fbpx
grčevi kod beba

Prepoznajte grčeve kod beba i ublažite ih uz ove savete!

Autor: dr Pilar Svetlana
Ja sam dr Svetlana Pilar, specijalista pedijatrije. Osim iz oblasti pedijatrije, iza sebe imam i iskustvo rada iz oblasti opšte i urgentne medicine. Moja želja i cilj jesu da ponudim znanje svakome ko želi da nauči nešto više o porodičnom zdravlju i zdravom odrastanju.

Grčevi kod beba – kako ih prepoznati, kad počinju i najvažnije, kako ih ublažiti? Odgovori su tu, na dohvat ruke. Saznajte sve na vreme!

Prve nedelje s bebom protiču relativno idilično. Osim što jede, spava i puni pelenu, beba slabo šta drugo radi. Taman kad ste malo “pohvatali konce” vaša slatka mala beba se pretvara u mašinu za plakanje koju u tom trenutku izgleda ništa ne može utešiti.

Dobrodošli u svet bebinih grčeva!

Slažem se da ovo baš i nije neka srećna dobrodošlica, jer je period bebinih grčeva verovatno jedan od najizazovnijih perioda u prvoj godini. S obzirom da grčevi počinju realtivno rano, novopečenim roditeljima je ovaj period još stresniji, jer su nepripremljeni i nenaviknuti na roditeljsku ulogu. Neutešan plač bebe bi doveo do ivice izdržljivosti čak i najstaloženije, a naročito one koji su novi u roditeljskim vodama.

Pa da krenemo…Sve što ste hteli da znate o grčevima kod beba, i više!

Šta su grčevi kod beba?

Grčevi kod beba ili infantilne kolike se opisuju kao periodi produženog, intenzivnog plača i razdražljivosti bez objektivnog razloga kod inače zdravog odojčeta.

Grčevi su dobro poznata pojava u pedijatriji, jer roditelji često završe u lekarskoj ordinaciji u strahu da sa njihovom vrlo uznemirenom bebom nešto nije u redu. Međutim, infantilne kolike nisu bolest već zapravo varijanta normalnog ponašanja koje se uočava kod oko 20% odojčadi.   

Bebini grčevi su bezopasni, međutim mogu mogu biti vrlo uznemirujući, naporni i frustrirajući najviše za roditelje, ali i okolinu.

Zašto?

Razlog je jednostavan. Beba plače bez očiglednog razloga i vrlo je teško ili gotovo nemoguće utešiti je. Da bi stvar bila još teža, ove epizode neutešnog plača se obično javljaju u večernjim satima kada su roditelji i sami već poprilično umorni.

Kako prepoznati grčeve kod beba?

Infantilne kolike ćete najlakše prepoznati ako primenite “pravilo trojke”.

Ovo pravilo se koristi i u pedijatrijskoj praksi i lako ćete ga zapamtiti.

Ono podrazumeva da beba plače:

 • 3 ili više sati dnevno
 • barem 3 dana u nedelji
 • barem 3 nedelje uzastopno

 

grčevi kod beba simptomi

 

Osim “pravila trojke”, postoje i neki karakteristični simptomi i znakovi koji ukazuju na to da su u pitanju grčevi kod beba:

 • Plakanje kao posledica grčevaPostoji upadljiva razlika između plača koji je posledica grčeva i običnog plača. Plač zbog grčeva je glasniji i vriskaviji pri čemu deluje kao da beba na trenutke zadržava dah. Ovakav plač je praćen vidnom uznemirenošću bebe.
 • Uznemirenost bebe koja ima grčeve – Uznemirenost bebe podrazumeva karakteristično ponašanje: crvenilo lica uz bolno grimasiranje, stegnute pesnice i trzajeve rukama, savijanje nogu u kolenima i privlačenje trbuhu. Usled gutanja vazduha tokom plača i podsticanja rada creva usled fizičke aktivnosti, bebe često bljuckaju i ispuštaju gasove.
 • Plakanje bez očiglednog razlogaOvo podrazumeva plač zdrave bebe čije su potrebe namirene tj. beba je sita, odmorna i u čistoj peleni. Ovakav plač počinje i prestaje bez jasnog povoda, a beba se teško može utešiti.
 • Plakanje u isto doba dana Epizode plakanja se obično javljaju u isto doba dana i u najvećem broju slučajeva su svakodnevna pojava. Najčešće su to popodnevni i večernji sati, ali to nije nužno uvek slučaj. Nisu neuobičajeni grčevi kod beba i tokom noći ili jutarnjih časova.
 • Plakanje remeti bebino hranjenje i san – Beba nervozno traži dojku ili flašicu, a posle par gutljaja prekida obrok. Odnosno, samo što je zaspala, beba se naglo budi posle nekoliko minuta uz vriskav plač. Iako plakanje trenutno remeti hranjenje i san, između epizoda plača beba se ponaša sasvim normalno i uobičajeno.

