fbpx
torba za porodilište

Torba za porodilište i šta sve treba da se nađe u njoj

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Šta je potrebno spakovati u torbu za porodilište? Koje su stvari neophodne za vas, ali i za bebu? Evo spiska najbitnijih stvari!

Šta je torba za porodilište?

 

Kako se približavate porođaju, a naročito kad zakoračite u 9. mesec trudnoće, uzbuđenje, napetost i nestrpljenje pomešano sa dozom straha samo nastavljaju da rastu. Pored svih obaveza i briga, treba da razmišljate i o torbi za porodilište. 

Da li je to neka posebna torba koja se kupi? Ili je to obična, praktična torba koju treba napuniti određenim stvarima?

Torba za porodilište zapravo predstavlja mesto za odlaganje stvari i dokumentacije koji su vam neophodni tokom boravka u bolnici, za sam porođaj i prve dane bebinog života.

Razmišljajte o tome da ova torba treba da bude praktična za upotrebu, nikako glomazna i kabasta jer treba da se odloži u mali ormar u porodilištu, ali i laka za prenošenje jer ćete je vi nositi sa sobom tokom boravka u porodilištu.

Neke mame preporučuju raspodelu stvari u tri različite, male torbe.

 • Jednu, koju ćete poneti sa sobom sa najneophodnijim stvarima.
 • Drugu, koju će vam sledećeg dana dostaviti suprug ili rodbina sa ostalim potrepštinama.
 • Treću, u kojoj će biti stvari za izlazak iz porodilišta, koju će vam doneti kada saznate dan otpusta.

Kakva treba da bude torba za porodilište?

 

Torba za porodilište bi trebala da bude nekih srednjih dimenzija, dužine i visine oko 50 cm, a poželjno je da ima dve drške zbog lakšeg nošenja. Ne bi trebala da bude čvrste konstrukcije poput kofera, jer je teže odložiti takvu torbu.

Praktično zatvaranje je dodatna pogodnost zbog lakše dostupnosti stvari koje u nju spakujete.

Poželjno je da ima i neki džep više na sebi zbog sitnica poput stvari za ličnu higijenu, vlažnih maramica ili escajga. 

Imajući sve ovo u vidu, nije važno da li ćete torbu kupiti, pozajmiti ili je već imate, važan je njen sadržaj. Kako god da se odlučite, za jednu ili tri manje torbe, treba da znate tačno šta vam je potrebno. Sve o tome saznajte u daljem tekstu!

Šta treba spakovati?  Spisak za torbu za porodilište

 

U svoj euforiji i nervozi oko porođaja, žene se često pogube u brojnim spiskovima i ponešto i zaborave. Konfuziji doprinosi i činjenica da svako porodilište ima svoje spiskove koji mogu donekle da se razlikuju. 

 

spisak stvari za porodilište

 

Baš iz tog razloga, držaćemo se osnovnih stvari koje su neophodne i zajedničke za svako porodilište. Pre samog pakovanja torbe za porodilište, tokom redovne kontrole, od vašeg lekara zatražite spisak porodilišta u kom će se obaviti vaš porođaj. Tada ćete dodati one stvari koje oni zahtevaju mimo osnovnih stvari koje ćemo ovde nabrojati.

Torbu pakujte tako što ćete razmišljati koje će vam prvo stvari trebati kada napustite porođajnu salu (mrežasti ulošci, mrežaste gaćice, zaštitna prostirka za krevet) i te stvari stavite na vrh torbe ili u neki lako dostupan džep.

Možda ćete se naći u situaciji da neposredno nakon porođaja niste u stanju da uzmete sami ono što vam treba iz torbe te će vam zatrebati pomoć medicinske sestre ili cimerke.

Prvo i najvažnije – DOKUMENTACIJA

 

Spremite sledeće:

 • Ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu (overenu)  
 • Uput za porodilište
 • Fasciklu sa svim izveštajima od ginekologa koji je vodio vašu trudnoću
 • Krvnu grupu i Rh faktor
 • Nalaz testa na hepatitis B (ukoliko ste radili test na HIV ili još neki drugi test, ponesite i to)
 • Nalaz krvne slike i urina ne stariji od 3 nedelje
 • Poslednji nalaz vaginalnog, cervikalnog brisa
 • U slučaju planirane epiduralne anestezije poneti: nalaz krvne slike i biohemije krvi,  vreme koagulacije i vreme krvarenja, poslednji izveštaj anesteziologa
 • U slučaju planiranog carskog reza poneti: nalaz krvne slike i biohemije krvi, nalaz urina, vreme koagulacije i vreme krvarenja

Sve neophodne upute će vam dati vaš lekar kada dođe vreme za to.

