana vašeg najdužeg ciklusa oduzmite broj 11 i dobijeni broj dodajte brojeći dane od prvog dana vašeg ciklusa

Na primer: 

 • najkraći ciklus ima 28 dana: 28-18=10, ako je prvi dan ciklusa npr. 5. u mesecu dalje računate 5+10=15, prvi plodni dan je 14. u mesecu (jer računate i prvi dan menstruacije)
 • najduži ciklus ima 31 dan: 31-11=20, ako je prvi dan ciklusa je 5. u mesecu dalje računate 5+20=25, poslednji plodni dan je 24. u mesecu (jer računate i prvi dan menstruacije)
 • znači, plodni dani su od 14. do 24. u mesecu, a sama ovulacija je negde na sredini

2. način: Kalkulator plodnih dana

 

Ukoliko vam je komplikovano da sami računate svoje plodne dane ili prosto ne želite da se zamarate time, postoje na internetu razni programi, odnosno, kalkulatori plodnih dana koji će vam olakšati i skratiti posao. Oni funkcionišu na principu prikazane računice, uz uslov unošenja prosečnog trajanja vašeg mesečnog ciklusa  i prvog dana vaše poslednje menstruacije.

Kako još odrediti plodne dane?

Možete probati da pratite i sledeće:

3. način: Praćenje telesne temperature tela i vaginalnog sekreta kao način određivanja plodnih dana

 

Kada govorimo o praćenju telesne temperature, misli se na bazalnu telesnu temperaturu, a to je temperatura tela u mirovanju.

Ove promene u telesnoj temperaturi tokom ovulacije su minimalne i kreću se od 0,4C do 1C, te vam je potreban digitalni ili poseban termometar za ovu namenu da biste mogli adekvatno da je pratite. Temperaturu je najbolje da merite ujutro pre ustajanja, u isto vreme, na isti način, a poželjno je da ste prethodno imali barem 5 sati noćnog sna. Kada bazalna telesna tempratura poraste za vreme ovulacije ona ostaje povišena sve do početka menstruacije.

Što se tiče vaginalnog sekreta, dolazi do sledećih promena tokom plodnih dana:

 • količina (postaje obilniji),
 • izgled (postaje ređi i prozirniji),
 • konzistencija (postaje sluzav i lepljiv),
 • čak se može izmeniti i miris (koji je nešto jači, ali ne i neprijatan).

Ovaj izgled i konzistencija vaginalnog sekreta opisuje se još i kao izgled sirovog belanceta.

Da li ste znali da postoje i testovi u vidu traka i mini mikroskopa za praćenje ovulacije?

Ako niste, saznajte sad kako oni funkcionišu!

4. način: Test trake za ovulaciju i određivanje plodnih dana

 

Test trake za ovulaciju, koje nazivaju još i LH trake, predstavljaju kućne testove za praćenje ovulacije i vrlo su slični kućnim testovima za utvrđivanje trudnoće.

Ova vrsta testa detektuje u urinu povišene vrednosti luteinizirajućeg hormona (LH) koji izaziva ovulaciju, odnosno oslobađanje jajne ćelije iz jajnika (otuda i naziv LH traka).

Ovaj skok vrednosti LH se dešava otprilike 12-36h pre ovulacije. 

U pakovanju se obično nalazi 5-10 traka, zato što više dana uzastopno mora da se raditi test da bi se “uhvatio” skok LH koji je najviši neposredno pre ovulacije.

Test za praćenje ovulacije je preporučljivo raditi u poslepodnevnim časovima (između 12h i 20h) i to svakog dana u isto vreme, pri tom se savetuje da se pre testa ne mokri 2h i ne unose velike količine tečnosti.

Izvodi se slično kao i test za trudnoću. Test traka se zamoči u urinom ispunjenu posudicu do označenog mesta, položi na ravnu površinu i nakon nekoliko minuta se očita rezultat.

Prva linija je kontrolna linija i ona se uvek pojavljuje, a druga linija je test linija čiji intenzitet varira u zavisnosti od količine LH u urinu, odnosno, koliko je ovulacija blizu.

Ako je test linija iste ili jače prebojenosti u odnosu na kontrolnu liniju, test je pozitivan i to znači da je ovulacija blizu. Ako je test linija slabije prebojena ili se ne uočava, test je negativan i to znači da ovulacija nije blizu.

Ovo je orijentacioni postupak, podrazumeva se da detaljno pratite uputstvo koje ste dobili uz test, jer mogu postojati razlike zavisno od proizvođača.

Iako prema podacima dobijenih od proizvođača njihova tačnost ide i do 97%, pouzdanost test traka za ovulaciju je donekle ograničena, s obzirom da je kod nekih žena teško registrovati ovaj skok LH te se ne dobiju sasvim jasni rezultati prilikom tumačenja testa. Ovo je naročito izraženo u slučaju neredovnih ciklusa, nekih hormonskih poremećaja (sindrom policističnih jajnika) i upotrebe određenih lekova (antibiotici, kontraceptivi, lekovi koji se koriste u procesu veštačke oplodnje). 