Svakako da se neće kod svih beba na ovako jasan način ispoljiti odojačke kolike, varijacije su uvek moguće. Međutim, imajte u vidu da u uzrastu do 3-4 meseca gotovo sve zdrave bebe plaču u proseku 2,5 sata dnevno podeljeno u više intervala. 

Ne mora da znači da su samo grčevi u pitanju. Nekad ih muči nešto drugo. Često je kupanje razlog za plakanje. Da to ne bi bilo tako i da bi kupanje bilo uživanje, najbolje je da kupka koji koristite bude blaga formula bez suza na biljnoj bazi. Tako neće biti peckanja, svraba, iritacija, jakih mirisa koji nekada mogu da smetaju bebi.

Mnoge mame su se uverile u to koliko je izbor dobre kupke važan i sada su prezadovoljne jer su našle pravu formulu za negu i jer znaju da plač nije zbog toga. I vi možete vašim mališanima pružiti bezbednu negu i kupanje koje je zadovoljstvo kao i one. Kako? Saznajte iz njihovih iskustava na ovom linku: Mame kažu: Dr Pilar šampon & kupka za bebe i decu postala je moj večiti izbor!

 

A evo i malo više o tajmingu grčeva. To će pomoći da razlikujete da li su baš oni razlog nezadovoljstva.

Kad se javljaju i do kada traju grčevi kod beba?

Obradovaću vas odmah – grčevi kod beba ne traju večno, iako se u nekim trenucima to tako čini. Uz malo znanja i puno strpljenja, uspešno ćete preživeti ovaj turbulentan period. 

U većini slučajeva grčevi kod beba počinju 2-3 nedelje nakon rođenja, svoj vrhunac dostižu sa 6 navršenih nedelja, a počinju da se smiruju posle 10-12 nedelja. Kod prevremeno rođenih beba, grčevi počinju i završavaju se nešto kasnije.

Bebini grčevi mogu naglo prestati, ali kod većine beba ovaj proces je postepen. Periodi plača se prvo skraćuju, onda se poneki loš dan preskoči, pa bude više dobrih nego loših dana i na kraju više nema grčeva. Kako bilo, nakon 3-4 meseca većina beba je čudesno izlečena.

Vrlo retko grčevi kod beba mogu trajati i do 6 meseci.

Zašto se javljaju grčevi kod beba?

Uzrok grčeva kod beba nije poznat i dan-danas ostaje jedan od nerazjašnjenih pojmova u pedijatriji. 

Jedno je sigurno: nema nikakve veze sa vašim roditeljskim veštinama te ne treba da osećate krivicu ukoliko vašu bebu snađe ova muka.

Postoji više teorija zašto se javljaju grčevi kod beba:

1. Nezreo sistem za varenje kao uzrok grčeva kod beba

 

Nezrelom sistemu za varenje, kakav srećemo kod novorođene bebe, veoma je zahtevan sam proces varenja hrane. Kao rezultat toga, hrana se zapravo samo delimično razlaže i brže prolazi kroz creva, a kao nusprodukt se stvara više gasova u crevima. Upravo ovi gasovi stvaraju grčeve kod beba.