Stvari za porodilju

 

Lične stvari koje su potrebne mami pre i posle porođaja, odnosno, tokom celog boravka u bolnici su:

 • Pribor za ličnu higijenu: sapun, šampon za kosu i gel za tuširanje, četkica i pasta za zube, krema, češalj, papirne i vlažne maramice, toalet papir (i još nešto ako smatrate da vam je potrebno, a ne zauzima puno mesta)
 • Peškiri: jedan manji za umivanje i jedan veći za tuširanje
 • Escajg: plastična čaša i manja krpa, eventualno kašika, viljuška, nož (ako želite).
 • Papuče: najbolje je poneti jedne kućne papuče i jedne papuče koje mogu da se kvase – za tuširanje, ali možete spakovati i samo jedan par po želji
 • Spavaćice: uzmite one koje su na raskopčavanje, zbog lakšeg dojenja; poželjno je poneti 3 komada
 • Ulošci: higijenski ulošci koji su vam potrebni u porodilištu su obični mrežasti vatirani ulošci bez krilaca (oni sa krilcima nisu praktični za porodilište); potrebno vam je oko 2 pakovanja 
 • Mrežaste gaćice: nisu neophodne, ali mogu biti od pomoći pri osiguravanju uložaka jer se nakon porođaja ne nosi donji veš; ponesite samo par komada, da vam se nađe pri ruci, ako zatreba
 • Bade mantil ili duži, udoban duks na raskopčavanje: posluži će vam kada odlazite do kupatila ili na obrok
 • Zaštitna prostirka za krevet
 • Krema/mast za bradavice: nije obavezno, ali nije na odmet imati je pri ruci da biste na vreme sprečili nastanak ragada/ranica na bradavicama od dojenja
 • Plastične kese: mogu biti korisne za odlaganje smeća ili prljavog veša
 • Mobilni telefon i punjač 
 • Knjiga ili časopis: popuniće vam vreme koje ne provodite sa svojom bebom (mada je spavanje najbolji način da ispunite vreme nakon porođaja jer vam je odmor tada najpotrebniji)
 • Novac: nije neophodno poneti, ali nije loše da vam se nađe za svaki slučaj
 • Hirurške maske za jednokratnu upotrebu: nekoliko komada je dovoljno, da ih imate pri ruci ako zatrebaju
 • Flaša vode i voće ili neke grickalice po vašoj želji: ponesite manje količine, naknadno će vam doneti još ako vam zatreba

Za dodatne stvari lične prirode poput šminke, gumica i šnala za kosu i drugih sitnica, vi ćete odlučiti šta vam je potrebno da ponesete sa sobom.

 

Dobro bi bilo da negu kože stomaka nastavite i nakon porođaja kako biste sprečili nastanak novih strija. Zato, ukoliko porođaj nije izveden carskim rezom, ponesite i kremu za strije. Najbolje je da bude prirodna, bez hemikalija, a efikasna. Nije samo stomak podložan strijama – možete je koristiti i za butine ili ruke. Moj predlog je Dr Pilar krema za negu kože sklone strijama. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Stvari za bebu

 

Biranje i spremanje stvari koje će vaša beba prvi put obući je sigurno zabavnije nego pripremanje vaših stvari. Stvari koje su neophodne za bebu, a morate ih spakovati u torbu za porodilište su:

 • Pelene za bebu za jednokratnu upotrebu: dovoljno vam je oko 20 komada da ponesete, a veličina pelena koju ćete odabrati je ona koja je namenjena za novorođenčad
 • Tetra pelene (pamučne pelene koje se koriste u razne svrhe): dovoljno vam je 3 komada
 • Krema za pelensku regiju bebe: na raspolaganju vam je više proizvođača, savetujem vam da se opredelite za što prirodniju varijantu jer je ovo nešto što ćete koristiti svaki dan.

Zato jer znam kako je važno da ova krema bude blagotvornog sastava i bez štetnih sastojaka i kako je ponekad teško udovoljiti nežnoj bebinoj koži, napravila sam formulu baš namenjenu za negu ove regije. Roditelji su oduševljeni, bebe zadovoljne, a možete je nabaviti i vi lako klikom na ovaj link: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 • Vlažne maramice za bebe

Nije potrebno nositi dodatnu odeću za bebu, osim one koja je za izlazak iz porodilišta, kao ni druga sredstva za ličnu higijenu bebe i flašice, cucle, varalice.

U porodilištu imaju odeću koja se tamo oblači bebama, kao i stvari potrebne za kupanje i hranjenje beba. 

Stvari za izlazak iz porodilišta 

 

Stvari za izlazak iz porodilišta možete spakovati u torbu za porodilište, ali je možete i  posebno spremiti pa da vam je neko donese kada saznate dan otpusta.