 

plodni dani određivanje

5. način: Određivanje plodnih dana uz mikroskop za ovulaciju 

 

Mikroskop za ovulaciju je mini optički uređaj za individualnu i višekratnu upotrebu koji prati kristalizaciju osušenog uzorka pljuvačke.

Tokom ovulacije pod uticajem hormona količina natrijuma u pljuvačci se povećava te dovodi pojave kristalizacije pljuvačke kada se ona osuši. Ovo se još naziva i “fenomen paprati” s obzirom da tokom ovulacije kristalizovana pljuvačka pod mikroskopom poprima izgled lista paprati, a kada nije ovulacija ona izgleda poput raštrkanih tačkica.

Test se orijentaciono izvodi tako što treba da se nanese malo pljuvačke na označeno mesto na mini mikroskopu u određenim danima ciklusa kada žena smatra da su joj plodni dani. Zatim se pogleda kroz otvor na drugoj strani mini mikrposkopa i prati da li osušena pljuvačka ima izgled koji podseća na list paprati.

6. način: Folikulometrija – ultrazvučno praćenje ovulacije

 

Ukratko bih vam nešto ispričala i ovoj metodi, iako je ne možete izvesti kod kuće, već se može isključivo obaviti u lekarskoj ordinaciji.

Folikulometrija je utrazvučna metoda gde se obavlja serija ultrazvučnih pregleda u cilju praćenja rasta folikula u jajniku.

Folikul sadrži jajnu ćeliju, tokom ciklusa raste i kad dostigne određenu veličinu on puca i oslobađa jajnu ćeliju u procesu ovulacije. Sa ultrazvučnim praćenjem rasta folikula se može početi između 6. i 8. dana mesečnog ciklusa i obično je potrebno 4-6 pregleda do identifikovanja ovulacije. Ova metoda se koristi u svrhu tempiranja seksualnih odnosa u cilju ostvarivanja trudnoće kada postoje izvesne poteškoće sa začećem, radi ispitivanja steriliteta i u procesu vantelesne oplodnje.

Iako folikulometrija spada u najpreciznije metode praćenja ovulacije, nije 100% pouzdana iz razloga što dimenzije folikula pred pucanje mogu diskretno da variraju od žene do žene. 

Simptomi plodnih dana

 

Sigurno vas zanima i da li postoje neki specifični simptomi kada ste u plodim danima tj. kada ovulirate i kako oni izgledaju. Odgovor je da – kao što postoje i neki rani simptomi trudnoće, postoje i neki simptomi koji mogu da ukazuju na plodne dane. Neke od njih smo već pomenuli, ali da ih sumiramo:

 • kratkotrajni blagi do umereni grčevi/bolovi u donjem delu stomaka
 • promene u vaginalnom sekretu 
 • pojava tačkastog krvarenja ili sukrvice u vaginalnom sekretu
 • blago povećanje telesne temperature 
 • osećaj nadutosti
 • osetljive, bolne grudi
 • promene u konzistenciji osušene pljuvačke
 • povećani seksualni nagon

Svakako da su ovi simptomi individualna pojava, te da bi uvrdili koje se to promene kod vas dešavaju potrebno je da ih beležite barem 3 meseca. Tek tada ćete moći da uvrdite koji se to šablon simptoma kod vas javlja. 

Plodni dani nakon porođaja

 

Sama trudnoća i porođaj su uzrok možda najdramtičnijih promena u telu žene i svakako da imaju uticaj i na mesečni ciklus. Period nakon porođaja je generalno turbulentan, ponekad i konfuzan, ali nešto o čemu sigurno treba voditi računa jesu – plodni dani.

Nova trudnoća se savetuje idealno tek nakon 18 meseci da bi organizam imao dovoljno vremena da se oporavi.

Ukoliko ubrzo posle porođaja (u prvih 6 meseci) ponovo ostanete u drugom stanju postoji verovatnoća da će to nepovoljno uticati na vaše zdravlje ili čak i zdravlje vaše buduće bebe. 

Mesečni ciklus nakon porođaja trpi velike promene, pre svega zbog hormonskih varijacija, ali i usled dejstva određenih lekova kojima ste možda bili izloženi tokom ili nakon porođaja. U principu se ne javlja odmah nakon porođaja, može proći i do 6 meseci i pri tom biti neujednačen ili neredovan, nevezano da li dojite ili ne, ili da li ste se porodili prirodnim putem, odnosno, carskim rezom. Međutim, uvek postoje i izuzeci, pa tako i u ovom slučaju. Moguće je da se termin porođaja poklopi sa početkom ciklusa i da već nakon 4 nedelje od porođaja ostanete u drugom stanju bez da ste prethodno imali menstruaciju. Isto tako, trudnoća može da se desi i nešto kasnije, opet bez prethodne menstruacije zato što se ovuacija desila pre samog mesečnog krvarenja. 