2. Nedovoljno ili prekomerno hranjenje kao uzrok grčeva kod beba

 

Ne valjaju ni prepunjena ni poluprazna creva, jer u oba slučaja dolazi do grčenja mišića u zidovima organa za varenje što stvara bebi nelagodu i bol. Razmak između dva hranjenja treba da bude 2 do 3 sata, zavisno od toga da li beba sisa ili koristi adaptiranu mlečnu formulu, kao i kog je uzrasta.

3. Aerofagija kao uzrok grčeva kod beba

 

Ova reč u bukvalnom prevodu znači “gutanje vazduha”. Prebrzo, halapljivo sisanje ili uzimanje obroka putem flašice rezultuje gutanjem znatnih količina vazduha koji opet nažalost mora proći i izaći kroz creva. Prevelika količina gasa remeti normalan motilitet creva tako što ih rasteže stvarajući bebi na taj način bolne senzacije.

4. Nemogućnost bebe da podrigne kao uzrok grčeva kod beba

 

Opet se vraćamo na progutan vazduh. Beba se mora podići posle obroka da podrigne, naročito ako halapljivo jede. Ukoliko to ne učinite sav taj vazduh će napuniti creva, a beba će se posle namučiti da ga izbaci, bilo bljuckanjem ili putem gasova. 

5. Gastroezofagusni refluks (GER) kao uzrok grčeva kod beba

 

Gastroezofagusni refluks je normalna pojava kod zdrave odojčadi i predstavlja vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak koje se kod beba manifestuje kao bljuckanje, a nekad i povraćanje. GER je bezazlen problem jer ove bebe dobro napreduju i nemaju drugih tegoba, ali on može biti okidač za nastanak bebinih grčeva jer sam akt bljuckanja i povraćanja stimuliše motilitet creva stvarajući na taj način grčeve.

6. Prestimulisana čula kao uzrok grčeva kod beba

 

Tokom prvih nedelja života bebe su takoreći “isključene”, naizmenično spavaju i jedu i osim kupanja i menjanja pelena deluje kao da ništa ne može poremetiti njihovu skladnu ravnotežu. U jednom trenutku bebe kao da gube taj mehanizam da se isključe iz okolnih dešavanja i tada njihova čula bivaju prestimulisana. Ovo predstavlja stres za njih i jedini način da ga se oslobode jeste plakanje. 

7. Izloženost duvanskom dimu kao uzrok grčeva kod beba

 

Nekoliko studija je nesumnjivo pokazalo da izloženost duvanskom dimu, ali i pušenje tokom trudnoće povećava verovatnoću da beba ima grčeve. Rešenje je jednostavno, nemojte pušiti tokom trudnoće niti u blizini bebe, pre svega iz zdravstvenih razloga, a potom i zbog gore navedenog.

8. Stres kod članova porodice kao uzrok grčeva kod beba

 

Stres kod članova porodice koji brinu o bebi se i te kako može preneti na bebu. Kao što počinje da opaža zvukove i svetlost, ona opaža i ljude oko sebe i atmosferu u kući. Ukoliko je okruženje neprijatno to će se sasvim sigurno odraziti i na bebu koja će biti plačljiva i uznemirena, a to može biti okidač za nastanak grčeva.  

Hrana koja izaziva grčeve kod beba

 

Nekoliko sprovedenih studija je ukazalo na moguću vezu između hrane koje majke dojilje konzumiraju i pojave grčeva kod beba.

O čemu je zapravo reč? 

Misli se na dve kategorije namirnica:

1. Hrana sa alergenim potencijalom

 

 • mleko i mlečni proizvodi
 • jaja
 • pšenica, kukuruz, soja
 • kikiriki i orašasti plodovi (badem, indijski orah)
 • riba i morski plodovi
 • bobičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice) 
 • citrusi (pomorandže, mandarine, grejpfrut, limun)
 • čokolada

2. Hrana koja varenjem pojačano stvara gasove

 

 • mahunarke: pasulj, grašak, boranija, sočivo
 • povrće: kupus, kelj, karfiol, brokoli, luk, paprika, krastavac, rotkvice
 • voće: citrusi, lubenica, dinja, jabuke, kruške, breskve, šljive, kajsije
 • napici koji sadrže kofein: gazirana i energetska pića, kafa, čaj
 • začinjena i brza hrana, čokolada

Ovo svakako ne znači da mama koja doji treba da se odrekne svih gore navedenih namirnica. Tako restriktivna dijeta je nezdrava u svakom smislu.

