fbpx
skidanje stomaka posle porođaja

Kako skinuti stomak posle porođaja na najlakši način?

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Kako skinuti stomak posle porođaja brzo i da li postoje neki trikovi koji to olakšavaju? Saznajte sve o tome i izborite se sa ovim problemom.

Jasno je da je ovo jedno od glavnih pitanja koja muče mame, a da se tiče njih samih, a ne bebe. Trudnoća neminovno utiče na izgled i oblik ženskog tela i to često ume da bude veoma opterećujuće za buduće mame. Upravo zato sam se posvetila ovoj temi da saznamo malo više o tome.

 

Zašto se uopšte stomak toliko promeni i zašto je potrebno vreme da se vrati u normalu? Kako kroz mesece beba raste i razvija se, tako neizbežno raste i stomak. Ove promene pogađaju ceo trbušni zid i matericu, pri čemu se i organi pomeraju, menjaju svoje mesto stvarajući prostor brzorastućem plodu. Kao da ovo nije već sasvim dovoljno, tu je još i uticaj dobijenih kilograma, mišića koji se rastežu, ali i genetike koja rekla bih ređe ide u našu korist (što se kože tiče).

Vraćanje stomaka posle porođaja

 

Vraćanje stomaka u stanje pre porođaja nije brzo, a često ni lako. Kilaža koju ste “nakupili” tokom trudnoće će se samim porođajem smanjiti za nekih 5-7 kilograma, i to je težina koju su činile vaša beba, posteljica i plodova voda. Ovo naravno većini žena nije dovoljno, naročito što i dalje u tom trenutku izgledaju kao da su u drugom stanju. Ostatak kilograma će polako odlaziti tokom meseci, ali koliko brzo ćete povratiti staru liniju zavisi od toga koliko ste se tokom trudnoće ugojili i na kojim mestima.

 

Žene koje su dobile od 10 do 13 kilograma mogu da povrate staru težinu otprilike do kraja trećeg meseca posle porođaja, uz pravilnu ishranu i bez neke posebne dijete.

Ženama koje su dobile veći broj kilograma u trudnoći, trebaće više vremena i truda da se reše viška.

 

 

Dojenje naravno može pomoći i nešto ubrzati ovaj proces.

Moram napomenuti da majke koje doje, a žele da smršaju ne smeju drastično smanjiti kalorijski unos, već je poželjno da se fizički aktiviraju.

Razlog za ovo je što se to može loše odraziti na produkciju mleka i što može doći do otpuštanja štetnih materija u majčino mleko usled naglog topljenja masnih naslaga.

 

Evo kako će se vaš stomak menjati u nedeljama i mesecima nakon porođaja:

 

Prva i druga nedelja nakon porođaja

 

Tokom prvih nedelja nakon porođaja i dalje ćete izgledati kao da ste uveliko u drugom stanju bez obzira na to koliko ste se ugojili u trudnoći.

Zašto?

Prvo, vaš stomak je nadut od nekih 2-2.5 kg zaostale tečnosti koja će se polako izgubiti sama od sebe tokom tih prvih nedelja kroz urin, vaginalnu sekreciju i znoj.

Drugo, vaša materica je i dalje značajno uvećana i trebaće joj više vremena da se vrati u prvobitnu veličinu i na svoje mesto u karlici.

 

stomak nakon porođaja

 

Razumno je ne očekivati velike promene u ovim nedeljama, a svakako ne bi trebalo ni da se opterećujete merenjem ni kilažom. Strpljenje je ono što vam treba. Lakše reći nego sprovesti u delo!

 

Četiri do šest nedelja nakon porođaja

 

U ovom periodu vaša materica će se značajno smanjivati i nakon šest nedelja će imati veličinu sličnu onoj pre porođaja i samim tim će moći i da se vrati na svoje mesto u karlici. Ovo će konačno dozvoliti i rastegnutim stomačnim mišićima sa obe strane trbuha da se polako primiču jedan drugom i vrate u svoj normalan položaj. Stomak će postepeno postajati ravniji i manje otečen i nakon ovih prvih šest nedelja ćete sigurno biti malo zadovoljniji svojim izgledom, iako se verovatno još nećete osećati spremni za sezonu kupaćih kostima.