Spisak ovih stvari je sledeći:

 • Odeća i obuća za mamu: neka bude udobna i praktična (imajte u vidu da vam treba odeća koju ste nosili otprilike u 6. mesecu trudnoće); ne zaboravite donji veš i čarape
 • Odeća za bebu: bodi ili benkica i zeka (jednodelno odelce), čarapice, kapica, jakna ili skafander (po potrebi); odeća neka bude udobna i u skladu sa vremenskim uslovima
 • Ćebence: potrebno za uvijanje bebe, tanje ili deblje zavisno od vremenskih uslova
 • Nosiljka ili korpa za bebu: možda vam je najpraktičnije auto-sedište za novorođenčad i male bebe, tzv. “jaje” sedište, koje je ujedno i nosiljka (vodite računa da auto-sedište poseduje atest bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja propisuje minimalni standard sigurnosti auto-sedišta)

Ovo su stvari koje uglavnom nabavite pre odlaska u porodilište. Ono što ćete još sigurno koristiti kada stignete kući i to svaki dan je – kupka za bebe. Kao lekar, savetujem uvek da one budu prirodne i bez štetnih kozmetičkih sastojaka. Znam da kupovine i potraga za proizvodima znaju da budu naporne, ali ne kupujte bilo šta za negu kože svog deteta. Ne morate da lutate gradom. Nabavite zdravu i prirodnu kupku sa šamponom za svoju bebu već sada, kako bi vas čekala spremna kada stignete iz porodilišta. Potrebno je samo da popunite ovu formu:

OGRANIČENA AKCIJSKA PONUDA
Srbija:

1850 RSD

Crna Gora:

16,5 EUR

BiH:

29,5 KM

Cena je po komadu. Popunite formu Vašim podacima i Dr Pilar šampon & kupka će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete

Kada spakovati torbu za porodilište?

 

Ne postoji određeno vreme za pakovanje torbe za porodilište, ali svakako da to treba uraditi negde tokom trećeg tromesečja. Verovatno vam je poznato kada vam je otprilike termin porođaja, te računajte onda prema tom datumu.

 

pakovanje torbe za porodilište

 

Stvari sa spiska poput odeće za vas, odeće za bebu, pelena itd. možete spremiti i dosta ranije.

Dokumentaciju ćete spakovati po dobijanju uputa i laboratorijskih nalaza, tako što ćete sve spremiti u fasciklu i dodati u torbu za porodilište, najbolje na sam vrh jer to prvo predajete kada se prijavljujete u porodilište.

Torba treba da bude spremna oko navršene 36. nedelje, odnosno, kada uđete u 9. mesec trudnoće jer se nakon toga porođaj očekuje i teoretski je moguć svakog dana.

Spakovana torba treba da stoji na dostupnom mestu da možete samo da je pokupite i krenete ukoliko dođe do pojave porođajnih bolova, pucanja vodenjaka ili nekih nepredviđenih okolnosti. Na vama je da li ćete sve spakovati u jednu torbu ili podeliti u dve ili tri pa će vam ih neko dostavljati naknadno. 

Gde nabaviti torbu za porodilište?

 

Torba za porodilište može biti bilo koja praktična torba srednje veličine. Možete je pozajmiti od nekoga ukoliko je nemate, a možete je i kupiti. U bilo kojoj bolje snabdevenoj prodavnici dečje opreme ili preko online prodaje možete kupiti torbu za porodilište. Cene se kreću između 800 i 2000 dinara u zavisnosti od prodavnice kao i proizvođača.

Torbu za porodilište kasnije možete koristiti za kraća putovanja, pakovanje dečijih stvari pri izletima i slično. Torbe nikada nisu višak, uvek će vam poslužiti te nije na odmet imati jednu takvu pri ruci. 

Trudnoća, pripremanje za porođaj i sam porođaj predstavljaju relativno stresan period u životu svake žene. Pomešane emocije, od euforije i uzbuđenja do nervoze i straha su potpuno normalne. Namera mi je da vas ovim tekstom rasteretim dodatne brige oko sastavljanja spiska stvari potrebnih za porodilište. Nadam se da sam u ovome uspela ili vam barem delimično olakšala posao. 

Sastavila sam vam spisak potrebnih stvari za mamu i bebu koje su zajedničke za svako porodilište.  Vama jedino preostaje da prema potrebama vašeg porodilišta dopunite ovaj spisak.

Torba za porodilište je važna stvar za svaku trudnicu i kada vaše stvari budu spremne, sigurno ćete se i vi osećati spremniji za veliki događaj koji vam predstoji.