Ono što možete da uradite da biste olakšali period grčeva vašoj bebi jeste da budete umereni, odnosno, da ove potencijalno problematične namirnice konzumirate u manjim, umerenim količinama i termički obrađene.

U najvećem broju slučajeva, beba će ih dobro tolerisati i imaće smetnje samo ako mama unosi veće količine ovih problematičnih namirnica.

U slučaju teškog oblika grčeva, kada beba intenzivnije, duže i praktično neutešno plače treba razmišljati o isključivanju određenih vrsta hrane iz maminog jelovnika.

To nemojte raditi sami, već uz prethodnu konsultaciju lekara, jer neadekvatna ishrana može naneti štetu vašem zdravlju, dok grčevi bebi neće naškoditi. 

Evo kako to otprilike izgleda. 

Kad se započinje eliminaciona dijeta, obično se isključuje jedna namirnica, mada se može isključiti i više namirnica odjednom. Namirnica se iz maminog jelovnika isključuje na period od minimum 14 dana, iako se poboljšanje kod bebe može uočiti već nakon 3-5 dana. 

Ako posle 2 nedelje ne dođe do poboljšanja, namirnica se može ponovo uključiti u ishranu jer se smatra da ona nije uzrok grčeva kod bebe i nakon toga pokušamo isto sa drugom namirnicom.

Ako posle 2 nedelje dodje do poboljšanja, namirnica se ponovo uključuje u ishranu i ukoliko se u roku od 24h grčevi kod bebe ponovo jave ili pogoršaju ovu namirnicu svakako privremeno treba isključiti iz ishrane.

Iz sprovedenih studija najviše dokaza je ukazivalo da bebama najčešće smetaju mleko i mlečni proizvodi koje majka dojilja unosi gotovo svakodnevno kroz ishranu. Prema tome, kad se započinje eliminaciona dijeta obično prvo krećemo sa isključivanjem svih namirnica koje sadrže u sebi mleko i mlečne proizvode. Ukoliko se ispostavi da mleko nije problematična namirnica, nastavljamo dalje potragu i obično prvo biramo one namirnice sa gore navedenog spiska koje mama često konzumira.

Kada je u pitanju beba koja ne sisa, tj. koja nije na prirodnoj ishrani, tada se savetuje prelazak na hipoalergene (HA) adaptirane mlečne formule. Ovo svakako treba sprovoditi pod nadzorom vašeg pedijatra da bi se adekvatno ispratilo da li kod vaše bebe možda postoji sklonost ka atopiji tj. ka razvoju alergijskih bolesti (alergijski rinitis, atopijski dermatitis, astma) ili skonost ka razvoju alergije na neku vrstu hrane. 

Nemojte očajavati niti preterano brinuti jer nepodnošenje određenih namirnica ne traje unedogled, odnosno, naj češće traje koliko traje i sam period grčeva kod beba, a to je 4 ili najviše 6 meseci. 

U slučaju da se nakon ovog perioda: tegobe opet jave pri ponovnom uvođenju namirnica u ishranu majke dojilje, tegobe nastave i pored korišćenja HA formule ili se tegobe jave prilikom započinjanja nemlečne ishrane kod bebe, treba razmotriti mogućnost alergije na hranu ili atopijskih bolesti kod bebe.

Oba ova stanja su osim grčeva praćena i drugim tegobama od kojih su najčešće: osip po koži, crvenilo oko usta i čmara, povraćanje, proliv sa ili bez krvi u stolici, dugotrajan zatvor, nadutost stomaka uz izražene gasove, gubitak telesne mase, nenapredovanje, itd.

Verujem da većinu roditelja posle informacije do kad traju grčevi, najviše zanima kako ih ublažiti. Kratko i jasno ću vam izložiti koje sve metode i tretmane možete da primenite u ovoj situaciji sa ciljem da olakšate i sebi i bebi prve zajedničke mesece.

Kako ublažiti grčeve kod beba?