Sve u svemu, najbitnije je sledeće: seksualni odnosi se ne preporučuju pre prve ginekološke kontrole, a to je 6 nedelja nakon porođaja i potom obavezno koristite zaštitu jer postoji mogućnost da ostanete u drugom stanju.

I koža nakon porođaja trpi velike promene. Prvo se rastezala do svojih granica, a sada se vraća u normalu. Ako niste reagovali na vreme i javile su vam strije, ne brinite. Postoji način da se njihova vidljivost ublaži. Dr Pilar krema je bez hemikalija i favorit mnogih mama. Šta kažu njihova iskustva, saznajte na ovom linku: https://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-strije-iskustva-korisnika/

 

Plodni dani nakon kontracepcije

 

Kontracepcijske pilule, flasteri i injekcije, vaginalni prsten, hormonska spirala su vrste kontracepcije koje imaju hormone u svom sastavu i koje svoje dejstvo ostvaruju tako što utiču na hormonske promene koje se dešavaju u organizmu žene tokom mesečnog ciklusa. Deluju tako što sprečavaju ovulaciju, odnosno, mogućnost začeća, ali se koriste i za ublažavanje intenzivnih menstrualnih tegoba i regulaciju neredovnih ciklusa.

Nakon prestanka korišćenja kontracepcije plodnost će se vratiti nakon kraćeg ili dužeg vremenskog perioda zavisno od vrste kontracepcije koja je korišćena:

Kontracepcijske pilule, flasteri

 

Tu razlikujemo dve vrste preparata:

 • kombinovana pilula/flaster (sadrži estrogen i progestin) 
 • minipilula (sadrži progestin).

Nakon uzimanja kombinovanih preparata normalan mesečni ciklus se uspostavlja nakon 1-3 meseca, sa izuzetkom preparata sa produženim režimom uzimanja gde ponovno uspostavljanje ciklusa tj. plodnosti može potrajati i nekoliko meseci.

Kada je u pitanju minipilula, ona sadrži manje hormona te joj je efikasnost nešto manja u odnosu na kombinovane preparate, a i plodnost se po prestanku uzimanja odmah vraća i možete zatrudneti već tokom narednog ciklusa.

Kontracepcijske injekcije

 

Ne preporučuju se ženama koje nakon prekida kontracepcije planiraju trudnoću s obzirom da je potrebno 6-12 meseci da se normalan mesečni ciklus ponovo uspostavi nakon njihove upotrebe. Razlog za ovo je što se one proizvode u obliku depo-preparata koji se sporo otpuštaju u organizmu ostvarujući na taj način dugotrajno dejstvo.

Vaginalni prsten, hormonska spirala

 

Kada je u pitanju vaginalni prsten, on funkcioniše po principu kontracepcijskih pilula, te uspostavljanje normalnog mesečnog ciklusa možete očekivati nakon 1-3 meseca. Međutim, nakon odstranjivanja hormonske spirale ovo može potrajati 3-6 meseci, dok nakon odstranjivanja bakarne spirale normalan mesečni ciklus se uspostavlja nakon mesec dana.

Podrazumeva se da nakon korišćenja navedenih vrsta kontracepcije treba da posetite prvo vašeg lekara ukoliko planirate trudnoću.

Plodni dani nakon 40 godina života – perimenopauza i trudnoća?

 

Perimenopauza obično počinje tokom 40-tih godina života žene i traje između 7 i 14 godina, uz velike varijacije.

Menopauza počinje između 45. i 58. godine, sa početkom u proseku oko 52. godine života, a početak menopauze se može proglasiti ukoliko žena nije imala ciklus najmanje 12 meseci.

Iz ovoga se može zaključiti da mogućnost začeća prirodnim putem postoji jedino u perimenopauzi.

Iako granica u godinama za trudnoću takoreći ne postoji, nakon 40. godine života plodnost počinje da se smanjuje i traje do 5 najduže 10 godina pre nastupanja menopauze.

S druge strane, povećavaju se rizici od pobačaja, razvoja anomalija kod ploda, ali i drugih zdravstvenih problema. Pored svega navedenog, i menstrualni ciklus žene takođe trpi promene u smislu da plodni dani i ovulacija počinju ranije (već u danima nakon menstruacije), “fertilni prozor” je kraći i sami ciklusi mogu postati iregularni ili čak i povremeno izostajati.

Prema tome, ukoliko planirate trudnoću nakon 40-te godine života preporučljivo je prethodno pratiti ciklus nekoliko meseci i svakako konsultovati vašeg lekara.

Nakon što ste pročitali ovaj tekst složićete se samnom da se plodni dani lako mogu izračunati, ali ako to ne želite da radite sami na raspolaganju su vam i razne online aplikacije koje će to učiniti umesto vas.

Zapamtite samo sledeće.

Ukoliko vam je trudnoća cilj, onda vam računanje plodnih dana i same ovulacije može olakšati njegovo postizanje. Međutim, ako je trudnoća nešto što želite da izbegnete, onda vam to nije sigurna opcija i ne treba je koristiti u te svrhe.