 

Četiri do šest meseci nakon porođaja

 

Glavni razlog zbog kog žene i kad izgube kilograme mogu imati malo izbočen stomak jeste upravo zbog pomenutih rastegnutih stomačnih mišića i kože stomaka. Ukoliko se žena porodila carskim rezom, ova izbočina se obično nalazi iznad reza. Kod jednog broja žena će se za koji mesec ovi mišići i koža zategnuti i vratiti u stanje nalik onom pre trudnoće. Međutim, neke od nas neće biti te sreće i moraće da vežbaju da bi zategle stomak. U slučaju carskog reza, postoji šansa da nikada nećete povratiti svoj prvobitan izgled stomaka, čak ni vežbanjem.

 

Devet meseci nakon porođaja

 

Zašto sad opet devet meseci? Znate kako, devet meseci je vaš stomak rastao i rastezao se, tako da savršeno ima smisla i da mu treba barem toliko da se vrati u svoje pređašnje stanje, kao i da se izgube suvišni kilogrami.

 

Ipak, uvek treba imati u vidu da se neke žene ugoje više, sporije smanjuju kilažu, da im se desi dijastaza mišića, gubitak elastičnosti kože, pojava strija u trudnoći , a takvi problemi su malo zahtevniji za rešavanje.

Neke stvari možete preduprediti, kao što je recimo pojava strija na stomaku. Dobra krema koja je formulisana bez štetnih sastojaka i na biljnoj bazi i bogata sastojcima koji neguju kožu i vraćaju joj hidriranost, može napraviti veliku promenu. Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama mnogima je već pomogla, a neke od iskustava možete naći na ovom linku:   https://doktorpilar.com/dr-pilar-krema-za-strije-iskustva-korisnika/

Šta je dijastaza stomačnih mišića nakon porođaja?

 

Trudnoća, pored toga što je fantastični dokaz čuda prirode i života, je i svojevrsno opterećenje za organizam i telo žene. Normalno je da kako stomak raste i beba vrši sve veći pritisak na okolne strukture, stomačni mišići i vezivno tkivo privremeno gube svoj oblik i formu.

 

Međutim, pod uticajem hormona koji imaju ulogu u rastezanju vezivnog tkiva i naglog dobitka većeg broja kilograma, može nastati dijastaza stomačnih mišića ili abdominalna separacija (lat. diastasis recti). To predstavlja razmicanje stomačnih mišića veće od 2.5 cm, tačnije leve i desne strane pravog trbušnog mišića (lat. musculus rectus abdominis) duž trake vezivnog tkiva (lat. linea alba) koja se pruža uzdužno po sredini stomaka i spaja dve strane ovog mišića.

Ovo nepoželjno stanje pogađa u proseku polovinu žena krajem trudnoće ili nakon porođaja i rezultira karakterističnim kupastim ispupčenjem stomaka ispod, iznad ili oko pupka. Ono nastaje usled pritiska organa trbušne duplje na oslabljen trbušni čiji su mišići usled razmicanja izgubili svoju potpornu ulogu i sposobnost da zadrže organe trbušne duplje na svom mestu.

 

Dijastaza može izazvati niz tegoba:

  • pojava kile
  • bol u donjem delu stomaka
  • bol u lumbalnom delu kičme
  • bol pri seksualnom odnosu
  • otežano disanje
  • nadutost
  • nedevoljno pražnjenje bešike
  • inkontinencija urina
  • zatvor
  • otežano disanje
  • teškoće pri kretanju
  • loše držanje tela

 

Dijastaza se češće javlja kod žena koje imaju više od 35 godina života, kod žena koje su rađale više puta, kod višeplodnih trudnoća, kod gojaznih trudnica, kod trudnica sitne konstitucije i ako je velika beba.

Kako da znam da li imam dijastazu?