 

S obzirom da ne postoji jasno definisan uzrok grčeva, tako ne postoji ni egzaktan tretman koji ih eliminše.

Iz moje lične prakse, roditelji su uglavnom svesni da tu ne postoji čaroban lek koji rešava problem. 

Na tržištu su vam dostupni razni preparati, ali nijedan od njih nema delotvornost 100%, već služe da ublaže postojeće tegobe. Međutim, i to je sasvim dovoljno da cela situacija sa grčevima bude sasvim podnošljiva.

Pored preparata postoje i neke metode koje dodatno mogu pomoći.

Evo šta sve možete da uradite.

Zavisno od toga na koji potencijalni uzrok grčeva sumnjate možete primeniti sledeće:

1. Tretman grčeva ublažavanjem tegoba od strane sistema za varenje

 

U ovu grupu spadaju preparati tj. dodaci ishrani čiji je efekat usmeren na eliminaciju suvišnih gasova u bebinim crevima.

 

ublažavanje grčeva kod beba

 

Na raspolaganju su vam razne kapi i čajevi protiv grčeva kod beba. Ovi preparati su različitog sastava i mogu sadržati sledeće:

 • Probiotske bakterije – To su “dobre” bakterije koje prirodno naseljavaju ljudska creva. One pomažu varenje i resorpciju hranljivih sastojaka, a sprečavaju naseljavanje “loših” bakterija. Creva novorođenih beba su slabo kolonizovana bakterijama uopšte te otud i pozitivno dejstvo probiotskih kapi na grčeve. Sojevi bakterija koji su se pokazali najdelotvornijim kad su grčevi kod beba u pitanju su: Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Pediococcus pentosaceus.
 • Biljkebilo sušene ili u vidu ekstrakata, se dugo i uspešno upotrebljavaju u svrhu ublažavanja infantilnih kolika. Kamilica i nana, ali najpre komorač i kim su se pokazali najefikasnijim za grčeve kod beba. Poznato je da ove biljke smanjuju nadimanje i pomažu eliminaciju gasova iz creva, ali takođe deluju umirujuće i opuštajuće na razdraženu bebu.
 • Simetikon Simetikon je lek koji služi za tretiranje tegoba koje su nastale usled nakupljanja gasova u sistemu organa za varenje i deluje tako što razgrađuje mehuriće gasa koji se nalaze u želucu i crevima. Na taj način oslobođeni gasovi mogu biti uklonjeni prirodnim putem bez većih tegoba.
 • Enzim laktaza – U prvim mesecima života kod zdravih beba je moguć prolazni nedostatak enzima laktaze koji je zadužen za varenje mlečnog šećera laktoze. Lošije varenje laktoze je praćeno stvaranjem većih količina gasa u crevima što dovodi do pojave grčeva kod beba. Davanje laktaze olakšava varenje laktoze i na taj način smanjuje grčeve u čijoj osnovi je ovaj problem.

Kod nas na tržištu su dostupni razni preparati i izbor je zaista veliki: 

1. Kapi protiv grčeva kod beba

 

probiotici: Waya kapi, Biogaya kapi, BebiCol kapi

biljke: Gas Bimbi kapi

– simetikon: Espumisan kapi, Infacol kapi, Sab simplex kapi

– laktaza: ColiPrev kapi, Colief kapi

2. Čaj protiv grčeva kod beba

 

Čajevi protiv grčeva kod beba su ništa drugo do gotove biljne mešavine koje se koriste u ove svrhe. Na raspolaganju su vam: Bibilibi čaj, Plantax čaj, Humana čaj, Hipp čaj. 

Takođe postoje i biljne mešavine čajeva koje su namenjene majkama koje doje, a koje mogu pomoći kod bebinih grčeva.

Obično roditelji isprobaju nekoliko preparata dok ne otkriju onaj koji najviše pomaže njihovoj bebi, dok se neki odluče da ne koriste ništa već se naoružaju strpljenjem i čekaju da ovaj nezgodan period prođe. Treba imati u vidu da ne odgovara svakom isto te zato postoji više pristupa u rešavanju ovog problema.

2. Metode za ublažavanje grčeva nastalih usled prestimulacije čula

 

Smanjenje uzbuđenja protiv bebinih grčeva 

 

Ograničite broj posetilaca tokom dana i izbegavajte preterano izlaganje bebe novim iskustvima naročito u popodnevnim i večernjim časovima. Uočite koji to stimulusi negativno utiču na vašu bebu i isključite ih.

Mirno okruženje protiv bebinih grčeva

 

Napravite umirujuću atmosferu u kući, koliko vam vaši uslovi dozvoljavaju. Kad primetite prve znake uznemirenosti kod bebe, prigušite svetlo i buku svedite na minimum. Možda će to pomoći bebi da se opusti.

Tešenje bebe čim započnu grčevi

 

Period grčeva su izuzetna situacija kada treba brzo odreagovati na bebin plač. Ako pustite bebu da se jako uznemiri, sigurno će vam trebati više vremena da je umirite.

3. Ostale metode za ublažavanje grčeva kod beba

 

Podrigivanje protiv grčeva kod beba 

 

Bebe ne mogu podrignuti bez pomoći roditelja i zato je važno podići ih nakon obroka. Ovo omogućuje da ono što je višak u njihovom malom želucu izađe napolje, bilo da je to progutan vazduh ili ostatak obroka.

Masaža stomačića protiv grčeva kod beba

 

Da biste bebi donekle ublažili tegobe nastale zbog grčeva možete joj nežno masirati stomačić ili je nositi stomačićem oslonjenim na vašu ruku. Ova metoda može pospešiti izbacivanje gasova i tako ublažiti bebi bol.

 

masaža za grčeve kod beba

 

Topla pelena protiv grčeva kod beba

 

Stavljanje tople pelene na bebin stomačić se pokazalo korisnim za ublažavanja grčeva. Pretpostavlja se da toplota opušta mišiće u zidovima creva. Nemojte koristiti termofor umesto pelene, jer može napraviti opekotine bebi.

 

U nekim slučajevima može na isti način da pomogne i topla kupka. Dovoljna je samo topla voda, ali ako već planirate da spojite dobro i korisno, moj savet je da kupka koju koristite bude na biljnoj bazi. Blag biljni miris opustiće bebina čula, a i koža će biti negovana na najzdraviji mogući način – bez štetnih sastojaka. Preporučujem iz ličnog iskustva Dr Pilar kupku i šampon. Ovaj 2u1 proizvod možete naći na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Nošenje i ljuljanje protiv grčeva kod beba

 

Blizina roditelja i ljuljanje će u nekim trenucima biti možda jedina stvar koja će umiriti vašu bebu. Nemojte brinuti da ćete je nošenjem razmaziti, to je besmislica. Ako to pomaže vašoj bebi, nemojte se ustručavati.

Varalica protiv grčeva kod beba

 

Postoje bebe kojima samo sisanje pomaže da se umire, bilo da je u pitanju dojka ili flašica. U ovom slučaju vaš najbolji saveznik u borbi protiv grčeva može biti varalica (cucla).

Bela buka za umirivanje bebe

 

Pominjala sam već belu buku u tekstu Spavanje beba po mesecima, koga zanima detaljnije neka pogleda. Ovde ću samo pomenuti da osim za uspavljivanje bela buka može poslužiti i za umirivanje bebe koja je razdražljiva zbog grčeva. Kao prva pomoć vam može poslužiti zvuk fena ili neka od online aplikacija sa zvukom bele buke.

Muzika za umirivanje bebe

 

Slično kao i sa belom bukom, neka lagana i blaga muzika ili uspavanka može pomoći bebi da se umiri. Tu bi korist mogla biti dvostruka jer nežna i tiha muzika može smiriti i prenapregnute živce roditelja koji iz dana u dan pokušavaju da umire rasplakanu bebu.

Promena sredine protiv grčeva kod beba

 

Ovo ćete najlakše ostvariti izlaskom iz kuće. Izlazak na svež vazduh uz blago truckanje u kolicima ili vožnja kolima može nekad vrlo brzo umiriti bebu. Pokušajte s promenom sredine, možda vam baš to pomogne.

Kada potražiti pomoć lekara?