 

Dijastaza sama po sebi ne boli i ono što možete osetiti jeste slabost trbušnog zida dok obavljate neke lakše poslove, poput podizanja korpe veša i slično. Ukoliko niste sigurni, možete sami da proverite da li imate dijastazu na jednostavan način:

 

  • lezite na leđa na čvrstu podlogu sa nogama savijenim u kolenima
  • prste šake postavite preko pupka
  • podignite glavu i ramena, dok je ostatak leđa i dalje zalepljen za podlogu
  • ako u tom položaju osetite da se leva i desna strana trbušnog mišića sastaju na sredini, nemate dijastazu
  • ako vam u tom položaju prsti “propadaju” u predelu pupka verovatno imate dijastazu (kod žena koje imaju višak kilograma potrebno je primeniti blag pritisak)

 

Ukoliko je širina propadanja, odnosno razmak između leve i desne strane trbušnog mišića veći od 2.5 cm, takva dijastaza zahteva lečenje, prvo u vidu fizikalne terapije tj. vežbi ili u krajnjem slučaju hirurško lečenje. Dijastaza širine do 2 cm se obično sama povlači posle nekoliko meseci od porođaja, pri čemu vežbe i nošenje pojasa ili steznika za trudnice/porodilje mogu pomoći da se ovaj proces ubrza.

 

Ono što je važno da znate jeste da se tokom redovnog kontrolnog pregleda nakon porođaja ne radi provera stomačnih mišića osim ukoliko to ne zatražite.

 

Koje vežbe su zabranjene kod dijastaze?

 

Ukoliko imate potvrđenu dijastazu, određene vežbe ne smete raditi dok se taj problem ne reši, jer će to samo dodatno pogoršati vaše stanje. Takođe, treba da izbegavate podizanje teških stvari (uključujući i stariju decu), kao i sve pokrete koji će napinjati trbušni zid tako što će ga ispupčavati ka napred, npr. ustajanje iz kreveta ili sa stolice. Ove pokrete izvodite pažljivo, tako što ćete koristiti ruke i opterećenje sa trbuha prebaciti na bočne strane tela.

 

Vežbe koje ne smete raditi ako imate dijastazu:

 

  • trbušnjaci bilo koje vrste, uključujući podizanje nogu i makazice
  • čučnjevi
  • sklekovi
  • plank vežbe
  • ruski okret ili tvist
  • plivanje
  • joga položaji i pilates vežbe koje napinju trbušni zid
  • plivanje
  • vežbe koje uključuju trčanje i skakanje
  • dizanje bilo kakvih težina

Da li se dijastaza može sprečiti?

 

Odgovor je ukratko, ne.

Ali, šanse da vam se desi dijastaza su značajno manje: ako ste redovno vežbali pre trudnoće i nastavili koliko toliko i u trudnoći, ako imate pravilno držanje tela, ako ste se umereno ugojili tokom trudnoće, ako ne dižete teško, ako pazite da ne opterećujete stomačne mišiće tokom svakodnevnih radnji (poput ustajanja iz kreveta i sl.).

Kako skinuti stomak posle prirodnog porođaja?

 

Nakon porođaja treba biti strpljiv i dati telu vremena, barem nekih 6-8 nedelja da se oporavi, pre bilo kakvih planova o dijetama ili vežbanju. Imajte u vidu da restriktivne i rigorozne dijete ne treba praktikovati u toku dojenja, a i ako ne dojite nisu poželjne. S obzirom da je bolje sprečiti nego lečiti, nije na odmet da na vreme saznate kako da se ne ugojite u trudnoći i tako smanjite posledice u vidu sala na stomaku ili viška kože!

 

 

Kako biste skinuli stomak nakon porođaja ili se prosto rešili viška kilograma potrebna vam je prava taktika uz sistematičan pristup.

Nikakvi suplementi, dodaci ishrani, čarobne tablete za mršavljenje nemaju efekta i ne smeju se kosititi ukoliko žena doji bebu.

Samo strpljenje i disciplina u smislu ishrane i treninga imaju smisla jer će na kraju dovesti do dugoročnog rešenja.

 

Prvo na šta treba obratiti pažnju je ishrana.

 

Kako ishranom skinuti stomak posle porođaja?

 

Ishranu koja je izbalansirana i zdrava treba usvojiti i praktikovati još u toku trudnoće. Tako pomažete svom telu da već tokom trudnoće bude zdravije i smanjujete šanse za prekomerno gojenje u narednim mesecima. Zdrava ishrana će vam pomoći da skinete salo sa stomaka, a i sa ostalih kritičnih zona posle porođaja. Osim toga, obezbedićete sebi potrebne količine vitamina, minerala, proteina i vlakana zbog čega ćete se osećati sveži i puni energije.