Kako da znamo da je neki drugi bol kod bebe u pitanju je nekad vrlo teško razlučiti, čak i lekarima.

Plač zbog grčeva spada svakako u domen “normalnog” plača kod beba jer u njegovoj osnovi ne postoji zdravstveni problem, niti on može naškoditi bebi. Postavlja se pitanje kako da ovaj plač razlikujemo od plača kada neki problem zaista postoji.

Na zdravstveni problem kod bebe treba posumnjati u sledećim situacijama:

 • beba intenzivno i neutešno plače duže od navedenog vremenskog perioda
 • beba nastavlja da plače nakon izmena u ishrani i mame i bebe
 • pored plača kod bebe su prisutni još neki simptomi i znakovi
 • roditeljski instinkt vam govori da nešto nije u redu

Navešću vam ukratko najčešće zdravstvene probleme u uzrastu do 6 meseci koji se nekada mogu kriti iza neutešnog plača beba zajedno sa njihovim propratnim simptomima i znakovima:

1. Alergija na proteine kravljeg mleka i intolerancija laktoze

 

Ovo su dva stanja koja se često mešaju, donekle su sličnog ispoljavanja, ali u suštini različitog uzroka pri čemu se oba vezuju za upotrebu kravljeg mleka.

Alergija na proteine kravljeg mleka je to što joj i ime kaže, alergija. Manifestuje se na brojne načine: osip po koži, crvenilo oko usta i čmara, bljuckanje ili povraćanje, nadutost stomaka uz izražene gasove, bol u stomaku u vidu grčeva, proliv sa ili bez krvi u stolici, dugotrajan zatvor, odbijanje obroka, gubitak telesne mase, nenapredovanje, anemija, čak i tegobe sa disanjem i anafilaktički šok. Leči se privremenim ili trajnim isključivanjem mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane.

Intolerancija laktoze je u stvari nepodnošenje mlečnog šećera, laktoze, usled nedostatka enzima laktaze koji ga vari. Može biti urođena ili stečena, a manifestuje se: bolovima u stomaku u vidu grčeva, nadutošću stomaka uz izražene gasove, crvenilom oko čmara, prolivima koji kod male dece mogu dovesti do ozbiljne dehidracije i gubitka telesne mase. Leči se trajnim isključivanjem mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane.

2. Infekcije creva, mokraćnih puteva, uha, centralnog nervnog sistema

 

Ubedljivo najčešće bolesti dečjeg uzrasta jesu razne infekcije. Najčešći uzročnici su virusi i bakterije, a gotovo redovan pratilac infekcija jeste povišena telesna temperatura. Zavisno od regije koja je zahvaćena, osim povišene temperature imamo i sledeće tegobe

infekcije creva: bolovi i nadutost stomaka, povraćanje, proliv sa ili bez krvi u stolici, mučnina, gubitak apetita, malaksalost, dehidracija

infekcije mokraćnih puteva: bol i peckanje prilikom mokrenja, bol u donjem delu leđa, neprijatan miris mokraće, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, malaksalost, loše opšte stanje

infekcije uha: bol u uhu, curenje iz uha, plač i uznemirenost, odbijanje obroka

infekcije centralnog sistema: odbijanje obroka, mučnina, povraćanje, proliv, malaksalost, pospanost ili plač i uznemirenost, loše opšte stanje

Većina virusnih infekcija prolazi spontano uz simptomatsku terapiju, dok bakterijske infekcije uglavnom zahtevaju antibiotsku terapiju.

3. Gastroezofagusna refluksna bolest (GERD)

 

Gore u tekstu sam već pomenula gastroezofagusni refluks (GER) koji je fiziološka, normalna pojava kod zdrave odojčadi. Nasuprot njemu, gastroezofagusna refluksna bolest (GERD) je patološka pojava, odnosno, bolest kao što joj ime kaže.

GERD se najčešće javlja kod odojčadi koja već imaju neki zdravstveni problem i manifestuje učestalim povraćanjem koje je praćeno sporijim napredovanjem i pothranjenošću, tegobama od strane disajnih organa, anemijom. GERD kao i GER može biti okidač za pojavu grčeva kod beba po istom principu. 