 

kako skinuti stomak posle porođaja

Obratite pažnju na sledeće suštinske smernice:

 

  • konzumirajte razne žitarice (bogate su mineralima, vitaminima, vlaknima i daju puno energije)
  • umesto običnog belog hleba i peciva, uzmite integralni i sa žitaricama celog zrna
  • mleko i mlečni proizvodi su nezaobilazni u zdravoj i izbalansiranoj ishrani (mleko nije obavezno ukoliko niste navikli da ga pijete)
  • poželjno je povećati unos povrća, a sveže voće svih vrsta se preporučuje u umerenim količinama
  • izbegavajte industrijske šećere, prerađenu hranu, previše soli, grickalice i loše masnoće
  • unosite dovoljno vode, barem 2l dnevno, jer osim što pomaže varenje, utiče i na očuvanje elastičnosti kože
  • obroke podelite na više manjih, idealno 5 u toku dana, od toga 3 glavna obroka i 2 užine

 

Pored ovakve ishrane nije na odmet uključiti i neku fizičku aktivnost u svoju svakodnevnu rutinu, bilo da je u pitanju obična šetnja ili razne vežbe. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, svakako se najpre posavetujte sa svojim lekarom i u skladu sa njegovim preporukama vežbajte.

Vežbe za stomak posle porođaja

 

Prva nedelja posle porođaja je rezervisana za odmor.

 

Druge nedelje posle porođaja, nakon što vam prestane posleporođajno vaginalno krvarenje, možete početi da praktikujete šetnje (u početku kraće) da bi polako počeli da vraćate kondiciju i određene vežbe za karlicu i stomak.

 

Neke od delotvornih vežbi su na primer:

 

Vežbe za karlicu: Kegelove vežbe, Karlični tilt (pelvic tilt), “Srećna beba” joga položaj (happy baby yoga pose)

Vežbe za stomak: Vežbe učvršćivanja stomaka (abdominal bracing)

 

Šest nedelja nakon porođaja, ukoliko nemate dijastazu ni drugih zdravstvenih problema, možete početi i sa sledećim vidovima fizičke aktivnosti: joga, pilates, plivanje (ukoliko vam je krvarenje prestalo), vožnja bicikla, aerobik niskog intenziteta, vežbe sa tegovima malih težina.

 

U prva tri meseca, a u nekim slučajevima i u prvih šest meseci, poželjno je izbegavati: dizanje tegova i to većih težina, trbušnjake, makazice, plank vežbe, ruski okret ili tvist, intenzivne aerobne vežbe poput trčanja, tenisa i slično.

 

Najbolji savet je da krenete polako i umereno sa vežbanjem i da postepeno povećavate intenzitet. Imajte u vidu da je organizmu potrebno 3-6 meseci da se potpuno oporavi i da se zato neke vežbe izbegavaju u ovom periodu. Ovaj vremenski raspon je varijabilan i zavisi od toga u kakvoj ste formi bili pre porođaja, da li ste redovno vežbali, da li ste profesionalni sportista…Ukoliko imate neke zdravstvene probleme, sve nejasnoće vezano za vežbanje morate razrešiti sa svojim lekarom.

Kako skinuti stomak nakon carskog reza?

 

Carski rez je operacija i podrazumeva da se seče koža, mišići i materica da bi se izvadila beba. Iako rana spolja zarasta relativno brzo i konci se skidaju za 7-10 dana, oporavku koji ne vidite, unutar stomaka treba malo više vremena, u proseku oko 3 meseca.

 

Prvih šest nedelja nakon carskog reza dozvoljena vam je lagana, kratkotrajna šetnja (nakon što vam prestane posleporođajno vaginalno krvarenje) i dizanje isključivo vaše bebe.

Četiri do šest nedelja nakon carskog reza (zavisno od toga koliko se sposobno osećate) možete početi sa gore pomenutim vežbama za karlicu i stomak i produžiti šetnju.

Tri meseca nakon carskog reza možete početi sa sledećim vidovima fizičke aktivnosti: joga, pilates, plivanje, vožnja bicikla, aerobik niskog intenziteta, vežbe sa tegovima malih težina. Prekinite sa aktivnošću i sačekajte još nekoliko nedelja ukoliko osetite nelagodu, bol i zateazanje oko ožiljka.