GER se tretira davanjem manjih, a češćih obroka, primenom antirefluksnih (AR) adaptiranih mlečnih formula i stavljanjem deteta na podlogu iskošenu pod uglom od 40 stepeni. GERD zahteva pored primene prethodno nabrojajnih mera i primenu određenih lekova, a nekad i hiruršku intervenciju

4. Anomalije sistema za varenje

 

Anomalije sistema za varenje podrazumevaju narušenu anatomsku strukturu ovih organa. To je ozbiljno stanje koje se najčešće manifestuje ubrzo po rođenju i zahteva hiruršku intervenciju. Manifestuje se relativno nespecifično: povraćanje, prolivaste i eksplozivne stolice, dugotrajan zatvor, nadutost stomaka, odbijanje obroka, plač i uznemirenost.

5. Pelenski ojed i iritacije kože

 

Pelenski ojed koliko god banalno delovao može da stvori značajnu nelagodu bebi. Isto tako i svrab, peckanje, zatezanje i iritacija kože izazvana nekim spoljašnjim faktorom, najčešće kozmetikom za bebe. Plakanje i uznemirenost u ovom slučaju često može da liči na tegobe koje bebe imaju kod grčeva. Da biste ovaj faktor eliminisali, moja preporuka je da kozmetika bude bez štetnih sastojaka.

Dr Pilar krema za pelensku regiju je izbor mnogih roditelja. Ono što ovu kremu razlikuje od drugih sličnih krema jeste jedinstvena biljna formula kakvu nećete naći u drugim kremama. Ne samo da sprečava ojed i štiti kožu, nego je u isto vreme i neguje. Više o kremi saznajte na ovom linku: https://doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

Za kraj ću vam samo spomenuti još jednu relativno čestu fiziološku pojavu kod beba koja se javlja baš u periodu grčeva, a bebi stvara dodatnu nelagodu, kao da sami grčevi već nisu dovoljna muka. 

Dishezija

Dishezija je kao i GER normalna i bezazlena pojava zdrave odojčadi i predstavlja ništa drugo nego otežano izbacivanje stolice. Radi se bolnom, neuspešnom napinjanju odojčeta tokom nekih 20-ak minuta koje je praćeno vriskavim plačem, trzajevima ruku i nogu, crvenilom lica nakon čega sledi izbacivanje normalne, mekane stolice.

Razlog ove pojave je što beba ne ume da uskladi povišen pritisak unutar trbušne duplje koji nastaje tokom izbacivanja stolice sa relaksacijom mišića koji učestvuju u izbacivanju stolice. Beba se takoreći napinje “u prazno” dok ne uspe da uskladi ove dve radnje.

Pojava dishezije se često preklapa sa periodom grčeva, međutim spontano prolazi nakon nekoliko nedelja bez ikakvih posledica. Najviše frustracije stvara upravo roditeljima koji žele pomoći detetu koje se “muči”. Iz tog razloga ih svakako treba odgovoriti od upotrebe laksativa ili stimulacije analnog otvora radi izazivanja stolice. Time se postiže upravo suprotni efekat gde se odojče navikava da prazni creva na spoljašnji podsticaj, a ne na unutrašnji nagon što je u svakom smislu štetno.

I za kraj krajeva…

 • Ne ustručavajte se da napravite pauzu od 10-ak minuta dok beba plače, spustite je u krevetić i tu će biti bezbedna, a vi se za to vreme priberite. 
 • Ne ustručavajte se da zatražite pomoć onda kada vam je preko potrebna. Neka vas neko odmeni na kratko. Vama će prijati da se isključite, a bebi može prijati nov i odmoran par ruku. 
 • Ne ustručavajte se da pričate sa svojim najbližima ili sa lekarom ako osećate da ne možete da se izborite sa problemima koje ovaj izazovni period nosi sa sobom.

Grčevi ne traju večno. Koliko god vam se ovaj period činio naporan i beskrajan, znajte da će zasigurno proći. Neke bebe su manje, a neke više zahtevne, dok su retke one koje ne zahtevaju posebnu pažnju u ovom periodu.