Šest do dvanaest meseci nakon carskog reza poželjno je izbegavati: dizanje tegova i to većih težina, trbušnjake, makazice, plank vežbe, ruski okret ili tvist, intenzivne aerobne vežbe poput trčanja, tenisa i slično.

Kako zategnuti kožu na stomaku nakon porođaja?

 

Višak kože na stomaku nakon trudnoće i porođaja može biti jako frustrirajuća stvari za žene. Ne samo da estetski narušava izgled tela, već ima i psihološki efekat tako što negativno utiče na samopouzdanje jer žena stvara negativnu sliku o sebi.

 

Vrlo je važno da žene shvate da je njihovo telo obavilo izuzetno važan i težak posao i uložilo ogroman trud u stvaranje života. Iz tog razloga treba da budu malo blaže prema sebi i daju vremena tom svom čudesnom telu da se vrati u svoje pređašnje stanje. Ništa se ne dešava preko noći i u ovom slučaju nije ni dobro za vas da se desi preko noći.

 

Stvari koje možete da uradite da bi zategnuli kožu na stomaku nakon porođaja su kombinacija: zdrave ishrane, vežbi, masaže stomaka i nege kože stomaka.

 

Masaža stomaka, bilo samostalno kod kuće ili u sklopu tretmana, ima svoje benefite jer poboljšava cirkulaciju i na taj način podstiče reparatorne procese ne samo u koži već i dublje, u mišićima i vezivnom tkivu trbuha.

Nega kože u predelu stomaka takođe mora da se promeni. Potrebna vam je zaista kvalitetna krema koja će dubinski hidrirati vašu kožu, koja će pomoći koži da obnovi svoje zalihe kolagena i elastina i samim tim postići da koža povrati svoj tonus i elastičnost i strije postanu manje uočljive (ukoliko ih naravno ima).

Imajući u vidu ove potrebe, osmislila sam posebnu kremu za negu kože u trudnoći i posle nje, koja dubinski hidrira i neguje kožu u ovakvim prilikama. Dr Pilar krema za negu kože sklone strijama je napravljena na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka, pa je pogodna i za sprečavanje strija u toku sam trudnoće ali i za negu kože nakon stomaka nakon porođaja. Do nje možete doći na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-strije/

Steznik za stomak posle porođaja

 

Često pitanje koje žene postavljaju jeste da li treba nositi steznik posle porođaja, i da li njegovo nošenje ima uticaj na smanjivanje stomaka nakon porođaja.

 

Steznik ili pojas za stomak može biti vrlo koristan, kako u trudnoći, tako i posle porođaja i olakšati pre svega svakodnevno funkcionisanje. U trudnoći pruža dodatnu podršku stomaku i ujedno smanjuje pritisak na mišiće leđa.

Posle porođaja, steznik za stomak ima možda i više prednosti i svojom kompresijom pomaže u oporavku na više načina:

 

  • ublažava posleporođajne bolove
  • pomaže da se organi, a naročito materica vrate u svoj položaj i prvobitnu veličinu
  • pomaže mišićima da povrate svoju formu i funkcionalnost (ali neće pomoći kod dijastaze)
  • smanjuje otoke pospešujući limfnu drenažu
  • pomaže zaceljivanje rana i regeneraciju kože pospešujući cirkulaciju
  • pruža veći osećaj udobnosti i podrške, kako stomaku tako i leđima

Ipak, moram napomenuti da prekomerno korišćenje steznika može izazvati upravo kontraefekat, te se mišići neće aktivirati dovoljno i teže će povratiti svoj prbobitni oblik i formu.

Zbog toga, svedite upotrebu steznika na nekoliko sat dnevno, kada ste inače fizički aktivniji.

 

Kako skinuti stomak posle porođaja je opširno pitanje koje se ne tiče samo estetike i fizičkog izgleda, već i zdravstvenog sanja. Zato ovom izazovu pristupite pažljivo i sa mnogo strpljenja jer se vaše telo neće tako lako odreći svojih dragocenih zaliha. Budite strpljivi i vredni, a posavetujte se sa lekarom u slučaju bilo kakvih nedoumica. Uz pravu taktiku, rešićete i ovaj problem, jer telo pamti i neće vas izneveriti.